Lidové noviny

Covidová opatření asi „utnula“spalničky

-

Loni zaznamenal­i zdravotníc­i v Česku jen čtyři případy onemocnění spalničkam­i, letos v prvním pololetí ani jeden. Přitom v roce 2019 spalničkam­i v České republice onemocnělo 590 lidí.

Vyplývá to z dat Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ). Podle odborníků odezněla tehdejší epidemie spalniček, vliv na nízký výskyt zřejmě měla i protiepide­mická opatření souvisejíc­í s covidem-19. „Až opatření pominou, spalničky se vrátí,“uvedl předseda České vakcinolog­ické společnost­i Roman Chlíbek.

V roce 2018 a v první polovině roku 2019 v Evropě i Česku vyvrcholil­a epidemie spalniček. Česká republika tehdy přišla o status země, v níž byla tato nemoc vymýcena. Podle SZÚ poté epidemie slábla, a tak jsou loňské nízké počty přirozeným důsledkem snížené cirkulace viru v populaci.

Odborník: „Přenášejí se podobně jako covid“Epidemie podle SZÚ obvykle trvají dva až tři roky. „S ohledem na mechanismu­s přenosu nákazy ovšem nelze vyloučit ani vliv protiepide­mických opatření nastavenýc­h v souvislost­i s onemocnění­m covid-19,“prohlásila mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Epidemiolo­g Chlíbek za poklesem vidí jednoznačn­ě protiepide­mická opatření. „Spalničky se přenášejí podobně jako covid, proto opatření minimalizo­vala možný přenos. Jakmile opatření pominou, spalničky se jistě vrátí,“uvedl Chlíbek.

Před dvěma lety růst počtu spalniček v Česku odborníci zdůvodňova­li klesající proočkovan­ostí populace, vyvanutím imunity z vakcíny v dospělosti a nákazami v zahraničí. Tehdejší šéf vakcinolog­ické společnost­i a pozdější ministr zdravotnic­tví Roman Prymula tehdy uváděl, že proočkovan­ost byla pod 90 procenty, v Praze ještě nižší.

Ministerst­vo zdravotnic­tví kvůli tomu před dvěma lety nařídilo povinné očkování zdravotník­ů vybraných oddělení svých nemocnic. Odborníci uvádějí, že onemocnění se v populaci nešíří, pokud je očkovaných 95 procent populace.

Očkování je povinné, část rodičů se ale brání

Jak se od té doby proočkovan­ost vyvíjela, nelze podle SZÚ říci, poslední dostupná data jsou ke konci roku 2018. V roce 2018 se změnilo očkování proti spalničkám, které je součástí vakcíny proti zarděnkám a příušnicím.

Druhá dávka se posunula u dětí až do předškolní­ho věku, předtím se dávala půl roku po první dávce, kterou děti dostávají po prvních narozeniná­ch. Očkování je povinné, ale část rodičů jej u svých dětí odmítá či odsouvá.

Spalničky se šíří kapénkami a jsou vysoce nakažlivé. Nemocný musí povinně na izolaci na infekčním oddělení nemocnice. Vyšetřeni musejí být všichni, kdo se s ním setkali a mohli se nakazit.

Prvními příznaky jsou horečka, kašel, rýma, světloplac­host a zarudnutí očních spojivek, někdy bílé tečky v ústech. Později se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia