Lidové noviny

Běžkyni nutili odletět do Minsku

-

Běloruská běžkyně a kritička režimu prezidenta Alexandra Lukašenka Kryscina Cimanouská obvinila zástupce národního olympijské­ho výboru, že se ji pokusili donutit k návratu z olympijský­ch her v Tokiu do vlasti.

Cimanouská by měla závodit v pondělí v běhu na 200 metrů, ale běloruský tým ji odvezl na letiště. Tam se atletce podařilo zalarmovat místní policii a do letadla mířícího do Istanbulu nenastoupi­la. Pomoc Cimanouské nabídli i čeští politici.

Podle skupiny aktivistů z nadace pomáhající sportovcům BSSF Cimanouská hodlá požádat o azyl na rakouském velvyslane­ctví v Tokiu. Na letiště se po incidentu dostavili i zástupci japonského ministerst­va zahraničí. Atletka byla následně převezena na bezpečné místo.

Může dostat české vízum

Podle ministra zahraničí Jakuba Kulhánka nabídne Česká republika běžkyni vízum, aby se vyhnula nucenému návratu do vlasti. „Po dohodě s Andrejem Babišem a Janem

Hamáčkem jí nabídneme vízum ke vstupu na území, aby se u nás mohla ucházet o mezinárodn­í ochranu. Naše ambasáda v Tokiu je také připravena pomoci,“oznámil na Twitteru Kulhánek.

V otevřeném dopise k pomoci vládu vyzval předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Podle něho by v případě udělení azylu mohla Cimanouská přicestova­t do ČR vládním speciálem, kterým se budou do vlasti vracet čeští reprezenta­nti.

Hlasitá Lukašenkov­a kritička Čtyřiadvac­etiletá Kryscina Cimanouská dříve veřejně kritizoval­a jak Lukašenkův režim, tak běloruské sportovní funkcionář­e. Podle novinářky Hanny Ljubakovov­é ji na letiště doprovodil­i dva zástupci olympijské výpravy. Na otázku, zda se obává letu do Běloruska, Cimanouská podle novinářky odpověděla, že ano. Podle mluvčího nadace BSSF by byl v Bělorusku život atletky v ohrožení.

Agentuře Reuters sprinterka řekla, že byla z olympijské­ho týmu vyhozena po stížnostec­h na trenéry. V následném videu atletka požádala o pomoc Mezinárodn­í olympijský výbor (MOV). „Byla jsem pod nátlakem, snaží se mě dostat ze země bez mého souhlasu. Žádám MOV o zásah,“řekla.

Mezinárodn­í olympijský výbor měl už před zahájením her v Tokiu s běloruským výborem, jejž vede Lukašenkův syn Viktor, neshody. Uvedl, že se hodlá incidentem zabývat. „MOV situaci prověřuje a požádal běloruský olympijský výbor o vysvětlení,“napsali zástupci výboru v prohlášení.

 ?? FOTO REUTERS ?? Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská hovoří s japonskými policisty na tokijském mezinárodn­ím letišti Haneda
FOTO REUTERS Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská hovoří s japonskými policisty na tokijském mezinárodn­ím letišti Haneda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia