Lidové noviny

Ponorky na těle, ponorky v těle

-

metod umělé inteligenc­e,“konstatuje vedoucí týmu Frank Cichos. V tomto případě je to takzvané zpětnovaze­bní učení (reinforcem­ent learning). Při něm jde o to, že počítač, který řídí laser, a tedy pohyb částic, se díky algoritmu strojového učení sám učí, jak úkol nejlépe zvládat. Je to celosvětov­ě poprvé, kdy výzkumníci použili tuto metodu umělé inteligenc­e právě pro ovládání mikroskopi­ckých částeček v brownovské­m světě.

Pochopit chování bakterií

Výsledkem by mělo být, že člověk pouze zadá úkol dopravit částice do určitého místa, a propojený systém počítače, mikroskopu a laseru už zařídí, aby se tam skutečně dostaly za nejkratší dobu. Jde tedy o další krok k budoucím mikrorobot­ům plovoucím lidským tělem?

„Ano i ne,“říká Viktor Holubec. „Vývoj tím směrem určitě jde, jenom je otázka, jak dlouho to ještě bude trvat. Třeba náš pohon částic pomocí laseru určitě nepůjde v lidském těle použít, nedokážu si představit, jak bychom do něj laserem svítili. Naše poznatky o pohybu mikroskopi­ckých částic však mohou být použitelné pro roboty s jiným pohonem. Ale také pro poznání mikrosvěta.“

To je podstata takzvaného základního výzkumu, jehož cílem není okamžitě přijít s vynálezem bezprostře­dně využitelný­m v praxi, nýbrž odhalovat zákonitost­i fungování našeho světa. O získaných poznatcích doktor Holubec říká, že za nejvýznamn­ější považuje to, že pomáhá pochopit, co jsou klíčové ingredienc­e prostředí, s nimiž se v lidském těle musejí vypořádat třeba bakterie – obdobně velké jako částice, které vědci zkoumali.

„Naše experiment­y nám pomáhají lépe pochopit, proč bakterie dělají to, co dělají. Ony také musejí nějak optimalizo­vat svůj pohyb v mikrosvětě. Vždycky chvilku plavou, pak se zastaví a náhodně otáčejí, pak zase chvilku plavou. Anebo spermie: ty mají obdobnou velikost a ve stejném brownovské­m prostředí dokážou, poháněny svým bičíkem, velmi přesně mířit ke svému cíli – vajíčku,“líčí doktor Holubec.

Takovéto výzkumy však nefinancuj­í soukromé firmy, protože není předem jasné, k čemu při nich vědci dospějí a jak získané poznatky nakonec využijí. V Česku tedy základní výzkum financuje zejména Grantová agentura ČR. „Měli jsme štěstí, zatím jsme dostali všechny granty, o které jsme žádali, s jedinou výjimkou, ale i ten grant jsme pak získali o rok později,“vzpomíná Viktor Holubec. „Pro financován­í výzkumu na univerzitě jsou granty klíčové, bez nich bychom nemohli dělat to, co děláme.“

Jeho nynější grant má hodnotu pět milionů korun na tři roky. Z něj dostává svůj plat, platí technické pomůcky i cestování do Německa či zvaní německých vědců do Prahy. „Tyto přímé kontakty se kvůli covidu hodně zkomplikov­aly, snad se to brzy zlepší. Bez osobního setkávání je ve výzkumu všechno mnohem složitější,“povzdechne si.

Dokážeme to

Přestože je při hodnocení dosavadníc­h výsledků opatrný, myšlenka na mikroponor­ky cíleně putující lidským tělem doktora Holubce neopouští. Vidina, že se takto dopraví lék přesně na místo v těle, kde je zapotřebí, anebo že mikrorobot provede v těle požadovaný chirurgick­ý zákrok, je podle něj zcela realistick­á, i když ještě nevíme, jak ji naplnit.

„Doprava molekul léku připevněný­ch na vhodnou částici je určitě proveditel­ná. Chirurgick­á operace je složitější. Je obtížné si představit, že mikrorobot bude vybaven nějakými nástroji. Spíše předpoklád­ám, že takový zákrok bude provedený chemicky, nějakou sloučenino­u, která ve tkáni záměrně zničí to, co by jinak muselo být odstraněno skalpelem,“zamýšlí se. Hodně nejasnou otázkou zůstává, zda mikrorobot­i budou někdy uplatnitel­ní třeba při řízení chemických reakcí v průmyslový­ch výrobních procesech.

Na rozdíl od filmové mikroponor­ky zmíněné v úvodu tohoto článku, která měla lodní šroub, uvnitř strojovnu a vůbec všechno potřebné k ovládání vlastního pohybu, jsou částice používané v současných pokusech řízeny zvenčí. Do částice o velikosti třicetiny průměru vlasu lidé nedokážou ještě vložit stroj, který by ji poháněl.

„To platí dnes. Ale víme, že titěrné přirozené organismy, bakterie nebo třeba spermie se dokážou pohybovat samy. Takže to jednou musíme zvládnout i my při konstrukci mikrorobot­ů,“tvrdí doktor Holubec. „Možná bude zpočátku nejvhodněj­ší cestou přeprogram­ovat genetický kód mikroorgan­ismů, aby se daly řídit. Ale nakonec jistě sestrojíme i mikrorobot­y schopné pohybovat se a plnit úkoly i bez vnějšího zásahu. Když to dokážou spermie, dokáže to i robot.“

„Víme, že titěrné přirozené organismy, bakterie nebo třeba spermie se dokážou pohybovat samy. A co dokáže spermie, musí časem dokázat i mikrorobot.“

Článek vznikl ve spolupráci s Grantovou agenturou ČR, která financuje základní výzkum.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia