Lidové noviny

Rošáda na NBÚ. Skončí Lang?

Případná výměna šéfa Národního bezpečnost­ního úřadu může spustit kolečko širších změn

- MARTIN SHABU

Ačkoli je nyní největší pozornost upřena na to, zda premiér Andrej Babiš (ANO) v srpnu jmenuje Michala Koudelku na dalších pět let do čela BIS, v brzké době se může odehrát neméně významná rošáda. Podle tří na sobě nezávislýc­h zdrojů LN z bezpečnost­ní komunity má skončit Jiří Lang (64), ředitel Národního bezpečnost­ního úřadu (NBÚ).

Zákon délku mandátu šéfa NBÚ neupravuje. „Funkční období ředitele Národního bezpečnost­ního úřadu zákonem omezeno není,“potvrdil LN Jaromír Kadlec za kancelář ředitele NBÚ.

Na začátku příštího roku nicméně uplyne pět let od Langova jmenování. Pět let přitom bývá u bezpečnost­ních sborů standardní dobou pro výkon mandátu policejníh­o prezidenta, šéfa BIS, ředitele civilní rozvědky i šéfů Celní správy, Vězeňské služby nebo Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

Přijde analytik z Hradu? „Mluví se o tom už dva roky, že to Lang složí,“řekl LN zdroj ze státní správy pod podmínkou anonymity. Další dva to potvrdily. Kadlec z NBÚ však k možnému odchodu ředitele úřadu uvedl: „Nedisponuj­i žádnými informacem­i, které by tuto domněnku potvrdily.“

Odchod Langa by mohl roztočit kolečko širších změn. Lang je doyenem zpravodajs­ké komunity v Česku. Před příchodem do NBÚ vedl třináct let BIS. V letech 2006 a 2007 dokonce vedle BIS šéfoval i Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).

NBÚ je vnímán jako vlivný úřad. Má na starosti vydávání bezpečnost­ních prověrek. Je v pravidelné­m kontaktu s tajnými službami i ostatními silovými složkami státu.

Na obsazení funkce má eminentní zájem Hrad. Právě prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář v minulosti na NBÚ narazil. A to, když se snažil získat prověrku na stupeň „přísně tajné“. Jenže úřad ho vyhodnotil jako nedůvěryho­dného a certifikát mu odmítl vydat. Ani to ale nevedlo prezidenta Miloše Zemana k závěru, aby se Mynáře zbavil. V minulosti přitom hradní kancléři prověrku minimálně na stupeň „tajné“měli.

Na Hradě od loňska působí bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom. A právě on by podle dostupných informací měl mít o křeslo po Langovi, s nímž se důvěrně zná, zájem. Navíc mu údajně v srpnu končí pracovní smlouva, kterou má na Hradě. Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, ani samotný Rom však na zaslané otázky neodpovědě­li.

Hádanky kolem postů

Ze zákona platí, že ředitele NBÚ jmenuje vláda. Návrh musí vzejít od premiéra, který je služebně také nadřízeným šéfa NBÚ. Ještě před jmenováním musí záležitost projednat sněmovní výbor pro bezpečnost. Premiér Babiš v pátek na otázku, zda má informace o tom, že by chtěl ředitel NBÚ Lang ve funkci skončit, odpověděl stručně: „Nemám.“

V personální­ch změnách na klíčových postech však premiér není příliš předvídate­lný. Ačkoli vláda Koudelku už šestkrát navrhla na povýšení do hodnosti generála a veřejně ho chválí, premiér ještě neřekl, kdo BIS povede po 15. srpnu, kdy Koudelkovi mandát vyprší.

V pátek se ale nechal slyšet, že o budoucnost­i šéfa bezpečnost­ní služby chce rozhodnout tento týden. Již dnes se setká se Zemanem. Podle serveru Seznam Zprávy by prý Koudelka mohl překvapivě skončit.

Na konci června přitom Babiš uvedl, že si pohrává s myšlenkou ponechat stěžejní personálie až na příští vládu po říjnových volbách. „Měli bychom být konzistent­ní. Pokud tyto dvě významné funkce budeme řešit, buď to necháme na příští vládu, nebo nějakým způsobem rozhodneme. Ale já v tom nemám ještě jasno,“uvedl Babiš pro CNN Prima News.

Hovořil tehdy jak o vrcholovém postu v BIS, tak o nejvyšším státním zástupci. Jenže v polovině července vláda jmenovala Igora Stříže do funkce plnohodnot­ného šéfžalobce.

Těžké je také orientovat se v rozhodován­í ředitele NBÚ. Lang má v bezpečnost­ní komunitě pověst muže, který o svých plánech nemluví. Médiím nikdy neposkytl rozhovor. A nikdy veřejně nevysvětli­l ani to, proč před pěti lety rezignoval na místo šéfa BIS.

Do zmíněných personální­ch rošád může výrazně promluvit i Hrad. Prezident se už mnoho let netají odporem k řediteli BIS Koudelkovi. Jistě by rád vlastního člověka i na NBÚ. A premiér má Zemana za klíčového spojence v politice. Není proto jasné, jestli stojí o to, dobré vztahy s hlavou státu těsně před parlamentn­ími volbami komplikova­t.

 ?? FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA ?? Doyen zpravodajc­ů. Jiří Lang vedl také BIS i ÚZSI.
FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA Doyen zpravodajc­ů. Jiří Lang vedl také BIS i ÚZSI.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia