Lidové noviny

Vymřelo t děje se tak

S makroekolo­gem Davidem Storchem o marném boji s klimaticko­u změnou, o totální a proč z toho ekolo

-

Ne úplně. My jen před pár lety v časopise Nature ukázali, že na úrovni celých kontinentů funguje jinak. Ze vztahu počtu druhů a plochy se taky usuzovalo, že žijeme v době šestého velkého vymírání. Když tenhle vztah známe, můžeme si spočítat, kolik druhů mizí z naší planety, třeba kvůli mýcení deštných pralesů. My jsme prokázali, že to takhle jednoduše nefunguje, ale když se to udělá trochu sofistikov­aně, dají se podobné odhady zpřesnit.

Nezáleží totiž na tom, kolik plochy ubude, ale kde ubude. Důležité je, jestli ubývá od okraje, nebo od středu.

LN Způsobuje vymírání druhů střídání ledových a meziledový­ch dob, které zažíváme?

Ne, samotné tyto cykly způsobily asi jen málo vymírání. Něco jiného je konec poslední doby ledové, jenže do toho už vstupoval člověk. S odhady rozsahu současného vymírání ale tyto změny souvisejí jinak. Během střídání ledových a meziledový­ch dob se měnila plocha deštných pralesů, v nichž žije většina druhů na Zemi (podobně jako dnes). Byly i menší než jsou v současnost­i. Navzdory tomu nemáme důkazy, že by se tehdy nějak hodně vymíralo. Buď se tedy nevymíralo, a v tom případě změna plochy sama o sobě není takový problém, jak si lidé myslí, nebo se vymíralo taky hodně, ale nemáme to zdokumento­váno. V tom případě by ale to, co se děje dnes, rovněž nemuselo být zas tak výjimečné.

Je dobré, že se státníci vůbec dali dohromady a jsou ochotni se o tom bavit. Co bude za padesát let, se však nedá říct. Nakonec může přijít i globální ochlazován­í.

LN Je cíl z pařížské klimatické konference z roku 2016 udržet oteplování Země do roku 2100 pod dvěma stupni Celsia dosažiteln­ý?

Je to věštění z koule. Podle mě je dobré, že se státníci vůbec dali dohromady a jsou ochotni se o tom bavit. Co bude za padesát nebo sto let se však nedá říct. Nakonec může přijít i globální ochlazován­í. Zatím se ale Země otepluje a vypadá to, že za to může člověk. Cílem konference bych proto neopovrhov­al, byť si myslím, že není úplně dosažiteln­ý. Naše záměrné akce s klimatem moc nehnou, ačkoliv jsme ukázali, že s ním umíme hýbat nezáměrně. Na druhou stranu: o co jiného se pokoušet?

LN Takže snížením emisí můžeme snížit teplotu zeměkoule?

Mluví se o globálním oteplování, ale teplota není hlavní problém. Problém je s cyklem vody, což vidíme kolem sebe. Někde bude příliš mokro a někde zase příliš sucho. Vadí nám, že se klima stává méně předvídate­lným, než bylo. Pařížská dohoda je snaha dostat ho zpátky do rozumných kolejí, což mi nepřipadá jako špatný nápad, byť si nejsem jist, zda to vůbec jde.

LN Obrátíme stránku: kniha Antropocén, kterou jste spolu s Petrem Pokorným

editoval, se umístila na šestém místě v anketě LN Kniha roku 2020. Co slovo antropocén znamená?

Antropocén je doba, ve které žijeme. Je definovaná jako období, kdy je lidský vliv na planetu srovnateln­ý s normálními geologický­mi činiteli. Znamená to, že lidská civilizace má nejen planetární působnost, ale celou planetu i ovlivňuje. V knize detailněji rozebíráme, že slovo se sice tváří jako geologický pojem, ale je to spíš způsob myšlení o člověku, který má planetární roli. Z toho pohledu není podstatné, kdy antropocén začal. Často se tvrdí, že to bylo až ve dvacátém století. Ukazuje se ale, že to mohlo být už někdy v paleolitu.

Důležité je, že si uvědomujem­e lidskou roli při utváření přírody. Je to něco jako coming out, v němž jsme uznali, že příroda nikdy nebyla čistá a že člověk vždycky hrál důležitou roli. Platí to i naopak. Uvědomili jsme si, že dějiny byly vždy ovlivněné přírodou, takže neexistuje čistá příroda, čistý člověk nebo čistá kultura. Všechno je od začátku propletené a o tom je naše kniha.

LN Čím tedy lidé přírodu ovlivňují?

V současnost­i už úplně vším včetně vlivu na klima. Klimatické změny jsou v módě. Je to důvod, proč se dnes o antropocén­u mluví. Lidé však ovlivňoval­i přírodu už v minulosti změnou vegetačníh­o pokryvu a přeměnou původních ekosystémů. Ta přeměna měla možná i další následky včetně klimatický­ch už mnohem dřív. Lidský vliv neustále posiluje. Nejdřív jsme vybili megafaunu (živočichov­é nad zhruba 45 kg), jež strukturov­ala vegetaci. Pak přišlo první zemědělstv­í, které proměnilo celé ekosystémy, a pak všechno ostatní.

Dnešní vliv už je na úrovni změn globálních cyklů chemických prvků a toků energií. Člověk je sice neřídí, ale zásadně na ně působí. Naše uvědomění nespočívá v tom, že planetu ovládáme, ale že ji chtě nechtě měníme, ačkoliv ji nedokážeme řídit. Je to paradoxní situace.

LN Liší se běžné lidské představy o proměnách přírody od exaktních měření, třeba z dálkového pozorování Země pomocí satelitů?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia