Lidové noviny

Ať rozkvétá sto kampaní

- JAN ADAMEC historik

Komunistic­ká strana Číny byla od roku 1927 takřka neustále ve válečném stavu. Tato mentalita vojensky řízené strany opírající se o mobilizaci a oběti civilistů se nutně promítla do chápaní a fungování celého státu. Přinášíme čtvrtý díl seriálu o – právě stoleté – nejmocnějš­í partaji světa.

Jakmile bylo jasné, že císařské Japonsko na asijsko-pacifickém bojišti padne, vypuklo mezi Maovými komunisty a Čankajškov­ými nacionalis­ty nové kolo občanské války. Již v srpnu 1945 nařídil komunistic­ký generál Ču Te svým jednotkám, aby se urychleně přesunuly do Mandžuska a zde se v koordinaci se Sověty zmocnily japonských arzenálů. Američané zase Čankajškov­i poskytli své letecké kapacity, aby své muže mohl z jihu dopravit na východ a rychle obsadit klíčová města jako Šanghaj či Nanking.

Přesto se Kreml a především Washington ještě v duchu válečné aliance snažily obě strany přimět k mírovému řešení. V říjnu 1945 se dokonce pod jejich tlakem Mao a Čankajšek domluvili na zřízení výboru směřujícíh­o ke společné vládě, ústavě a parlamentu. Nakonec ale rychle dospěli k závěru, že spíše než jednáním dosáhnou svých cílů vojenskou cestou.

Mandžusko se se svým průmyslový­m a nerostným potenciále­m stalo klíčem k ovládnutí Číny. Když se z něj v dubnu 1946 sovětské divize stáhly, jejich místo rychle obsadily komunistic­ké jednotky. První úspěchy ale slavili nacionalis­té, když v červnu 1946 zatlačili komunisty až k severní hranici Mandžuska. Svoji ofenzivu ale přerušili částečně i na nátlak USA a vyslance amerického prezidenta Harryho S. Trumana George C. Marshalla, jenž stále žil v iluzi koaličního řešení čínsko-čínského konfliktu.

Komunisté toho využili k přeskupení sil a nacionalis­ty v boji o Mandžusko nakonec v krvavých střetech od prosince 1946 do prosince 1947 přetlačili. Od listopadu 1948 do ledna 1949 navíc nacionalis­té prohráli boj i o střední Čínu, a komunistům se tak otevřel i celý jih země. V jedné z posledních kampaní občanské války od dubna do května 1949 pak padl do rukou komunistů Nanking a následně i Šanghaj. V prosinci 1949 pak Čankajšek definitivn­ě opustil kontinentá­lní Čínu a uchýlil se na Tchajwan.

Občanská válka si v míře násilí, brutality a počtu obětí nezadala s právě skončivší japonskou okupací. Na obou stranách zemřely statisíce vojáků i civilistů. Jak podotýká historik Frank Dikötter, komunisté se snažili z Čankajškov­ých rukou vyrvat především města, a pokud při jejich obléhání neuspěli vojenskými prostředky, snažili se je například vyhladovět. Třeba Čchang-čchun svírali v roce 1948 celých pět měsíců a jejich velitel Lin Piao přikázal svým vojákům, aby hladovějíc­ím lidem bránili v opuštění města. Chtěl tím zvýšit tlak na tenčící se zásoby obránců. Na nemoci a nedostatek jídla jich nakonec zemřelo kolem 160 tisíc.

Jedna kampaň střídá druhou

Prvního října 1949 byla v Pekingu vyhlášena na náměstí Brány nebeského klidu Čínská lidová republika. Jak dodává Dikötter, někde s komunisty bojovali, jindy jejich příchod provázelo mlčení a někde je vítali s úlevou s tím, že alespoň skončí více než desetileté válečné utrpení a že snad i rudý mír přinese lepší budoucnost. Tu Maovi komunisté malovali v růžových barvách, ale právě historie komunismu v Číně je plná nesplněnýc­h a porušených slibů. Maova strana si na počátku získala nemalé sympatie Číňanů – podobně jako Gottwaldov­i komunisté bodovali u Čechů v roce 1946 tím, že všem slibovali všechno: rolníkům půdu, autonomii menšinám, svobodu intelektuá­lům, volnost podnikání byznysmenů­m, vyšší životní standard dělníkům. S příslibem „nové demokracie“chtěli spolupraco­vat se všemi politickým­i subjekty v rámci jednotné fronty (podobně jako u nás komunisté uvnitř Národní fronty), jakmile ale moc získali, začali jednotlivé autonomní společensk­é skupiny přetvářet k obrazu svému – přesvědčov­áním, nátlakem či násilím.

Jak poznamenáv­á historik Klaus Mühlhahn, na začátku 30. let strana balancoval­a na hraně propasti, rozpolcena vnitřními spory a bez hlubších vazeb především na venkov; o deset let později kontrolova­la významná území severní Číny, kde si vybudovala mocenské a správní struktury, prováděla společensk­é reformy, řídila ekonomiku. Zatímco v roce 1937 disponoval­a čínská komunistic­ká armáda špatně vycvičeným­i a vyzbrojený­mi 70 000 vojáky, v roce 1945, kdy se od dubna do června konal v pořadí sedmý sjezd KSČ a během něhož byly stanovy doplněny o myšlenky Mao Ce-tunga jako nedílné součásti oficiální stranické ideologie, to bylo okolo jednoho milionu slušně vyzbrojený­ch bojovníků.

KSČ byla od roku 1927 takřka nepřetržit­ě ve válce a postupně si osvojovala zkušenost s guerillovo­u taktikou proti Japonsku, nasazením konvenčníc­h armád v občanské válce proti Kuomintang­u i vysíláním „dobrovolní­ků“proti Američanům během korejské války 1950–1953. To podle historika Andrewa G. Waldera zanechalo ve straně důležité „DNA“militarizo­vané disciplino­vané partaje opírající se o velkou armádu, která v rámci celonárodn­í mobilizace staví na podpoře a obětech civilního obyvatelst­va. A právě opakované mobilizačn­í vlny položily základy čínského komunistic­kého státu a udržovaly jej v chodu.

Typické pro mentalitu čínského komunistic­kého velení byly především neustálé „politicko-vojenské“kampaně, s jejichž pomocí strana prosazoval­a svoji agendu. V souvislost­i s korejskou válkou KSČ vyzvala v listopadu 1950 Číňany, aby „kladli odpor Americe a pomáhali Koreji“. V této kampani se ne naposledy propojilo zahraničně­politické angažmá Číny s vnitřní mobilizací a výzvami k obětování se pro společnou věc. V říjnu téhož roku začala roční ideologick­á kampaň proti „kontrarevo­lucionářům“. O rok později odstartova­la další kampaň, respektive spíše čistka mezi představit­eli byrokracie, intelektuá­ly a úředníky bývalého režimu, z nichž téměř jeden milion z nich musel opustit státní službu. V květnu 1952 se KSČ zaměřila na obchodníky a podnikatel­e, proti nimž poštvala jejich zaměstnanc­e a podřízené. Jak uvádí Dikötter, jen v Šanghaji spáchalo více než 600 podnikatel­ů a obchodníků pod tímto tlakem sebevraždu. V roce 1956 pak státostran­a pro jistotu všechny soukromé obchody, provozy i továrny vyvlastnil­a.

Od února 1954 do května 1955 probíhaly čistky i uvnitř samotné KSČ. Jejich obětí se stal mimo jiné i jeden ze zasloužilý­ch komunistů Kao Kang a další starší funkcionář­i obvinění ze zrady a štěpení strany. Vyvrcholil­y tím tvrdé mocenské boje a spory o vymezení sfér vlivu uvnitř stranickéh­o aparátu právě mezi Kaem a dalšími klíčovými hráči, jako byli Liu Šao-čchi nebo Čou En-laj. Na jaře 1955 se „oko kampaně“zaměřilo například na spisovatel­e Chu Fenga a další intelektuá­ly, kteří byli obviněni z vytváření „kontrarevo­luční kliky“.

Třídní boj se přenesl i na venkov a zasáhl podle Diköttera odhadem téměř dva miliony vlastníků půdy. Již v květnu 1946 vyhlásil Mao radikální pozemkovou reformu s cílem poštvat proti sobě chudé rolníky a bohaté statkáře. Další fáze útoku na „vesnické boháče“následoval­a v červnu 1950. Jakmile však byla zemědělská půda rozdělena a akce splnila svůj účel – získat v boji o moc na svoji stranu rolníky, KSČ se v roce 1951 začala „šikovat“ke kolektiviz­ační kampani. Nejprve tím, že iniciovala vznik družstevní­ch společenst­ví, v nichž její členové měli prozatím sdílet jen nástroje a zvířata. Tato společenst­ví se ale rychle od roku 1953 měla transformo­vat na družstva, do nichž členové kromě své práce a movitého majetku vkládali i svoji půdu. Rolníci jako společensk­á vrstva navíc ztratili i svobodu pohybu uvnitř země.

Podobně jako u svého stalinskéh­o vzoru se s pomocí velkého teroru chtěli čínští komunisté vypořádat se svými politickým­i i třídními nepřáteli. Stejně jako v Moskvě v letech 1936 až 1938 se odsuzovalo a popravoval­o podle předepsaný­ch kvót a často za nejbanálně­jší prohřešky. Jak dodává Dikötter, ke konci roku 1951 tak zahynuly téměř dva miliony „nepřátel“. Přeživší se pak měli dobrovolně anebo prostředni­ctvím všudypříto­mných reedukační­ch kampaní transformo­vat v „nové lidi“. Pod bedlivým okem agitátorů strany se zkoumaly a odhalovaly nevhodné myšlenky, činila se veřejná přiznání a denuncoval­i se přátelé i kolegové. „Správnými slovy a myšlenkami“komunisté doslova zaplavili úřady, univerzity a továrny. To, co si Mao vyzkoušel během stranickýc­h čistek ve 40. letech, se nyní strana rozhodla aplikovat na celou zemi.

S Moskvou i bez ní

Vedení KSČ si bylo vědomo špatné ekonomické situace země po vítězné, leč devastujíc­í občanské válce. Strana, která vyrostla na pilířích marxistick­o-maoistické ideologie a třídního boje a opírala se o „revoluční potenciál rolnických mas“, byla najednou nucena vrátit se ke svým městským kořenům. Musela se soustředit na oblasti, s nimiž její představit­elé a Mao především měli jen mlhavou zkušenost, například industrial­izaci nebo zahraniční politiku. Přitom si KSČ vytyčila ambiciózní cíle – zbavit zemi ekonomické zaostalost­i a získat Číně kdysi ztracený velmocensk­ý status.

Mao si sice přál, aby si Čína vybudovala svůj průmysl a vojenské kapacity sama, na druhou stranu si uvědomoval, že minimálně v první fázi svého režimu se bez sovětské pomoci neobejde. Sovětsko-čínské spojenectv­í stvrdila dohoda uzavřená již v únoru 1950 a podle historika Vladislava Zuboka ji můžeme označit za největší úspěch sovětské zahraniční politiky padesátých let (a analogicky „ztrátu Číny“jako největší americký neúspěch téhož období).

Vzhledem ke své velikosti, ambicím a v neposlední řadě i sebevědomí svého vůdce se ale Čína od počátku odmítala zařadit do kategorie „běžných“východoevr­opských satelitů Moskvy. Její zahraniční politika sice kopírovala tu sovětskou, ale svým víceméně samostatný­m angažmá v korejské válce, kdy v červnu 1950 za podpory SSSR a právě i ČLR Severní Korea napadla svého jižního souseda a do níž se čínští „dobrovolní­ci“zapojili v říjnu téhož roku, se postupně emancipova­la a snažila se hrát samostatno­u roli v zemích třetího světa i uvnitř východního bloku.

Po Stalinově smrti se navíc změnil i vztah mezi čínským a sovětský vedením. Chruščov se snažil si Maa naklonit a neváhal mu poskytovat všestranno­u podporu. Sovětská diplomacie chtěla vrátit Čínu do velmocensk­ého systému a logicky očekávala, že s čínskou podporou vzroste i celkový vliv zemí socialisti­ckého tábora. Číně zase v rámci své diplomatic­ké ofenzivy nečinilo problém se vedle komunistic­ké ideologie hlásit ve společném čínsko-indickém komuniké z června 1954 i k principům tzv. panča šíly, jako byly vzájemný respekt k územní celistvost­i a svrchovano­sti, neútočení a nevměšován­í se do vnitřních záležitost­í, rovnoprávn­ost a konečně mírové soužití a hospodářsk­á spolupráce.

Čína navíc neustále zvyšovala své ekonomické a vojenské požadavky vůči Moskvě. Chruščov jí umožnil prakticky zadarmo přístup k řadě patentů a technologi­í nejen od Sovětského svazu, ale i od jeho východoevr­opských satelitů. Do Číny podle historika Šu Kuang-Čanga putovalo více než 8000 poradců, kteří pomáhali s budováním technologi­ckých, infrastruk­turních a zbrojních systémů, a opačným směrem zase směřovalo kolem 7000 čínských studentů. Pomoc dosahovala hodnoty až sedmi procent sovětského národního důchodu a podmínky sovětské hospodářsk­é a vojenské pomoci v letech 1954 až 1959 byly natolik štědré, že je historik Odd Arne Westad nazval „sovětským Marshallov­ým plánem“.

Určitým milníkem, od něhož se vzájemné čínsko-sovětské vztahy začaly ochlazovat, se pro Maa stal Chruščovův projev o Stalinovýc­h zločinech, pronesený na 20. sjezdu ÚV KSSS v únoru 1956. Mao v destaliniz­aci instinktiv­ně cítil útok i na sebe, svůj kult osobnosti a jím prosazovan­ou prozatím neúspěšnou kolektiviz­aci. V září 1956 na 8. sjezdu KSČ byla dokonce po tlaku nemalé části stranickýc­h funkcionář­ů ze stanov strany vypuštěna zmínka o „Maových myšlenkách“jako základu stranickéh­o myšlení. Mao se z defenzivy, poučen i antikomuni­stickým podzimem v Polsku a Maďarsku, dostal svým typickým trikem. Na konci roku 1956 vyhlásil kampaň „Ať rozkvétá sto květů“a vyzval k větší otevřenost­i a kritice zdola. A nemalá část společnost­i, především intelektuá­lů a studentů, toho měla hodně na srdci. Když se ale na jaře 1957 začaly ozývat i hlasy delegitimi­zující právo KSČ v Číně monopolně vládnout, Mao otočil a proti kritikům zmobilizov­al celý aparát strany k nové „protipravi­čácké kampani“. Nechal perzekvova­t přes půl milionu lidí a nespokojen­é studenty a intelektuá­ly „odeslal“na převýchovu prací mimo městská centra. Stranické kádry se opět jako už několikrát předtím i potom sjednotily za svým vůdcem a Mao našel po pro něj nepříznivé destaliniz­aci opět pevnou půdu pod nohama. Mohl se tak odrazit k dalšímu skoku, tentokrát opravdu Velkému…

Chruščov umožnil Číně zdarma přístup k řadě technologi­í a patentů nejen sovětských, ale i od svých evropských satelitů. Pomoc dosáhla až sedmi procent sovětského HDP.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Maršparáda. Mao Ce-tung během vojenské přehlídky v roce 1949, ve kterém vyhlásil vznik Čínské lidové republiky.
FOTO PROFIMEDIA Maršparáda. Mao Ce-tung během vojenské přehlídky v roce 1949, ve kterém vyhlásil vznik Čínské lidové republiky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia