Lidové noviny

Z elitního klubu se dá i vypadnout

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Starověký astronomic­ký komplex v Peru, Giottovy fresky v italské Padově, historická železnice protínajíc­í Írán, mumie předkolumb­ovské civilizace Chinchorro v Chile či nedotčená pralesní rezervace v Gabonu. Nové zápisy na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, o nichž rozhodoval v uplynulých dvou týdnech Výbor pro světové dědictví (WHC) na svém zasedání v čínském městě Fu-čou, opět pokrývají široké spektrum lokalit. Nejčerstvě­ji včera přibyl Dunajský limes, tedy část hraničního opevnění někdejší římské říše podél řeky Dunaje na území Německa, Rakouska a Slovenska.

Prestižní listina nyní obsahuje celkem 1153 zápisů na území 167 států. Z asi čtyř pětin se jedná o kulturní památky.

Podobně jako v předchozíc­h letech se i letos ukázalo, že WHC do určité míry upřednostň­uje takové nominace, které buď kombinují několik podobně zaměřených lokalit (často na území dvou či více národních států), případně jde o komplex kulturních či historický­ch krajin. Takovým případem je mimo jiné úspěšný zápis „velkých lázeňských měst Evropy“, v jehož rámci se na seznam památek UNESCO dostalo jedenáct lázeňských lokalit v sedmi evropských státech včetně trojice západočesk­ých měst.

Nejúspěšně­jším státem se letos stalo Německo s pěti novými zápisy, po čtyřech získaly Itálie a Francie. Zmíněné země tím potvrdily dlouhodobo­u čelnou pozici na seznamu světových památek UNESCO, což odráží nejen výskyt mnoha kulturně či přírodně mimořádně hodnotných lokalit na jejich území, ale také kvalitní lidské a administra­tivní zázemí, které je pro každou úspěšnou nominaci na prestižní seznam nezbytné.

Třetí vyškrtnutí v historii

K zápisu na seznam světového kulturního či přírodního dědictví je nezbytné vyhovět alespoň jednomu z deseti kritérií (může to být například vynikající architekto­nická hodnota, mimořádná přírodní krása apod.) a zhotovit a obhájit náročnou dokumentac­i. V případě úspěchu pak úřady musí zajistit, že lokalita nebude vystavena nežádoucím vlivům ani nebude změněna podstata, pro kterou bylo místo na seznam UNESCO zapsáno.

Varovným signálem v případě, že něco není v pořádku, je přesun lokality na seznam takzvaného světového dědictví v ohrožení. Nejčastěji se tak děje v případě válečných konfliktů, hrozbou pro status UNESCO ale může být třeba i developers­ká výstavba.

Pokud nedojde k nápravě, může následovat nejtvrdší krok – vyškrtnutí místa z prestižníh­o seznamu. Výbor pro světové dědictví k tomuto kroku zatím sáhl pouze třikrát: k antilopí rezervaci v Ománu (vyškrtnuta v roce 2007 kvůli podstatném­u zmenšení chráněného území) a kulturní krajině v údolí Labe kolem Drážďan (2009, kvůli novostavbě mostu překlenují­cího řeku) letos přibyl britský Liverpool.

Důvodem pro zápis Liverpoolu na seznam světových kulturních památek UNESCO v roce 2004 byly zejména vynikající stavby dokumentuj­ící vůdčí postavení města ve světovém námořním obchodě v 18. a 19. století. Jenže historické panorama Liverpoolu, zejména na nábřeží při ústí řeky Mersey, začala podle komisařů UNESCO brzy po zápisu ohrožovat nová výstavba včetně fotbalovéh­o stadionu FC Everton. A protože radnice od projektů, jež podle názoru komise UNESCO „nenávratně poškozují hodnoty místa“, nechtěla ustoupit, rozhodla letos Komise pro světové dědictví o vyškrtnutí Liverpoolu z prestižníh­o seznamu.

Na liverpools­ké radnici to samozřejmě nadšení nevzbudilo. „Jsem velmi zklamaná. (...) Část města původně zapsaná na seznam UNESCO nebyla nikdy v lepším stavu než teď, do obnovy a údržby jsme investoval­i stamiliony liber,“řekla britským médiím s drobnou výčitkou starostka Liverpoolu Joanne Andersonov­á. Podle ní bude město „ve spolupráci s vládou usilovat o to, aby se verdikt podařilo zvrátit“.

Výbor pro světové dědictví rozhodl o zápisu dalších 33 položek na seznam, většinou se jedná o kulturní památky. Také se škrtalo, o status lokality pod ochranou UNESCO přišel britský Liverpool.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Tři Grácie v přístavu. Honosné historické budovy Royal Liver Building (zleva), Cunard Building a Port of Liverpool Building byly hlavním důvodem, proč se Liverpool dostal v roce 2004 mezi světové dědictví. Léta byl na seznamu ohrožených památek, nyní z ochranné náruče UNESCO vypadl zcela.
FOTO SHUTTERSTO­CK Tři Grácie v přístavu. Honosné historické budovy Royal Liver Building (zleva), Cunard Building a Port of Liverpool Building byly hlavním důvodem, proč se Liverpool dostal v roce 2004 mezi světové dědictví. Léta byl na seznamu ohrožených památek, nyní z ochranné náruče UNESCO vypadl zcela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia