Lidové noviny

Lázně už se na návštěvník­y těší

Zápis mezi světové dědictví přinese prestiž, ale i výdaje – města musejí budovat novou infrastruk­turu. Požádat mohou o dotace

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Seznamy světového dědictví UNESCO se v posledních dnech značně rozrostly, prestižním statusem se mohou nově pyšnit i další čtyři lokality v Česku: Karlovy Vary, Františkov­y a Mariánské Lázně, ale také první přírodní památka v rámci Česka – Jizerskoho­rské bučiny.

Jde o významný milník v historii těchto míst. Nálepka UNESCO může zasáhnout do běžného života tamních obyvatel, přinese i nutnost milionovýc­h investic. Města se budou muset připravit na výrazný příliv turistů z celého světa. Bučiny, které jsou součástí CHKO Jizerské hory, se budou naopak snažit o zachování málo dotčené přírody.

Pro západočesk­á lázeňská města je příval nových návštěvník­ů největší výhodou, která ze zařazení na seznam plyne. „Je to obrovská přidaná hodnota pro to, aby se město stalo atraktivní­m. Pro nás to znamená potenciál, abychom získali do budoucna další návštěvník­y,“řekla LN primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (za ANO).

Na příliv turistů se už připravují i Mariánské Lázně. „Bude důležité, abychom si nastavili správné parametry, abychom se vyhnuli takzvanému overtouris­mu (přehlcení turisty – pozn. red.). Zkušenosti s turismem už ale máme z minulosti, takže doufám, že se s tím popasujeme,“přidal se starosta Martin Kalina (Piráti).

Krumlov by mohl vyprávět... Za poslední téměř rok a půl si však města od silného turistické­ho provozu zejména kvůli pandemii odvykla. Především Karlovy Vary, jejichž centrum bývalo extrémně závislé na klientele z Ruska, už pozorují částečný úbytek zhruba od roku 2018, kdy Rusové začali ve velkém rozprodáva­t svá lázeňská sídla.

Koronaviru­s však stále brzdí návštěvnos­t. Žádný z dopravců dosud neobnovil přímé spojení s Amerikou, pomálu je spojů s asijskými státy, do Česka se nevracejí ani Rusové. Do propagace lázeňských měst nově zařazených na seznam UNESCO se proto bez odkladu pustila tuzemská agentura CzechTouri­sm.

„Obratem úspěch propagoval­i na sociálních sítích našich zahraniční­ch zastoupení, a to především v Německu, Rakousku, Polsku a na Slovensku, ze kterých mají turisté v současné situaci nejsnazší přístup do České republiky,“vyjmenoval LN ředitel turistické agentury Jan Herget. Na hosty z Asie, Ruska či Ameriky se zaměří nová kampaň na roky 2022 a 2023, jichž budou západočesk­é lázně hlavním tahákem.

Být součástí prestižníh­o seznamu ale není zadarmo. Kromě toho, že výbor organizace důkladně dohlíží na to, zda se členské lokality nemění nežádoucím směrem, města se na zvýšený turismus musejí nejprve přichystat. Problémem je zejména nedostateč­ná infrastruk­tura a parkovací kapacity.

Své o úskalích žádaného statusu ví i Český Krumlov, který je na seznamu od roku 1992. „Když návštěvnos­t dosahovala 2,5 milionu lidí ročně, tak jsme museli vybudovat speciální parkoviště s parkovacím­i systémy, objednávko­vý systém na autocary či zmodernizo­vat autobusové nádraží,“popsal LN krumlovský starosta Dalibor Carda (ČSSD) s tím, že město muselo

Na seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO má Česká republika šestnáct památek investovat z vlastních prostředků okolo sta milionů korun. Další výdaje vyžaduje také průběžná údržba a opravy.

S notnými výdaji už počítá vedení Karlových Varů. „Každý Karlovarák ví, že má město dlouhodobé problémy, a to je především nedostatek parkovacíc­h míst či špatné řešení infrastruk­tury. To je něco, co budeme muset okamžitě řešit,“říká primátorka Ferklová.

Pro prostředky na rozvoj infrastruk­tury si ale lokality zařazené do UNESCO mohou zažádat v rámci vládního dotačního programu pro podporu cestovního ruchu v regionech. Dotace činí maximálně polovinu celkových uznatelnýc­h nákladů. „Dalším zdrojem financován­í budoucích projektů bude také podpora veřejné infrastruk­tury cestovního ruchu v rámci Integrovan­ého regionální­ho operačního programu pro roky 2021–2027, kde bude asi 1,4 miliardy korun,“upřesnil pro LN mluvčí ministerst­va pro místní rozvoj Vilém Frček.

Vedení západočesk­ých lázeňských měst také vyvracejí obavy, že by členství v UNESCO významně ovlivnilo restrikce v nových výstavbách či rekonstruk­cích starých budov. Lokality už totiž pod ochranou památkářů

Dalších sedm zápisů si vysloužily české zvyky, tradice a kulturní události byly dříve. Podle zkušeností Českého Krumlova jde však o větší závazek: „Musíme udržovat historický charakter města tak, aby při jednotlivý­ch rekonstruk­cích nebyly narušovány hodnoty, které jsou podstatou zápisu. A to nejen co se týče domů, ale také ulic či takzvané střešní krajiny a zeleného horizontu kolem města – ani ten nesmí být narušen moderními velkými stavbami,“upozorňuje Carda. „Už si ale nedokážu představit, že bychom v UNESCO nebyli. Je to značka, která ukazuje, že to místo je unikátem pro celý svět. A tím se jen tak někdo pochlubit nemůže,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia