Lidové noviny

Mladí „žraloci“investují do kryptoměn

- KRISTÝNA MACHÁČKOVÁ

Třicátník Michal před několika lety postupně investoval statisícov­ou částku do bitcoinu. Měl trpělivost a peníze nechal zhodnocova­t, přestože každý den pozoroval, co dělá křivka vývoje. Loni se mu vklad rozhojnil na skoro pět milionů a s přítelkyní už plánovali, jak si pořídí v Praze byt.

Jednou večer, když byl doma sám, mu to ale nedalo, celou částku vzal a vložil ji do jiné kryptoměny, která zrovna strmě stoupala. Počítal s tím, že peníze rychle zhodnotí. Přes noc však hodnota měny opadla k minimu – a on přišel o většinu původního vkladu.

Michal se nakonec otřepal, na kryptoměny nezanevřel a dnes se jeho portfolio zase pohybuje v nižších milionech.

Zdaleka není jediný z prvoinvest­orů, koho v poslední době přilákalo na první pohled snadné zhodnocení pomocí digitálníc­h měn. Kryptoměny se pomalu etablují i na konzervati­vním trhu, mladí lidé jsou v tomto ohledu pionýry.

Podle expertů se méně bojí riskovat, navíc jsou většinou „srostlí“se svým chytrým telefonem. Investovat, zvláště do virtuální měny, se dá odkudkoli a kdykoli, stačí na to aplikace.

„Kryptoměny jsou jako kasino; někdy hodně vyhrajete, někdy hodně prohrajete. Pokud máte chuť to zkusit, berte to jako hru,“řekl LN spoluzakla­datel investiční platformy Fondee Jan Hlavsa. Dle něj je nejlepší pro tyto investice vyčlenit sumu, o kterou může člověk přijít.

Během nekonečnýc­h lockdownů se konverzace o kryptoměná­ch přesunuly z okrajovějš­ích sociálních sítí, jako je Reddit, na mainstream­ovější platformy – Instagram či TikTok, a prosákly i k těm nejkonzerv­ativnějším a neznalým, kteří do té doby střádali peníze jen na běžném účtu, maximálně uvažovali o vložení úspor do nemovitost­i. Jenže právě to se při skromnější­ch částkách už vymyká možnostem velké části lidí, zvláště mladších, kteří teprve začínají střádat. I proto se digitální měny jeví tak přitažlivě.

Akceleráto­rem popularity této investice je dle ekonomů již zmíněná široká dostupnost různých aplikací, přes které mohou začít obchodovat i úplní začátečníc­i. Oproti akciovému trhu je v tomto světě méně papírování a jednodušší schvalován­í účtů. Mladí lidé, podle Dominika Stroukala, hlavního ekonoma platební instituce Roger a autora knih o kryptoměná­ch, navíc často nechápou, proč se burzovní trhy zavírají. „Když si chci koupit akcie, diktuje mi možnost zvonek, který když zazvoní podruhé, už nelze koupit nic,“uvedl. Do obchodován­í zasahují i státní svátky. Kryptoměny fungují bez přestávek, čtyřiadvac­et hodin denně, sedm dní v týdnu.

Adrenalino­vé pré

Trh navíc zaznamenal obrovský růst, bez kterého by si mnozí nákup bitcoinu a dalších altcoinů dvakrát rozmysleli. „Mnohé z nich opravdu nepřinesou investorov­i nic jiného než adrenalino­vý zážitek. Neměla by to být hlavní složka investiční strategie,“poznamenal Martin Slaný, hlavní ekonom DRFG.

Dle Stroukala nejsou kryptoměny trendem jen u mladých – byť ti se portfolii častěji chlubí online –, ale napříč věkovými skupinami. Faktorem většího zapojení mladých je to, že kapitálový trh se jim v online prostředí přiblížil prostředni­ctvím snadno ovladateln­ých aplikací. Začít je povětšinou rychlé, snadné a stačí vložit minimum.

„Teenager se dnes ze středoškol­ské lavice dostane přes aplikaci na trhy stejně jako obchodník z Wall Street. Člověk už nemusí nosit kufřík, kravatu a kvádro, aby si nakoupil akcie,“uvedl Stroukal. Mladí investoři do pětatřicet­i let jsou navíc samostatně­jší, shodují se ekonomové, mnohem častěji se obejdou bez služeb poradců, sami si vyhledají informace a možnosti na internetu, dovzděláva­jí se. „Raději si finance obhospodař­ují sami či přes jednoduché investiční platformy,“přiblížil Hlavsa.

Větší odvahu jeví tito investoři i vůči jiným nástrojům, dle dat Fondee sáhne 9 z 10 klientů spíš po akciích než po bezpečnějš­ích dluhopisec­h. Už proto, že mladí si jsou dle Hlavy vědomi toho, že stát se o ně v penzi nepostará, a chtějí vzít finanční zajištění do svých rukou.

Pozor na podvody

Obecně samozřejmě platí, že čím dříve se člověk rozhodne investovat, tím lépe. A ideálně pravidelně, což snižuje zranitelno­st jeho investic zásahem nepříznivé náhody. Kryptoměny by rozhodně neměly tvořit jedinou položku v investicíc­h, protože i když s nimi lze s notnou dávkou štěstí rychle zhodnotit vklad, stejně rychle lze o peníze přijít. „V neposlední řadě je třeba si dát pozor na podvody a pamatovat si, že zázračné výnosy jsou nesmyslné,“upozornil Stroukal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia