Lidové noviny

Politické ušulum

-

i okamurovci, přičemž za záminku si vzali, že jen tak lze zabránit ukradení českých zásob lithia v pevném skupenství, spočívajíc­ího celé eony pod svahy Krušných hor. Krádež tisíciletí chystali socani se svými komplici, australský­mi těžaři, prozradili se však memorandem, podepsaným jejich ministrem průmyslu Jiřím Havlíčkem. Nakolik politické lithium ovlivnilo volební výsledky, přesně nikdo nespočítal. Ostatně ČSSD tehdy sama dělala, co mohla, aby se znemožnila vlastními silami.

Letos se Aeronet (zatím) věnuje jiným tématům, která v Moskvě považují za perspektiv­nější, zejména zpochybňov­ání očkování proti covidu zvrhlými západními vakcínami. A politické lithium tak zůstalo k volnému použití. Chopil se ho další ministr průmyslu Havlíček, tentokrát Karel, a nikoli socan, nýbrž anoista. Po vzoru svého předchůdce podepsal rovněž memorandum, kde opět nechybějí australští těžaři. Tentokrát nikoli jako lupiči, nýbrž jako partneři ČEZ, polostátní firmy tak dlouhoprst­é, že podle ní někteří nazývají náš stát Čezká republika.

Politické lithium 2021 si nadále zachovává osvědčenou nehmotnou a éterickou podobu. Zhmotnit se má v blíže neurčeném čase v továrně zvané gigafactor­y, což je slovo dosud spojované výhradně s Elonem Muskem a jeho Teslou, kde se mají z opravdovéh­o lithia vyrábět baterie pro elektroaut­a.

Není jasné, jakým způsobem se k politickém­u lithiu postaví okamurovci, komunisté, šlachtovci, Volného flákanci a Trikolóra a spol. Nabízí se však možnost, že by i s anoisty mohli obvinit Piráty, starosty i trojspolek Spolu, případně Zelené a aktivisty LGBT, že se chystají přivázat k plotu vysloužilé elektrárny Prunéřov, kam hodlá ČEZ gigafactor­y umístit, a tím zhmotnění sabotovat.

Zatím však politické lithium ze všeho nejvíc připomíná legendární ušulum. Pokud jste zapomněli, zde je původní vtip: Pán sype cosi na zem. Co to je, ptá se druhý. To je ušulum proti šakalům, říká první. Ale tady žádní šakalové nejsou, namítá druhý. Tohle taky není pravé ušulum, řekne první.

Oblíbený byl ten vtip mezi žáky 5. až 7. třídy, v osmičce už byl trapný.

JAROSLAV VEIS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia