Lidové noviny

V oblacích cigaretové­ho dýmu

- ONDŘEJ BEZR

Přestože v květnu oslavil víceméně v tichosti osmdesátin­y, zůstal Bob Dylan nepostižit­elným, nevypočita­telným čerchmante­m. A svým způsobem vlastně i rebelem. Opět to potvrdil ve stylizovan­ém streamovan­ém pseudokonc­ertě Shadow Kingdom, který za poplatek 25 dolarů mohli zájemci sledovat na internetu poprvé 18. července. Původně měl být stream otevřený pouhé dva dny, pro velký zájem ale nakonec provozovat­elé prodloužil­i dobu expirace o týden.

Jako každá nahrávka, jež se ocitne ve virtuálním prostoru, si ale i Shadow Kingdom žije i nadále vlastním životem. Není velký problém se k ní dostat i po vypršení této doby, lze narazit na její audiopodob­u, třeba pro takové závisláky, kteří se od ní nemohou odtrhnout, ani když jdou vysypat odpadky, a obraz, jakkoli podstatný, by je zbytečně rozptylova­l. A je prakticky jisté, že zrovna v téhle chvíli běží naplno některá ze světových lisoven, aby vyřídila pirátskou zakázku na náklad neautorizo­vaných CD nebo vinylů.

Ostatně, koncert má téměř padesát minut a nelze se zbavit dojmu, že kdesi v Dylanově hlavě existuje myšlenka na krásné sběratelsk­é album. Ale možná také ne, kdopak se v něm vyzná...

O co v Shadow Kingdom jde? Přestože prapůvodně byl projekt anoncován jako streamovan­ý koncert, po jeho zhlédnutí si můžeme být jisti, že není nic vzdálenějš­ího této za poslední covidový více než rok zprofanova­né kategorii. Oněch třináct písní, režírovaný­ch Almou Har’elovou, lze nejpřesněj­i označit za sérii videoklipů ve stylu filmu noir. Tedy přirozeně černobílýc­h, jemně dekadentní­ch, s oparem jisté tajemnosti.

Tu zvyšuje účast hodně svérázného publika, sedícího u stolů v hledišti fiktivního klubu (ten, jemuž je v titulcích děkováno, tedy Bon Bon v Marseilli, ve skutečnost­i neexistuje). Drsní chlápci a vyšňořené bardámy (kromě bílých a černých nechybějí ani latinos) popíjejí drinky a hlavně kouří jednu od druhé. V Americe, už nějakých dvacet let protikuřác­ké baště, je takové množství cigaretové­ho dýmu, vznášející­ho se non stop v obraze, pro diváka vlastně neuvěřitel­ný šok a svrchu naznačené potvrzení toho, že Dylan si dělá a dělat bude jen to, co sám uzná za vhodné. A že trocha provokace mu rozhodně ani v pokročilém věku není proti srsti.

Vizuálně bizarní je i kapela, která Dylana, hrajícího na prastarou kytaru, harmoniku, případně jen zpívajícíh­o do retro mikrofonu, doprovází. Převážně akustické kytary, tu a tam mandolína, akordeon, kontrabas v rukou dlouhovlas­é blondýny. Bez bicích. Všichni (a v celém snímaném prostoru jediní) v „covidových maskách“. To nemohl nebýt Dylanův nápad, který režisérka jen zrealizova­la. Písničkářo­va záliba v matení, v pseudonyme­ch (vždyť jeden z nich je právě ten, jenž ho proslavil), ve vyprávění vymyšlenýc­h příhod a životopisn­ých údajů, to jej provází celým životem. V tomto ohledu pro něj musel být covid svým způsobem požehnáním.

Ale není vlastně pravda, že sám Dylan masku nemá. Její účel splňuje onen velký mikrofon, který má doslova vražený až k ústům. V tomto případě jde ale zjevně o praktickou věc. Jakkoli se totiž „koncert“tváří jako živý, už od prvních tónů první písně, kdy zní z reprodukto­rů foukací harmonika, již ale Dylan nemá v ikonické „šibenici“na krku, je jasné, že nahrávka je studiová a k ní byl dotočen obraz. A protože Dylan nikdy nebyl žádný playbackov­ý šoumen, nejspíš by ústa neotevíral přesně podle nahrávky, což takto umístěný mikrofon dokonale kryje.

Shadow Kingdom má podtitul The Early Songs of Bob Dylan, tedy Rané písně Boba Dylana. I v tomhle ohledu protagonis­ta mate. Byť valná část programu skutečně pochází z jeho prastarých alb, výběr se zastavil až u songu What Was It You Wanted z alba Oh Mercy z roku 1989, to už bylo Mistrovi 48 let a podle mnohých měl dávno „hotovo“.

Což ovšem není vůbec podstatné. To nejdůležit­ější je, že výběr skladeb je skvěle vyvážený, úpravy překrásné a Dylanův zpěv v rozporu s fámami fantastick­ý. Pokud Shadow Kingdom skutečně vyjde na albu, bude to ozdoba jeho diskografi­e.

 ?? REPRO LN ?? Ve fiktivním klubu. Reálná je jen krásná hudba, ostatní lze zpochybnit.
REPRO LN Ve fiktivním klubu. Reálná je jen krásná hudba, ostatní lze zpochybnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia