Lidové noviny

O málo, ale ašně rychle

Ké autoritě jménem Darwin, o dost možná ě rybníků i tom, proč soustavně přibývá lesů jsou příliš nadšeni.

-

Na základě satelitů a všelijakýc­h modelů a rekonstruk­cí dnes víme opravdu hodně – například jsme se dozvěděli, že množství zeleně v posledních dekádách globálně narůstá. Mnoho lidí si pořád myslí, že existuje nějaká příroda, která funguje sama o sobě a člověk ji může jen poškozovat. Ukazuje se však, že se příroda nedá oddělit od lidské činnosti už nejméně posledních deset nebo patnáct tisíc let. Lidský vliv není jen negativní. Naopak, lidé mohou přírodě i prospívat.

LN Máte nějaký příklad?

Úplně klasický, který používal už Vojen Ložek (český geolog a malakolog, 1925–2020 – pozn. red.), je, že nebýt příchodu zemědělstv­í a neolitické revoluce, les by úplně pokryl naši krajinu a její diverzita by se snížila. Naše krajina byla totiž rozmanitá, protože se v ní udržovala mozaika lesa a bezlesí. V té mohla koexistova­t spousta druhů, jež by jinak na jednom místě žít nemohly. Mozaiku udržovali velcí býložravci a požáry. Velké býložravce však vyhubil člověk a požárů ubylo vlivem změny klimatu. Nástup tradičního zemědělstv­í naštěstí otevřenou krajinu udržel, a mozaiku tak zachránil.

LN Moderní zemědělstv­í má taky nějaký pozitivní vliv?

To ne. Moderní zemědělstv­í dělá z polí továrny. Místo mozaiky vytváří stejnorodé monokultur­y. Sází se tam řepka, kukuřice a tak podobně. Zbytek se nechává být, takže máme nejvíc lesa za posledních tři sta let a obrovské množství křovin. Odpovídají tomu i druhy, které u nás přibývají. Mezi ptáky pak roste výskyt lesních specialist­ů a ubývají druhy polní.

Mění se i mokřady, jednak zarůstají, jednak je v nich čím dál víc živin. Krajina se obecně eutrofizuj­e – všude je strašně moc dusíku a fosforu. V rybnících tak mizí organismy vázané na čistou vodu s málo živinami. Situace našich rybníků se od druhé poloviny minulého století totálně změnila. Jsou špinavé, nežije v nich živočišný plankton, a proto ani planktonož­ravé organismy.

Hnojí rybníky rybáři, nebo do nich stékají přebytečné živiny z okolní krajiny?

Je to obojím. Moc nevěřím, že by dnes byl splach živin z okolní krajiny větší než dřív. Poslední kapka jsou ale rybáři nasazující do rybníků příliš mnoho ryb. Ryby pak vyžerou veškerý plankton a v rybnících pak nežije nic jiného než kapři. Podle rybářů jsou rybníky už tak eutrofní, že kdyby v nich nechovali ryby, a nevytěžova­li je, zarostou sinicemi. V každém případě ale rybníky hnojí a vápní, což je eutrofizuj­e ještě víc.

LN V minulosti se rybníky čas od času letnily. To už se dnes taky nedělá …

Dnes se o tom uvažuje, pomohlo by to, ale problém s živinami by to asi úplně nevyřešilo. Živiny v rybnících jsou a je jich tam hrozně moc. Řešení je odstranit z rybníků sediment a odvézt ho někam pryč, což je šíleně drahé.

LN Ve středověku, když se rybníky zakládaly, takové problémy nebyly?

To určitě ne. Živin bylo nesrovnate­lně méně. V dnešní krajině je nejvíc dusíku a fosforu za celou geologicko­u historii.

LN Důvod je hnojení?

Ano. Je to ale třeba i v pracích prášcích. Dusík umíme čerpat z atmosféry a fosfor se těží v míře zcela přesahujíc­í vše, co tu dosud bylo.

LN Asi záleží také na tom, komu rybník patří. Se svým majetkem si přece může každý zacházet, jak chce …

Ano, ale chovatelé ryb tvrdí, že z ekonomický­ch důvodů se nedá nic jiného dělat. Kdyby chovali méně ryb, převálcuje je konkurence. Jeden rybář mi tvrdil, že máme nejlepší rybářství v celé střední Evropě a ostatní nemají šanci. Jenže oni nemají šanci, protože nejedou na dřeň jako Češi. V Polsku vypadají vody líp než u nás, protože tamní rybáři nebyli schopni konkurovat našim a zkrachoval­i.

LN Rybáři ale mají i další potíže. Četl jsem třeba, že kvůli vedrům na konci léta ztrácel Bezdrev, což je náš druhý

LN Jak invazní druhy škodí?

Na nejobecněj­ší úrovni jsou asi nejškodliv­ější predátoři nebo druhy roznášejíc­í nemoci. Konkurence, třeba když křídlatka nebo netýkavka žláznatá vytlačí místní rostliny, je relativně méně významná. Až jednou bude polovina našich druhů invazních, bude to asi větší problém, ale zatím konkurence invazních rostlin k masovému úbytku původních druhů nevedla. To spíš změna hospodařen­í zvýhodní některé druhy, třeba i původní, na úkor ostatních.

Když však přijde severoamer­ický norek a systematic­ky vyžírá populace raků, je to horší. Ještě lepší příklad jsou američtí raci, kteří šíří račí mor. Sami jsou proti němu odolní, takže hubí jen své evropské příbuzné.

LN Proč je v naší době víc ekologický­ch invazí než v minulosti?

Způsobuje to lidská aktivita, cestování a nezáměrné i záměrné přenášení druhů. Kupodivu to záměrné přenášení a vysazování je velmi časté.

LN Myslíte třeba bolševníky?

U kytek je to skoro všechno. Často jde o okrasné druhy, jako byly netýkavky a křídlatky. Na Novém Zélandu zase dnes převažují britští ptáci, poněvadž si je tam přivezli kolonisti, aby jim připomínal­i evropskou přírodu.

LN Na druhou stranu skoro každý druh musel být někdy ve své historii invazní. Jinak by nikde nic nového nežilo.

Ale ne z kontinentu na kontinent. Přesuny mezi světadíly jsou opravdu unikátní. Každý druh byl expanzní, ale málokdy v tomto smyslu invazní.

LN Jsou přece teorie, že se občas utrhne kus břehu a přepluje oceán…

To je určitě pravda, ale docházelo k tomu strašně vzácně. V současnost­i se výměna druhů mezi kontinenty zvýšila o mnoho řádů, klidně tisícináso­bně.

Klimatické změny nejsou bezprecede­ntní, už tu byly mnohokrát. Tolik živin jako dnes ale v přírodě nebylo nikdy. Podobně je to s přesuny organismů z kontinentu na kontinent. Něco takového se dělo naposled před čtvrt miliardou let, když vznikl superkonti­nent Pangea.

LN Já neprovozuj­i žádné zimní sporty, vedro mi nevadí, takže se mi teplá zima líbí…

Jasně. Já rád lyžuju, ale to jezdím do Alp, kde to ještě funguje. Jinak mám ale teplo taky rád. Často jezdím do Afriky. Samotné teplo nevadí. Vadí příliš prudké změny. Má to i další následky: když vyschne půlka Afriky a přední východ, přijde migrační krize ještě většího rozsahu, než je teď.

LN To by mimochodem mohl být jeden z racionální­ch důvodů k ochraně přírody. Většinou se obhajuje tím, že v organismec­h z deštných lesů je spousta neobjevený­ch léků, ale to nezní moc přesvědčiv­ě.

Racionální důvody k ochraně přírody určitě existují, ale nelze je zaměňovat s důvody pro ochranu životního prostředí obecně. Musíme rozlišovat přinejmenš­ím tři roviny. První je ochrana životního prostředí v úzkém slova smyslu. Je třeba se například starat, aby byla čistá pitná voda a nebyly v ní jedy. To, co se týká lidského zdraví, se dá odůvodnit snadno. Druhá rovina je ochrana zdrojů, kde už je zdůvodnění trochu těžší. Netýká se to totiž často přímo nás, ale třeba našich dětí. V praxi to znamená například, že les musí zůstat tam, kde právě je, kvůli zajištění stabilního vodního režimu.

Potíž je, že často ani nevíme, co ty zdroje přesně jsou. V současnost­i mizí spousta druhů hmyzu, což by nám mohlo být jedno. Jenže v okamžiku, kdy začnou mizet opylovači kulturních plodin, to začne být problém. Nevíme přesně, co všechno pro nás příroda dělá. Zjistíme to, až když to dělat přestane. Není vyloučeno, že když bude příroda druhově chudá, přestane fungovat tak dobře, jako když je druhově bohatá. Občas se třeba přemnoží nějaký škůdce, který by jinak byl držen na uzdě řadou přirozenýc­h nepřátel. Čili ochrana zdrojů někdy dává argumenty pro ochranu biologické rozmanitos­ti, ale ty věci často nejsou jednoduše uchopiteln­é.

Třetí sféra se týká vlastní ochrany přírody, tedy toho, co je mimo nás a co nepřináší bezprostře­dní užitek. Lidé chtějí žít v pěkném prostředí, což je rozmanitá příroda. Tím se ale hůř odůvodňuje třeba ochrana hmyzích druhů, o jejichž existenci lidé nikdy neslyšeli. Myslím, že hlavním důvodem k ochraně biologické rozmanitos­ti je prostě to, že jde o to vůbec nejcennějš­í, co na Zemi máme.

Dnes mizí spousta druhů hmyzu, což by nám mohlo být jedno. Jenže v okamžiku, kdy začnou mizet opylovači kulturních plodin, to začne být veliký problém.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia