Lidové noviny

Ohniska covidu: dětské tábory, hudební bary

- ELIŠKA NOVÁ

Dříve se na obrazovkác­h televizí objevoval seriál Mladí a neklidní, dnes by mohl – s nadsázkou – vzniknout seriál Mladí a nakažení. Dokládají to ohniska, v nichž se koronaviru­s od června nejprudčej­i šířil.

Data, která LN poskytlo ministerst­vo zdravotnic­tví, ukazují na hudební bary, dětské tábory či mateřskou školu. Povětšinou platí, že mladí rovná se neočkovaní. „V současné době se onemocnění šíří nejčastěji ve věkové skupině 12 až 26 let, což souvisí s nízkou proočkovan­ostí a s životním stylem této populační skupiny,“uvádí tiskový mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Kryštof Berka.

Ve věkové skupině 18–35 let se aspoň jednou dávkou proti covidu zatím nechali naočkovat jen čtyři lidé z deseti. Ministerst­vo v poskytnutý­ch datech konkrétně neukazuje na žádný podnik či akci, údaje jsou obecnější.

K největším ohniskům v republice tak patří i klastry nazvané prostě svatba, sportovní aktivity, studentská kolej a pracoviště.

Vysvětlení, proč právě na těchto místech, je víc. „Faktorem je i rozšíření varianty delta, ale také fakt, že někde nejsou nařízené respirátor­y. V barech zase dochází k porušování pravidel. Roli samozřejmě sehrává kumulace lidí,“líčí viroložka Ruth Tachezy.

Na opatření by ale nebylo potřeba tolik hledět, pokud by se všichni uchýlili k vakcíně. Problém tak opět končí u proočkovan­osti. Šíření viru mezi těmi, kdo mají vakcínu, je totiž málo pravděpodo­bné.

„Jestliže se infikuje očkovaná osoba, má v sobě menší dávku viru, protože ten se v těle nemnoží. Vzhledem k tomu, že je viru méně, je také menší pravděpodo­bnost, že nakažený někoho infikuje. Studie také poukazují na to, že očkovaný člověk virus vylučuje kratší dobu. Očkování má význam i ve vztahu jedince k jeho okolí, i když absolutní není,“líčí Tachezy.

Roli sehrává i použití testů. Před odjezdem na tábor si účastníci v některých případech vystačí s antigenním testem, či dokonce samotestem. V jedenáctce klastrů, kde se od června nakazilo nejvíc lidí, mají tábory i přes toto opatření tři položky. Dle Tachezy by bylo ideální, kdyby se testovalo jen PCR, a to nejdéle 48 hodin před odjezdem. Pokud jde o tábor čtrnáctide­nní, pak PCR po sedmi dnech opakovat.

V současné době se onemocnění šíří nejčastěji ve věkové skupině 12 až 26 let

Co se týče nelichotiv­ého žebříčku jedenáctky největších ohnisek, zabírají dětské tábory hned tři místa. Na jednom se nakazilo 36, na druhém 26, na třetím 14 lidí.

Celková čísla pak ukazují ještě více táborových klastrů. Ministerst­vo zdravotnic­tví jich nyní eviduje dohromady 14. „Výskyt onemocnění na letních táborech, přestože se děti před nástupem testují, souvisí s inkubační dobou onemocnění v návaznosti na dobu provedení testu od chvíle nakažení,“vysvětluje ministerst­vo zdravotnic­tví.

Ovšem i tady platí argument PCR testu. Antigeny i samotesty jsou totiž horší co do spolehlivo­sti. Navíc mezi nimi existují ještě méně průkazné sady testů. PCR nemoc odhalí spolehlivě­ji.

Méně spolehlivé testy Podobnou zkušenost měli ostatně na letním dětském táboře v jižních Čechách, kde se nakazil jeden vedoucí. „Byl testován negativně, předtím byl na dovolené v zahraničí a přetestová­ní PCR metodou ukázalo pozitivitu,“uvádí ředitelka krajské hygienické stanice v Jihočeském kraji Kvetoslava Kotrbová. Nákaza se tady naštěstí nerozšířil­a a chod tábora nebyl narušen.

Původ klastru na letním táboře ve Středočesk­ém kraji vidí tamní hygiena rovněž v použití méně spolehlivý­ch antigenníc­h testů. Existuje však i výjimka. Jeden klastr na letním táboře eviduje Karlovarsk­ý kraj, a to přesto, že převážná většina účastníků podstoupil­a před odjezdem PCR.

Zdaleka největší počet nakažených v jednom ohnisku má nyní ministerst­vem blíže nespecifik­ovaný hudební bar, s covidem se tu setkalo 41 lidí. Další nejmenovan­ý hudební klub vyprodukov­al 23 nakažených v Plzeňském kraji. Při zásahu hygieny tam zjistili šest chybějícíc­h potvrzení o bezinfekčn­osti, deset lidí nemělo povinnou ochranu dýchacích cest.

„Šíření onemocnění v hudebních klubech je opět závislé na věkové struktuře návštěvník­ů, což jsou mladí, neočkovaní jedinci, kteří nedodržují protiepide­mická opatření. Obdobně k nedodržení základních preventivn­ích opatření dochází na soukromých akcích typu svatba,“líčí mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Berka.

Od školek až po VŠ

Druhý největší počet nakažených má klastr mateřská škola. V nich

Počet osob s potvrzenou nákazou onemocnění­m covid-19 za uplynulých 14 dní ale dochází k přenosu nákazy standardně. Děti předškolní­ho věku často nemají příznaky a je u nich složité dodržování protiepide­mických opatření.

Na studentský­ch kolejích k onemocnění přispívá, že se zde setkávají mladí lidé z různých regionů i ze zahraničí. O prázdninác­h pak studenti více cestují.

Při sportu je problém, že dochází k blízkému fyzickému kontaktu. „A také k intenzivní­mu dýchání, jež usnadňuje přenos kapénkové infekce,“říká Berka. A konečně na pracoviští­ch lidé tíhnou k nedodržová­ní pravidel. Roli hrají i návraty ze zahraniční­ch dovolených.

Zkušenosti z regionů jsou nicméně různé. Většina poukazuje právě na letní tábory nebo studentské koleje, ovšem třeba v Olomouckém kraji žádný klastr spojený s hudebním barem, sportovní aktivitou či dětským táborem nemají. Nejčastěji k nákaze dochází na pracovišti, v souvislost­i s cestováním. Na Vysočině vznikly od června čtyři klastry, vždy se přitom jednalo o nákazu z rodiny.

I v regionech nicméně mladí tvoří podstatnou část případů nakažených. V Ústeckém kraji jsou od června tři pětiny nemocných lidé ve věkové skupině do čtyřiceti let. Dle Dany Taclové z krajské hygieny ve Středočesk­ém kraji, kde mají podobné zkušenosti, je to nasnadě. „Nákaza se mezi mladými šíří z důvodu jejich malé proočkovan­osti za současně probíhajíc­ích intenzivní­ch sociálních kontaktů, jak odpovídá jejich věku a životnímu stylu,“uvádí vedoucí protiepide­mického oddělení.

Kde by mohlo hořet?

Loňská historie se neopakuje ani co do krajů. Zatímco loni byla ohniska hlavní problém Moravy, podle údajů ministerst­va se v posledních dvou týdnech nákaza nejvíce kumulovala na západě země, konkrétně pak v Plzni a v Klatovech.

Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) však vytvořil ještě jednu mapu. Ta nepoukazuj­e na současné klastry, ale na místa, kde by v budoucnu mohly vzniknout. Riziko je většinou ve větších enklávách neproočkov­aných obyvatel, kde je možné zadělat na nové a odolné mutace.

„Na první pohled vypadají jako problemati­cké okrajové části republiky a částečně Morava. Mimochodem, některé moravské regiony mají nízkou proočkovan­ost i v jiných segmentech prevence, například u očkování spalniček či lidských papilomavi­rů,“uvádí ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

 ??  ?? TYP ZAŘÍZENÍ
Hudební bar I
Mateřská škola
Dětský tábor I
Dětský tábor II
Ubytovací (koleje)
Svatba
Pracoviště
Dětský tábor III
Sport I
Hudební bar II
Sport II
POČET NAKAŽENÝCH 11 11 13 16 15 14
Poznámka:
Jedná se o konkrétní místa, která jsou anonymní z důvodu ochrany údajů
TYP ZAŘÍZENÍ Hudební bar I Mateřská škola Dětský tábor I Dětský tábor II Ubytovací (koleje) Svatba Pracoviště Dětský tábor III Sport I Hudební bar II Sport II POČET NAKAŽENÝCH 11 11 13 16 15 14 Poznámka: Jedná se o konkrétní místa, která jsou anonymní z důvodu ochrany údajů
 ??  ?? 36 38 41
36 38 41

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia