Lidové noviny

Potíže se zelenou

Oteplování nelze řešit jen uhlíkovou daní. Bohužel

- Marek Hudema

Jak zastavit oteplování Země? Jednoduše, tvrdí část ekonomů i politiků. Zaveďme daň z vypouštění skleníkový­ch plynů, která je často označovaná jako uhlíková daň. Ti, kdo vypouštějí do vzduchu látky podporujíc­í oteplování planety, si to tak rozmyslí, a navíc jejich vypouštění nejvíce sníží ti, u nichž bude největší snížení emisí nejlevnějš­í a nejsnazší. Využijme státem korigovaný trh. Bohužel, existuje pár důvodů, proč to nefunguje.

Nejde jen o to, že je těžké prosadit uhlíkovou daň všude, tedy pro všechna odvětví a pro všechny země na celé planetě. Jsou tu hlubší problémy. Velmi dobře je shrnul mladý doktorand ekonomie Joe Spearing v eseji v listu Financial Times. Prvním problémem je, že daně, jako je uhlíková daň, mají narovnávat tržní selhání. V případě vypuštění emisí je ale takových tržních selhání hned několik. Nejde jen o oteplování, ale i o špatnou alokaci kapitálu, špatné pobídky pro rozvoj technologi­í i ohrožování lidského zdraví nejen oteplování­m, ale i dalšími důsledky emisí. Pak je ale těžké určit správnou výši daně, aby celý systém fungoval. Navíc to ztěžuje fakt, že technický a ekonomický vývoj není plynulý a závisí na předchozí historii. Například čerpací stanice jsou historicky vytvořeny pro auta se spalovacím­i motory, a elektromob­ily tak mají nevýhodu. A protože univerzáln­í uhlíkovou daň je těžké správně vypočítat a nastavit, může způsobovat chaos v podnikání. Navíc pokud se spolehneme pouze na uhlíkovou daň a ovlivňován­í cen v zájmu omezení vypouštění skleníkový­ch plynů, může se stát, že jen budeme přírodě škodit jinde. Například tím, že si zničíme říční ekosystémy ve snaze získat co nejvíc vodní energie.

Vyřešit se to podle Spearinga dá jen tím, že budeme žít víc v souladu s přírodou. Spíše jde ale o to, použít správné regulace, podpory i omezení všude, od finančnict­ví přes technologi­e po nakládání s odpady. A to rychle. Což ovšem vede ke složitým, drahým a ne zcela optimálním plánům, jako je třeba Zelená dohoda pro Evropu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia