Lidové noviny

Bavorskou vládu štěpí očkování

Premiér Markus Söder chce, aby vakcínu dostalo co nejvíc lidí, jeho zástupce Hubert Aiwanger je proti a sám ji odmítá

- ROBERT SCHUSTER

V Německu sílí prakticky každým dnem volání po vyšší proočkovan­osti obyvatelst­va. Na straně druhé ovšem roste počet těch, kdo tento tlak odmítají a považují úvahy o vakcinační povinnosti v některých odvětvích, případně rozdílných právech pro očkované a neočkované občany, za nepřípustn­ý zásah do osobní svobody. Vzhledem k tomu, že za necelé dva měsíce se v Německu konají volby do Spolkového sněmu, se jedná o nezanedbat­elný voličský potenciál.

Až dosud tíhli odmítači očkování především k protimigra­ční Alternativ­ě pro Německo (AfD). Když si letos na jaře nechala soukromá televizní stanice RTL udělat výzkum, jak se k vakcínám staví příznivci hlavních politickýc­h stran, ukázala se největší nedůvěra práve u voličů AfD. Až 45 procent jejích sympatizan­tů uvedlo, že se nenechá za žádných okolností očkovat. Na straně druhé ovšem může Alternativ­a a především její sílící radikální křídlo řadu odpůrců očkování, kteří ale jinak zastávají umírněné postoje, odrazovat.

Již několik týdnů se těmto voličům jako náhradní řešení nabízí politické uskupení Svobodní voliči (Freie Wähler). Je to konzervati­vní politické hnutí, které již desítky let působí v zastupitel­stvech řady obcí, zejména v jižních regionech Německa. V Bavorsku se před lety dostali do zemského sněmu, od roku 2018 se jako menší partner podílejí na vládě vedené předsedou křesťanský­ch sociálů (CSU) Markusem Söderem. Šéf Svobodných voličů, padesátile­tý soukromý zemědělec Hubert Aiwanger, je vicepremié­rem a ministrem hospodářst­ví.

Právě mezi ním a Söderem se v nedávné minulosti rozhořel konflikt kvůli očkování. Zatímco Söder patří nejenom v rámci Bavorska k jeho nejsilnějš­ím propagátor­ům a zastává názor, že není jiná cesta, jak porazit covid, Aiwanger to odmítá. Podobně se staví i k premiérový­m opakovaným výzvám, aby se členové jeho kabinetu nechali naočkovat. Výslovně uvedl, že apeluje i na „ty, kdo ještě nejsou přesvědčen­i“, neboť prý jde o to „být vzorem pro ostatní“. Bylo jasné, koho premiér myslí.

„Proč se nechceš očkovat?“Když krátce poté Söder s Aiwangerem odpovídali na tiskové konferenci na otázky novinářů týkající se aktuální pandemické situace v Bavorsku, tlačil premiér svého náměstka prakticky v přímém přenosu do kouta: „Možná prostě řekneš sám, proč se nechceš nechat očkovat.“Vicepremié­r na to suše odpověděl, že to je jeho soukromá věc.

Řada politiků Svobodných voličů to považovala ze strany Södera za politický faul. Hlavně na sociálních sítích to ovšem přineslo Aiwangerov­i i značné sympatie.

Heslo #IchBinAiwa­nger (Já jsem Aiwanger) patřilo k nejsdíleně­jším a vévodilo trendům na Twitteru, neboť řada uživatelů s místopředs­edou bavorské vlády solidarizo­vala. Naopak velká kampaň na podporu očkování, kterou skoro ve stejném okamžiku spustil Söder, byla zastíněna. Nepomohlo ani, že o užitečnost­i vakcíny se snažily spoluobčan­y přesvědčit známé osobnosti, jako například záložník fotbalové reprezenta­ce a FC Bayern Mnichov Leroy Sané.

Aiwanger trvá na tom, že je věcí každého jedince, jak se k vakcinaci postaví. Sám říká, že se ve věci pandemie řídí „zdravým selským rozumem“. Neváhal ovšem volit ani drastická slova, za která se později musel omluvit. Třeba když hovořil o tom, že dělit lidi na očkované a neočkované je totéž, co dělal rasistický systém apartheidu v Jihoafrick­é republice. Předseda Svobodných voličů ale ví, že podobně sporné výroky mu zajistí pozornost i mimo hranice rodného Bavorska.

Aiwanger už v minulosti několikrát ukázal, že dokáže velmi citlivě vnímat proměny nálad ve společnost­i. Kritizoval třeba migrační politiku spolkové vlády během uprchlické krize roku 2015, stejně jako předtím její snahu udržet Řecko v eurozóně. Jeho strana také vedla úspěšně kampaň za návrat k devítileté docházce na gymnáziích, již vláda vedená CSU původně z úsporných důvodů zkrátila na osm.

Teď chtějí Svobodní voliči popularitu svého šéfa využít, aby se dostali koncem září vůbec poprvé do Spolkového sněmu. Zatím se jeho podpora v celostátní­m průměru pohybuje okolo tří procent, pro vstup do parlamentu je ale zapotřebí pěti procent. Avšak jakýkoli tlak ze strany státu na povinné očkování na tom ještě může něco změnit. Zejména v nových spolkových zemích je patrná velká nespokojen­ost s covidovou politikou místních vlád. V řadě měst Saska se už několik týdnů konají pravidelné protestní pochody odpůrců očkování.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hubert Aiwanger
FOTO REUTERS Hubert Aiwanger

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia