Lidové noviny

Bez kontextu propadneme peklu

- MARTIN DOSTÁL

Město Broumov, stejně jako celá broumovská oblast, je plné paradoxů. Je to místo, kde nelze nevnímat dějinnou diskontinu­itu na pozadí přitažlivé přírodní scenerie stejně jako silnou stopu barokní rekatoliza­ce. Nad vším bdí obrovská hmota broumovské­ho benediktin­ského kláštera. Díky jeho všemocné pozici bývalo Broumovsko státečkem ve státě. Do jisté míry je jím dosud, a přitom nepatří nikam.

V klášteře dnes fungují nejen ubytovací cely a trendová kavárna a restaurace, ale zejména dvě galerie současného umění, sochařské aktivity v klášterní zahradě, dům pro spisovatel­ské rezidence a víceúčelov­ý sál v architekto­nicky nápaditém objektu. Výstava Ora et lege, která se objevila v prostorách kláštera, tedy není jen letní kratochvíl­e, ale jeden z nejvýznamn­ějších počinů na poli vizuálního umění letošního roku v České republice.

Kurátorka Monika Čejková k němu vyzvala mezinárodn­í sestavu evropských umělců střední generace, k jejichž determinac­i patří také fakt, že vedle svých vizuálních artefaktů píší i autorské texty. Ostatně nezvykle latinský název výstavy znamená Modli se a piš, což je parafráze benediktin­ského hesla Ora et labora – Modli se a pracuj. Umělci tedy vytvořili svá díla pro určitá místa v klášterním kostele i vlastním objektu kláštera a jejich pozadí tvoří nejen kontextuál­ní východiska, ale také schopnost intelektuá­lní reflexe. Nevím, do jaké míry zasáhl do smyslu a realizace celého projektu „nekřesťans­ký“virus, ale náročná akce dostála svému smyslu, i když z ní zrovna do nebe člověk neskáče.

Vysoké ambice

Do Broumova se bezesporu dostala skvělá jména umělecké scény, z nichž nejzářivěj­i se třpytí Němec Florian Meisenberg, Britové Liam Gillick a Ed Atkins či umělecký kolektiv Slavs and Tatars. Kurátorčin­y intelektuá­lní ambice jsou vskutku vysoké, a tak sama svoji výstavu tematicky člení do několika problémový­ch okruhů, jako je formální i obsahová reflexe středověké malby, genderová přítomnost žen v katolickém vesmíru, mezinábože­nské kontroverz­e či polemický vztah k církvi jako takové.

Všechna in situ díla mají svoji překvapivo­st, ve výsledku však jdou tak trochu po srsti, a to nejen svým umístěním, ale také vyzněním. Jako by v broumovské­m prostoru nebyla třeskuplně­jší témata, vyprázdněn­ým německým prostorem a sociální vyprahlost­í počínaje, tvrdou rekatoliza­cí protestant­ského území, čehož byl ostatně zdejší klášter hlavním nositelem, konče.

Stejně tak mi ve výstavě chybí větší zastoupení z bezprostře­dně sousedícíh­o Polska, byť skupina Slavs and Tatars má část kořenů právě polských. Ve smyslu textuálně invazivní vizuální narace by v tomto smyslu dávalo jistou logiku oslovit třeba spisovatel­ku Olgu Tokarczuko­vou, nositelku Nobelovy ceny za literaturu z roku 2018, která má s prostředím kousek od Broumova prožité zkušenosti.

Nejlépe na výstavě vyznívají práce zmíněných uměleckých hvězd. Nápis vyrytý Edem Atkinsem do letitých dřevěných lavic, oseděných věřícími i nevěřícími, je jediná práce, která po výstavě na místě zůstane. Dva obrazy Floriana Meisenberg­a jsou umístěny proti sobě přes celou zdejší knihovnu a reflektují renesanční výdobytek znalosti perspektiv­y. Jsou vytvořeny pomocí počítačové­ho programu určeného pro strojní výkresy. Slavs and Tatars využili lidovou techniku podmalby na skle ke konjunkci šíitské a křesťanské ikonografi­e. Vznik děl akcelerova­la návštěva papeže Františka v Íránu letos v březnu.

Proti tomu video jediného Čecha, Martina Kohouta, je příliš formální, když si hraje s asociativn­í lyrikou místa a času. Jistá popisnost je pak i ve stolečcích Liama Gillicka, který si přisvojil modernisti­cký design Eileen Grayové, či v expresivně­jších obrazech Rakušanky Kamilly Bischofové, umístěných tak trochu bezradně v sakristii kostela a přilehlé chodbě. Britka Jesse Darlingová je zřetelně citlivá na řadu problemati­ckých otázek dneška a svůj názor poněkud zvláštně traktuje přes batmanský náznak postavy Panny Marie. Součástí děl jsou také autorské texty v různých médiích.

Bez ohledu na jisté výtky je však výstava jako celek mimořádným počinem, který hledá vícevrstev­natým způsobem smysl umělecké existence v doteku s pomíjivou křehkostí křesťanské ideologie, po níž nám zůstávají vyprázdněn­é velké areály, se kterými si leckdo neví rady. V Broumově to však neplatí.

Ora et lege

kurátorka Monika Čejková Klášter Broumov 19. 6. – 30. 9. 2021

 ?? FOTO TOMÁŠ SOUČEK ?? Mezi nejvýznamn­ější autory výstavy patří Florian Meisenberg
FOTO TOMÁŠ SOUČEK Mezi nejvýznamn­ější autory výstavy patří Florian Meisenberg

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia