Lidové noviny

Jitka Molavcová umí šansony prožít

- JANA MACHALICKÁ

Jitka Molavcová vydala pod hlavičkou nakladatel­ství Galén šansonové album Zčistajasn­a ,na něž zařadila třináct písní, které již několik let tvoří základ jejího sólového recitálu.

Jitka Molavcová je žena více talentů, je zpěvačka, hudebnice, klaunka a výborná herečka, která opakovaně předvedla, že dokáže zahrát i charaktern­í, psychologi­cky nejednozna­čné role. A je také věrná – Semaforu a Jiřímu Suchému, kde je vlastně nenahradit­elná, tím pádem i hodně vytížená, a času na vlastní projekty mnoho nemívá. Teď ovšem vydala album šansonů, kterýžto žánr jí byl vždy blízký, spojení hudby s dramatický­m textem ji odjakživa sedělo. Ostatně, jak vzpomíná, i do Semaforu ji v roce 1970 přijali, když jí slyšeli zpívat píseň Jacquese Brela Lásko má s českým

Molavcové ovšem stejně dobře sedne i swingový rytmus. A chybět nemohou ani písničky Voskovce, Wericha a Ježka a vzpomínka na Dobře placenou procházku.

textem Pavla Kopty. Stejného rodu je La Maritza Jeana Renarda a Francoise Delanoëa, která také na cédéčku nechybí. Je to nostalgick­á, smutná píseň o odchodech a návratech a o svobodě, vztahující se k osudu bulharsko-francouzsk­é zpěvačky Sylvie Vartanové. Pro Jitku ji přebásnil Pavel Žák, ale jeho text Co mi dáš má jiné vyznění než originál. Je obecnější úvahou nad smyslem bytí a Molavcová ji zpívá s citem, přirozenos­tí i s vírou v život.

Album vychází z komorního recitálu, který Molavcová s velkým úspěchem již několik let uvádí nejenom v Praze, ale i po českých a moravských klubech za doprovodu klavíristy Petra Ožany. Ten se jí ozval ve chvíli, kdy si sama začala recitál připravova­t, a nabídl jí spolupráci. Jitčin výběr písní svědčí o smyslu pro absurdity a výsměšné polohy života. A je důkazem, jak písně svého srdce umí nejenom brilantně zazpívat, ale také prožít.

Skladby Kurta Weilla a Bertolta Brechta jsou pro ni jak stvořené, dokáže jim vtisknout nádhernou dramatično­st, podtrhnout jejich ironii i bizarnost. Famózní je její interpreta­ce Surabaya Johnny, Barbara Song či Speak Low čili Mluv dál v jedinečném Suchého překladu. Molavcová dokáže báječně vystihnout působivou melodramat­ičnost a drsně smutnou poezii těchto songů, v jejím podání jsou to tragigrote­skní příběhy nešťastnýc­h hrdinů, kteří ovšem také šaškují, aby přežili. Od Jiřího Suchého je tu i báseň Kancelář o smutné lásce šedivé úřednice. A pak Můj pes, opět z dílny Suchý–Šlitr, který podle zpěvačky svým střídáním stylů připomíná žíhanou mozaiku. A také připomíná, že poslední sloka se za minulého režimu nesměla zpívat, jelikož si v ní vypravěč stěžuje, že nemá pas a nemůže jet do ciziny.

Molavcové ovšem stejně tak dobře sedne i swingový rytmus Arnošta Kavky (Můj přítel swing). A chybět nemohou ani písničky Voskovce, Wericha a Ježka a vzpomínka na Tetu z Liverpoolu, kterou Jitka vytvořila v roce 2007 v Dobře placené procházce. Tu v Národním divadle režíroval Miloš Forman za pomoci svého syna Petra a píseň z této operky se jmenuje Proč je to tak.

Závěrečná skladba alba je svým způsobem překvapení, a to sice duchovní píseň ze čtrnáctého století Otep myrhy, první český šanson. Však také Jitka Molavcová v polovině devadesátý­ch let excelovala ve středověké disputaci Jana ze Žatce Oráč a smrt v pražském kostele svatého Vavřince. Hudbu složil Jiří Pavlica a Jitka

tu hrála krásnou Markétu, nad jejíž smrtí naříkal mladý vdovec Oráč v podání Alfréda Strejčka. Vrátila se pak jako Smrt, kterou Oráč počal vinit z nespravedl­nosti. Smrt byla v jejím podání mazaná, vtipná potvora, která má bohužel vždy pravdu a tu nelze zvrátit. Molavcovás­ev Oráčovi a smrti ukázala jako herečka v dosud neznámých barvách, a tak to pro mnohé posluchače bude i s novým albem. Je prostě ženou, která stále překvapuje a zkouší nové.

Zčistajasn­a, Jitka Molavcová a Petr Ožana, vydal Galén 2021

 ?? FOTO MAGDALENA LINDAUROVÁ ?? Od Lásky mé po Otep myrhy. Album Zčistajasn­a nahrála Jitka Molavcová s klavírním doprovodem Petra Ožany. Vybrala na něj třináct písní ze svého sólového recitálu.
FOTO MAGDALENA LINDAUROVÁ Od Lásky mé po Otep myrhy. Album Zčistajasn­a nahrála Jitka Molavcová s klavírním doprovodem Petra Ožany. Vybrala na něj třináct písní ze svého sólového recitálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia