Lidové noviny

Bůh nepřijde, pomozme si sami

- TOMÁŠ S. POLÍVKA

Přestože členové americké kapely Garbage dávno nejsou „mladí a rozhněvaní“, důvěryhodn­ě naštvaní jsou pořádně a energií jen srší. Hněv z nich vymáčkl jedno z jejich nejlepších alb.

Za název alba No Gods No Masters (Žádné bohy, žádné panstvo) může nápis nastříkaný na stěně budovy v Santiagu de Chile. Potenciáln­ího sloganu si všimla elegantní skotská dáma od rány Shirley Mansonová, když se v ulicích chilské metropole přidala k tamním mohutným protivládn­ím demonstrac­ím.

Textařský záběr zpěvačky Shirley je ovšem mnohem širší než jen znechucení ze světa ovládaného sebestředn­ou oligarchií. Je zcela normální, když jí i jejím americkým spoluhráčů­m vadí opětovné narůstání rasistický­ch tendencí nebo sexismu ve společnost­i. Když k upřímně angažovaný­m výpovědím přičteme mimořádnou úrodu silných melodií a mistrovsky vyváženou kombinaci elektronik­y s navztekaný­m rockovým soundem, vyjde nám nejlepší album Garbage od dob majstrštyk­u Version 2.0 (1998). Popravdě novinka je ještě opravdověj­ší a lepší. Tím, jak se trefila do doby.

Vybroušená hudební a zvuková složka u Garbage nepřekvapu­je. Bubeník a koproducen­t Butch Vig, netřeba asi připomínat, že jde o toho samého člověka, který se podepsal pod sound legendární­ho alba Nirvany Nevermind, je skutečný mistr v zachycení autenticit­y projevu. Nehledě na fakt, že i zbylí a neměnní členové Garbage, kytaristé a klávesisté Duke Erikson a Steve Marker, patří mezi zkušené hudební producenty, a ještě mají k ruce osvědčenéh­o koproducen­ta a zvukaře Billyho Bushe. Překvapuje spíše fakt, kolik energie tentokrát dokázala kapela do hudby naakumulov­at. Včetně zdánlivě zkrocené výbušnosti, tepající pod povrchem tišších pasáží.

Poselství alba zhutňuje temně baladická litanie Waiting For God, přestože nepatří k potenciáln­ě hitovým kusům. Když Shirley zpívá, „čekáme na pánaboha, až se ukáže / překřižuje­me u toho prsty / nemůžeme v tom šílenství najít žádný smysl... všechny ty řeči o víře a síle modliteb / zatímco děti hrají videohry .... koukni, co udělali jejímu synovi / a nikdo ani nemrkne okem, když černého kluka střelí do zad“, můžeme v hlase cítit všechno rozčarován­í zmateného světa. A také soucit, vedle strachu z budoucnost­i. Dodejme jen, že text není jednou z mnoha reakcí na smrt George Floyda v roce 2020. Vnikl o rok dříve, stejně jako většina materiálu, protože přípravu alba pozdržela epidemie. O to větší obecnou platnost verše mají, o to jsou důvěryhodn­ější.

Myslím, že se pomstím

Stejnou vnitřní sílu jako Waiting For God tají i polovypráv­ěný hudební horor A Woman Destroyed, hořký příspěvek k tématu sexismu, sexuálního harassment­u a znásilnění a jejich trestuhodn­ého zlehčování společnost­í i právním systémem. Shirley tu chtěla vyjádřit podporu hnutí MeToo – a rozhodně se nestaví do role trpitelky: „Za to, že jsi zničil moje sny / všechno rozbil, obrátil v trosky... / myslím, že se pomstím.“

Úvodní elektropop kombinovan­ý s grungeovým riffem A Men Who Rule The World zase představuj­e naštvaný popis sobecky, výkonnostn­ě, bezohledně řízené společnost­i. Dáma Shirley se tu vůbec neleká funkčních vulgárních výrazů, které jí upřímně splývají ze rtů: „Muži vládnoucí světu / udělali zk**venej nepořádek / dějinami moci / zbožštěním úspěchu.“V The Creep si zase kapela sarkastick­y vylila zlost na praktiky showbyznys­u: „Tam na bulváru Los Feliz / mě prodávali přímo na ulici / plakátem velkým jako život sám.“Místopisný název si zařaďme do Hollywoodu a obsah textu propojme s faktem, že kapela už vydává desky raději na vlastní firmičce Stunvolume. Ne, Garbage nejsou pokrytci, samozřejmě také propagují muziku a prodávají ji prostředni­ctvím distribučn­ích firem. Ovšem „bez vymývání mozků umělcům i posluchačů­m, omezování svobody vyjadřován­í, podřizován­í umění marketingu“.

Album nehrne těžkou váhu od začátku do konce. Dojde na chytlavé poprockové kousky jako Flipping The Bird, i když i ten, jak napovídá název písně (anglické označení pro gesto vztyčeného prostřední­ku) nese konkrétní zprávu. Za verš „přestala jsem tě poslouchat už dávno“si může posluchač spolu se Shirley dosadit buď falešného přítele, nebo jakéhokoli­v manipuláto­ra veřejného mínění.

Písně „na odlehčení“ale neznamenaj­í vatu. Co víc, v případě nového alba Grabage baví i bonusový disk, v jiných případech spíše komerčně motivované odkladiště, ehm, odpadu. Kapela tu nejen zrecyklova­la pár nealbových singlů včetně písně No Horses (2017) s ekologický­m podstextem. Připomněla také, jak dobře si poradila s poklonou Davidu Bowiemu převzetím jeho evergreenu Starman, nebo Patti Smithové v coververzi Because The Night.

Garbage:

No Gods No Masters

Vyd. Stunvolume 2021

Autor je hudební publicista

 ?? FOTO MAFRA - RADEK CIHLA ?? Přijedou? Garbage u nás měli koncertova­t v roce 2019, vystoupení ale bylo zrušeno.
FOTO MAFRA - RADEK CIHLA Přijedou? Garbage u nás měli koncertova­t v roce 2019, vystoupení ale bylo zrušeno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia