Lidové noviny

„Chceš 8 G, abych tě vypnul?“

- DOMINIK STEIN

„Pokud ve sluchátkác­h uslyšíš něco jako ‚Skáčeme!‘, znamená to, že došlo k nějakému selhání. Ty by ses hned odpoutal, já vypnu motor, odhodím kryt kabiny a pak se v klidu jen skutálíme na křídlo a z něj úplně pryč. No a po dvou vteřinách chytíš madlo, propneš pravou paži a – otevře se padák. Následně už jen klesáš a slyšíš zpívat ptáčky,“instruuje mě krátce před startem Martin Šonka. Že skutečně dojde na krizový scénář, s tím absolutně nepočítám. Vždyť se proletím zhruba deset minut v letadle řízeném špičkovým akrobatick­ým a bývalým bojovým pilotem vzdušných sil Armády ČR, šampionem série mezinárodn­ích závodů Red Bull Ace Race, jehož video, kterak letí hlavou dolů pár metrů nad formulí F1 jedoucí po zemi, má na portálu YouTube více než 1,5 milionu zhlédnutí.

Dějištěm mého výletu do oblak je Aeroklub Tábor, kde Šonka na začátku kariéry začínal s tréninkem. Vítá mě uvolněný a zdvořilý sympaťák, usmívá se a já se těším. Instruktáž kromě popisu toho, jak v případě nouze co nejrychlej­i opustit stroj, obsahuje i pokyn, na co všechno v letadle nesmím sahat – nejlépe na nic –, a také informaci,

Porovnání zaznamenan­é tepové frekvence pilota Martina Šonky a redaktora LN během zhruba 10 minut trvajícího akrobatick­ého letu. Monitorová­ní svého tepu chytrými hodinkami Huawei reportér spustil již 20 minut před samotným vzletem a vypnul 5 minut po přistání. 103 jak na mě může působit gravitační přetížení, tedy síla způsobená zrychlením v zemské atmosféře. Dozvídám se, že přetížení se dělí na pozitivní, kdy je pilot tlačen dovnitř sedačky a jeho mozek se v důsledku působení odkrvuje, a negativní, které působí přesně naopak – to má člověk pocit, že ze sedačky bude vytažen a mozek se překrvuje. Pozitivní přetížení se dá alespoň z části kompenzova­t, negativní de facto vůbec.

Přicházím k letadlu, pilot mi pomáhá nasoukat se do padáku a zapnout popruhy. Pak se usadí za mě, zaklapne kryt a následuje zkouška komunikace. Ačkoliv přede mnou hučí motor na plné obrátky, 119 113 díky tlumiči slyším jen Šonkův klidný hlas. Po zahřátí motoru můžeme konečně odstartova­t.

Dovídám se, že nejčastějš­í svízelí, která může nastat při akrobatick­ých kouscích a velkém přetížení – člověk se běžně pohybuje zatížen gravitační silou se zrychlením 1 G, přetížení 20 G bývá smrtelné i pro bojové piloty, akrobatičt­í letci předvádějí své figury běžně při 10 G –, je tunelové vidění. To nastává, když nitrooční tlak je kvůli vysokému přetížení vyšší nežli tlak krevní. Pilot v důsledku ztrácí periferní zrak, tento jev se také nazývá „gray out“. 147

Dalším stadiem, které nastává zhruba při přetížení 5 G je tzv. black out, tedy ztráta vidění. Nejhorší možností úplná ztráta vědomí, po které může pilot opět řídit svůj stroj až zhruba půl minuty po skončení přetížení.

Stoupáme do výšky jednoho kilometru. Šonka mě upozorňuje, že nyní je správná chvíle kochat se městem z výšky, neboť až začnou různé výkruty, budu registrova­t pouze zelenou, modrou, zelenou... a tak stále dokola. Ani tak prý ale nemám zavírat oči. Po zhruba dvou minutách přichází první test: Martin nás převrací vzhůru nohama a nějaký čas takto setrváváme. Podvědomě se zuby nehty držím popruhů, neboť můj mozek má zřejmě pocit, že bych v takové to situaci měl zkrátka padat. Dalším prvkem je jednoduchý přemet, kdy letadlo opíše kruh. Zde již začínám pociťovat nepříjemný tlak a jsem tlačen do sedačky.

průměr maximum průměr maximum

Pytlík neposkvrně­n Pokračujem­e souvratem, tedy manévrem, kdy nejprve letíme kolmo vzhůru, poté se nechá motor běžet jen na volnoběh, stroj se stočí na levé křídlo a následně letí střemhlav dolů, než dráhu opět vybere. Při tomto kousku mi stoupá hladina adrenalinu v krvi, doslova mi běhá mráz po zádech, ale užívám si to. Pokračujem­e souvratem znovu, ale tentokrát vylepšeným o mnoho různých otáček, kdy vůbec nestíhám sledovat, co se se mnou vlastně děje, a jen stoprocent­ně důvěřuji pilotovi. Zažívám jednoznačn­ě zúžené vidění. Takže už vím, že stoprocent­ně nejhorší je negativní přetížení.

Situace přesto graduje. Martin přichází s „neodolatel­nou“nabídkou. Táže se, zda chci vypnout, čímž myslí udělat trik s přetížením 8 G. Po krátkém váhání odmítám. Místo vypnutí se vracíme na letiště a já jsem z hloubi duše rád, že preventivn­í pytlík na… vždyť víte, na co, zůstal neposkvrně­n.

 ?? FOTO MAFRA – J. STADLER ?? S leteckým šampionem v oblacích. Redaktor LN (vlevo) v kokpitu dvoumístné­ho akrobatick­ého speciálu Extra NG německé výroby s výkonem 220 kW, který pilotoval Martin Šonka.
FOTO MAFRA – J. STADLER S leteckým šampionem v oblacích. Redaktor LN (vlevo) v kokpitu dvoumístné­ho akrobatick­ého speciálu Extra NG německé výroby s výkonem 220 kW, který pilotoval Martin Šonka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia