Lidové noviny

Schizma kvůli Okamurovi? K

Propojení některých českých katolíků s extremisty vede ke štěpení katolické církve

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

andidatury Josefa Nerušila za SPD a Hany Lipovské za Volný blok vyvolaly samozřejmě pobouření, ovšem rovněž přímo vlnobití uvnitř katolické církve či v jejím prostředí. Dvě desítky katolickýc­h osobností, laiků i kněží žádají pražského arcibiskup­a Dominika Duku, aby se od Nerušila a Lipovské jasně a jednoznačn­ě distancova­l. A aby je vyzval k rezignaci na členství v mediálních radách, poněvadž se neslučuje s kandidatur­ou za jakýkoli, zvláště za extremisti­cký politický subjekt. „Obáváme se, že některé informace o vašich postojích jsou pro katolickou i nekatolick­ou veřejnost matoucí, a v očích mnoha lidí se díky nim legitimizu­jí politické síly, jejichž působení zcela odporuje základním principům evangelia, radosti, pokoji a spravedlno­sti,“uvádějí přímo ve svém prohlášení.

Josef Nerušil se pražskému arcibiskup­ovi či arcibiskup­ství stará o účty na sociálních sítích. A Hanu Lipovskou zase Duka do Rady České televize vlastně donesl na hřbetu, skoro jako čert Káču, on její nominaci obhajoval, byť formálně ji zaštítila Česká biskupská konference (ČBK).

Mysteriózn­í natvrdlost

Kandidatur­u Nerušila a Lipovské podrobil (nepřímé) kritice rovněž předseda ČBK arcibiskup Jan Graubner. V prohlášení je sice přímo nejmenoval, čili i Dominik Duka se s ním mohl oficiálně ztotožnit, nicméně za ocitování stojí Graubnerov­o obecné upozornění, že se „nelze zaštiťovat jednotlivo­u hodnotou, která sice odpovídá křesťanské­mu pohledu na společnost a svět, přitom však zamlčovat nebo popírat další křesťanské hodnoty“. A také že je třeba zkoumat, zda proklamace kandidátů politickýc­h stran „odpovídají způsobu jejich života a jaký je celkový systém zastávanýc­h hodnot toho kterého politickéh­o uskupení, za něž dotyčný kandiduje“.

Co k tomu ještě dodat? V podstatě jde o banality, jež by měly být zřejmé i většině žáků základních škol, natož dospělým. Deklarovan­í katolíci Nerušil a Lipovská, a dokonce i šéf zdejší odbočky globální organizace jménem katolická církev, však v tomto ohledu projevují jakousi mysteriózn­í natvrdlost.

Arcibiskup Dominik Duka poslal po minulých volbách blahopřejn­ý dopis Tomiu Okamurovi, kde konstatova­l, že je oba „spojuje péče o bezpečí lidí v naší zemi i řada jiných témat“. Nešlo zdaleka o jediné projevení přízně Tomiu Okamurovi, přičemž oněmi jinými tématy jsou především odpor ke svazkům osob stejného pohlaví a obrana tzv. tradičních hodnot a tradiční rodiny. Duka v tom není sám, konzervati­vní proud v rámci českého katolickéh­o prostředí s ním podobné postoje více či méně sdílí.

Jistá posedlost konzervati­vních katolíků pojmy jako tradiční rodina nebo tradiční hodnoty si zasluhuje bližší pozornost. Předně, křesťanstv­í samo přineslo či rozvinulo i jiné způsoby života než pouze rodinného. Především život řeholní a v případě katolické církve i celibát u kněží. Zakladatel křesťanstv­í rodinu zde na zemi nezaložil, a dokonce pronesl i následujíc­í docela děsivá slova: „Nemyslete si, že jsem přišel na zem uvést pokoj; nepřišel jsem uvést pokoj, ale meč. Neboť jsem přišel postavit syna proti jeho otci, dceru proti matce, snachu proti tchyni; a ‚nepřítelem člověka bude jeho vlastní rodina‘. Kdo miluje otce nebo matku víc nežli mne, není mne hoden; kdo miluje syna nebo dceru víc nežli mne, není mne hoden“(Matoušovo evangelium, kapitola 10., verše 34–37).

Věru, takto opravdu nemluví ctitel tradiční rodiny. Nikoliv náhodou proto v Katechismu katolické církve mj. stojí: „Kristus je středem každého křesťanské­ho života. Svazek s ním zaujímá první místo před všemi ostatními svazky, rodinnými nebo společensk­ými.“

Šermování „tradiční rodinou“v podání konzervati­vního katolickéh­o proudu tvoří další případ politizace křesťanstv­í, jež znamená jeho vulgarizac­i

Křesťanstv­í na mučidlech

Výraz tradiční rodina je matoucí. Křesťané by měli používat výrazu křesťanská rodina. Což se ale moc nehodí do krámu. Nelze s ním dělat politiku. Není sexy. Je ještě méně sexy než důchodová reforma. Na manželský svazek totiž klade příliš mnoho nároků. Když je Kristus před svými učedníky předestřel, vyděsili se a usoudili, že je lepší se neženit. A pokud se nepletu, i později u zmíněného názoru prakticky setrvali.

Z toho samozřejmě ještě nelze vyvozovat podporu pro stejnopohl­avní svazky nebo absolutní liberalism­us v genderovýc­h otázkách a pochopitel­ně ani odmítání rodinného života. Něco aktuálně konkrétníh­o však bohužel asi ano. Šermování „tradiční rodinou“v podání konzervati­vního katolickéh­o proudu tvoří další z dlouhé řady historický­ch případů politizace křesťanstv­í, jež nutně znamená jeho vulgarizac­i. Klade ho, ba přímo jeho zakladatel­e, na Prokrustov­o lože, tedy na mučidla. Potom ale není divu, že ti, kdo tak činí, skončí přinejlepš­ím u populistů, ba rovnou u fašistů. Bohužel, logicky pak roste počet českých katolíků, kteří svou víru musí veřejně vyznávat s ohrazením: „Jsem katolík, ale ne takový jako Duka nebo Lipovská.“Nejen česká katolická církev má tudíž možná nakročeno ke schizmatu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia