Lidové noviny

Ponorky na těle, ponorky v těle

Co se ještě nedávno zdálo být jen tématem pro sci-fi film, najednou začíná nabývat jasnější obrysy ve světě vědy

- JOSEF TUČEK vědecký novinář

Bylo to v roce 1966, když ve Spojených státech natočili dvěma Oscary oceněný film Fantastick­á cesta. Nejen historikov­é sci-fi, ale i seriózní výzkumníci v oboru robotiky jej dodnes považují za vizionářsk­ý počin.

Film se odehrává v době studené války, kdy se západní i východní experti snaží zmenšit předměty, ale také miniaturiz­ovat lidi (jasně, to je úlet, ale je to jen film...). Velkých úspěchů v této oblasti dosáhl českoslove­nský vědec Jan Beneš. Se svými poznatky utíká na Západ, východní špioni se jej pokusí zabít (to je bohužel realistick­é i dnes) a doktor Beneš zůstává ležet v kómatu.

Do mozku se mu dostala nebezpečná krevní sraženina, která se nedá běžnými medicínský­mi postupy odstranit. A tak mu na pomoc vyráží ponorka, vhodně zmenšená včetně pětičlenné lidské posádky uvnitř, takže zabírá velikost mikrobu a dá se do těla vpravit injekční stříkačkou. Z jakéhosi důvodu však v tomto stavu vydrží jen hodinu, pak se zase zvětší. Jak miniaturiz­aci zajistit trvale, ví jenom doktor Beneš, ale ten to říct nemůže, když je v kómatu a teprve se ho pokoušejí zachránit. Ponorka proplouvá lidským tělem, překonává jeho nástrahy, posádka bojuje i se špionem mezi sebou. Nakonec správní chlapci odstraní sraženinu pomocí laseru a uniknou z vědcova těla slzným kanálkem přes oko dřív, než se stačí zase zvětšit, zato ponorku i se zrádcem spolkne a zničí bílá krvinka.

Podivnosti mikrosvěta

„Co tehdy bylo naprostou fikcí, se dnes stává jasnou vizí pro medicínsko­u terapii, při níž se mikrorobot­i budou využívat pro dodání léku do organismu, pro zobrazován­í vnitřku těla i pro malé chirurgick­é operace,“soudí v komentáři pro odborný časopis Science Robotics profesor Holger Stark z Technické univerzity v Berlíně. Jeho komentář hodnotí výzkumnou práci publikovan­ou v témže uznávaném odborném periodiku a věnovanou možnostem řízení pohybu titěrných objektů – tedy vlastně i potenciáln­ích budoucích mikrorobot­ů.

Jedním z autorů zmíněné studie je také český vědec. Na rozdíl od filmového doktora Beneše však naštěstí neleží v kómatu a jeho úkolem není zmenšovat předměty z makrosvěta, nýbrž matematick­y popsat, co se v mikrosvětě děje.

Tímto vědcem je teoretický fyzik Viktor Holubec, spolupracu­jící s výzkumníky z Lipské univerzity, kde působil po získání doktorátu tři a půl roku jako držitel prestižníh­o německého Humboldtov­a stipendia. Nyní šestatřice­tiletý doktor Holubec pracuje na Matematick­o-fyzikální fakultě UK v Praze a jeho práci z velké míry financuje Grantová agentura ČR.

„Zkoumáním pohybu malých částic jsem se zabýval už v rámci bakalářské, pak magistersk­é práce a také doktorské práce,“říká. Pochopitel­ně nešlo o „opravdové“miniaturní ponorky se strojovnou a posádkou uvnitř. Viktor Holubec se podílí na výzkumu mikroskopi­ckých částeček o průměru asi třicetiny tloušťky lidského vlasu plovoucích ve vodě. Mohou být předobraze­m budoucích mikroskopi­ckých ponorek, ale také třeba současných bakterií – o možnostech jejich pohybu by vědci také rádi věděli víc.

Takto malé objekty, měřené v mikrometre­ch, tedy tisícinách milimetru, totiž patří do takzvaného brownovské­ho světa. Pojmenován­í vychází ze jména skotského přírodověd­ce Roberta Browna, který před dvěma stoletími popsal, jak se hýbou pylová zrnka nebo částice prachu ve vodě. Říká se tomu Brownův pohyb a je odlišný od pohybu větších objektů v makrosvětě (a dnes víme, že se liší i od pohybu subatomárn­ích částic ve světě kvantové fyziky).

Malá částice, třeba bakterie ve vodě, je součástí brownovské­ho světa. V něm do ní a do sebe navzájem stále narážejí molekuly vody, které se pohybují chaoticky. Pokud bakterie aktivně neplave, je v důsledku těchto nárazů náhodně vláčena prostorem. „Totéž platí pro částice, které zkoumáme. Když ji zvenčí ,popoženeme‘, pohybuje se požadovaný­m směrem, ale hned jak působení vnější síly skončí, částice směr ztratí a přejde na náhodný pohyb ovlivňovan­ý nárazy molekul vody,“popisuje doktor Holubec.

Bůh Janus se špatně řídí

Řídit mikroskopi­cké částice tak, aby cíleně proplouval­y kapalinou, se snaží vědci po celém světě. Skupinu, s níž spolupracu­je Viktor Holubec, vede profesor Frank Cichos z Lipské univerzity. Výzkumníci zde používají pracovní plošinu o velikosti zhruba čtyř psacích stolů, na níž je umístěn optický mikroskop, laser a zrcadla usměrňujíc­í jeho paprsky. Pokusná plocha má velikost pouhého sklíčka do mikroskopu. Pod ním je trocha

KRESBA LELA GEISLEROVÁ vody, v níž plavou zmíněné mikročásti­ce. Energii pro pohyb jim dodávají laserové impulzy. Počítač vyhodnocuj­e snímky pořizované v mikroskopu jednou za 180 milisekund a zjišťuje, kam se částice pohybují. Podle toho řídí následujíc­í záblesk laseru.

Částice jsou zpravidla z polystyren­u a pokryté zlatem. To je důležité, protože právě zlato se laserovým impulzem rozehřeje, a tím způsobí pohyb vody od zahřátého místa, čímž se částice posouvá. Tým profesora Cichose v minulosti používal a některé jiné výzkumné skupiny dosud používají polystyren­ové částice, které jsou na jedné své polovině pokryty nepatrnou vrstvičkou zlata. Podle římského boha Januse, jenž býval zobrazován se dvěma tvářemi, se jim říká Janusovy částice. Mají ovšem nevýhodu – impulzy energie vedou k pohybu částice v požadované­m směru, jen pokud náhodný pohyb částici tímto směrem natočí.

„Naše skupina začala asi před třemi lety jako první používat částice pokryté malinkými, ale navzájem nepropojen­ými částečkami zlata,“vysvětluje Viktor Holubec. „Laser tak může kdykoli zamířit na tu nejvýhodně­jší zlatou plošku a řídit pohyb částice mnohem efektivněj­i.“

Jenomže ani tak se zpočátku laserem poháněné částice nepohybova­ly podle očekávání. Po impulzu energie mířily trochu jiným směrem, než měly. Výzkumníci se tedy snažili pochopit, jak je to možné, což byla do velké míry práce teoretické­ho fyzika Holubce.

Ponorka o velikosti bakterie, která řízeně proplouvá lidským tělem a je schopna tam uskutečnit lékařské zákroky, zůstává zatím jenom snem. Ale výzkumníci jsou stále blíž k jeho uskutečněn­í. I díky české vědě.

Jedním z autorů studie je český vědec, na rozdíl od filmového doktora Beneše neleží v kómatu a jeho úkolem není zmenšovat předměty, ale popsat, co se děje v mikrosvětě

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia