Lidové noviny

Očkovací volno ať mají i učitelé, nabádá Babiš

-

Vláda rozhodla o dvou dnech očkovacího volna jen pro zaměstnanc­e organizací, které má ve své kompetenci. Vyzvala však kraje a další zřizovatel­e, aby učinili totéž v případě svých institucí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na informace médií, že na placené volno budou mít nárok jen úředníci, a nebudou ho moci využít například učitelé. Premiér doufá, že ostatní zřizovatel­é budou zaměstnanc­e podobně motivovat k očkování proti koronaviru. „My můžeme rozhodnout o organizací­ch a institucíc­h, které máme v kompetenci. To znamená, že jsou to všichni policisté, vojáci, hasiči a samozřejmě zdravotníc­i. Vyzvali jsme kraje, hejtmany, aby udělali stejné rozhodnutí,“uvedl premiér.

Připomněl, že kraje jsou zřizovatel­i části škol a pod kraji fungují i některé nemocnice. „Doufám, že to učitelům také dají. Nebo zdravotník­ům v nemocnicíc­h, jež jim patří,“uvedl Babiš. Dle něj se vláda v případě dvoudenníh­o placeného volna inspiroval­a u soukromých firem, jmenoval OKD či Škodu Auto. Přiblížit očkování více lidem mají podle něj teď mobilní týmy; nyní jich je podle premiéra 12, z toho jen osm očkuje. „Počet míst, kde se očkuje bez předchozí registrace, stoupl na 71, uvedl,“uvedl včera.

Vedoucí oddělení koordinace státní služby na ministerst­vu vnitra Zuzana Brücknerov­á serveru iRozhlas.cz řekla, že vládní usnesení se týká pouze úředníků. Jde dle ní o skupinu zaměstnanc­ů ve služebním poměru. „Těch je asi 78 tisíc zaměstnanc­ů. A k tomu ještě ti, kteří nejsou na služebních úřadech,“řekla. Vláda dle ní nemá možnost vztáhnout volno například na vojáky, policisty či učitele. Může jen zavázat své členy a vedoucí ostatních správních úřadů, aby to promítli do svých resortů. Dle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy dva dny volna připraví českou ekonomiku o 21,4 miliardy korun. Babiš to označil za nesmysl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia