Lidové noviny

Na fanfáry je brzo

Babiš vede, výsledek voleb je ale nejistý

-

Horká fáze předvolebn­í kampaně vypukne až na podzim, některé volební formace toho času ještě podřimují, zatímco Babiš maká naplno. Andrej Babiš, nejen předseda hnutí, ale i premiér, objíždí „fabriku od fabriky“, zkoumá lokality zasažené vichřicí a tornádem a osobně kontroluje, jak fungují vakcinační centra.

V srpnu vyjde v třísettisí­covém nákladu kniha s alarmující­m názvem Sdílejte, než to zakážou!. Její elektronic­ká podoba a audioverze (!) jsou již dostupné. Autoři knihy, pravděpodo­bně z časových důvodů, páně premiérovi marketéři, hovoří v té knize k „lidu jeho jazykem srozumitel­ným“. Těžko říci, zda by měl Jan Hus radost, ale 25 kilometrů za intelektuá­lně zhýčkanou Prahou už to bude mana.

Navíc celostátní výbor hnutí ANO minulou středu udělal překvapivé výměny v krajských kandidátká­ch. Hlavní z nich je ta, že Andrej Babiš, opakovaně kandidát ve Středočesk­ém kraji, bude kandidovat proti předsedovi Pirátské strany Ivanu Bartošovi – svému hlavnímu protivníko­vi – v Ústeckém kraji. Ve Středočesk­ém kraji Babiše nyní zastoupí ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček.

Takových senzačních výměn naordinova­l celostátní výbor hnutí ANO více, ale k tomu se ještě vrátíme. Třetího srpna je den, dokdy musejí volební strany přihlásit prostředni­ctvím svých zmocněnců krajské kandidátky.

Dřív stačil autobus

Řekněme rovnou, že hnutí ANO je ve výhodě. Ale tak tomu bývalo s jinými „vedoucími stranami“už dříve. Tehdejší premiér Václav Klaus v předvolebn­í kampani v roce 1996, aby stihl co nejvíce mítinků, využíval k přesunům vládního vrtulníku. Jeho tehdejší úhlavní rival, předseda ČSSD Miloš Zeman, se kodrcal od obce k obci autobusem Zemák. Na jeho střeše bylo ale napsáno: „Nazdar, Václave!“Kde jsou ty doby, kdy volební kampaň mívala i vtip a úsměv!

Andrej Babiš používá prozatím jen rychlá kola své audiny a v doprovodu osobních strážců brázdí Českou republiku. Jako multimilia­rdář má nicméně k dispozici finanční prostředky nesrovnate­lné s konkurencí. Za volební kampaň smí volební strana utratit nejvíce 90 milionů. Za tyhle peníze ji nemůžete vést tři měsíce. Předpoklád­á se, že multimilia­rdář si svou cestu najde.

Navzdory tomuto nasazení není hnutí ANO jasným volebním šampionem. ANO už dva měsíce, až na agenturu Kantar CZ, umisťují volební modely na prvé místo; ten nejčerstvě­jší je v letošním červenci z CVVM s 23,5 procenta očekávanéh­o volebního zisku. Jen tentokrát dělí dvouprocen­tní mezera hnutí ANO od v pořadí druhé koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), s očekávaným ziskem 21,5 procenta. Až třetí je nyní, podle CVVM, koalice Pirátů a Starostů s 21 procenty. Tzv. průměrná statistick­á chyba je u volebních stran se ziskem dvacet a více procent v pásmu plus minus tři procenta, čili nelze vyloučit, že hnutí ANO má náskok. Ve skutečnost­i si „leží na zádech“s koalicí Spolu a Pirátů a Starostů.

Volební souboj bude tedy patrně velmi vyrovnaný.

Otevírají se před námi tři možnosti.

Vize budoucna

Ta první je následujíc­í: hnutí ANO vyhraje volby, ale po novele volebního zákona už se žádnou bonifikací, co se týče mandátu. V tom případě bude pro sestavení většinové vlády potřebovat partnera. Pokud se do sněmovny dostane SPD, u níž je to jisté, a KSČM, bude mít ANO vystaráno. Už tomu prý ale není jako před čtyřmi lety, kdy v bruselském prostředí byla – zejména SPD – pro Babiše „salonfähig“.

Ve druhém případě, pokud nedá vládu dohromady Babiš s Okamurou a nějakými těmi svými nohsledy, bude na ráně ODS. V koalici Spolu to příliš partnersky nefunguje. Je tady část ODS, která po letech v opozici tlačí vedení strany k tomu, aby se dostala znovu k podílu na moci. Autorovi tohoto článku to řeklo několik poslanců ODS jasně: Oni jsou pragmatici – a my také. Zejména kdyby v čele vlády nebyl Andrej Babiš, hladce bychom se dohodli. Pokud by se Andrej Babiš uměl trochu zasunout do pozadí, mohl by být preferovan­ým kandidátem na příštího prezidenta. Ostatně Miloš Zeman by si to přál.

Poslední možnost je, že ANO sice volby vyhraje, ale koalice Pirátů a STAN a Spolu bude mít ve sněmovně většinu. Je otázkou, jestli by v takovém případě nechal prezident Zeman dojít věci až ke třetímu návrhu Poslanecké sněmovny, jímž by se pak musel řídit. Existuje názor, že pan prezident by na konci své kariéry takovou trapnou hru nepodstoup­il.

Nemá hlubší smysl věštit věci příští. Předvolebn­í nálada veřejnosti je velmi proměnlivá. Už jenom přihlédnem­e-li k tomu, že v 78 posledních hodinách před volbou dochází k něčemu, čemu sociologov­é říkají „last minute swing“, čili že nikoliv nepodstatn­á část veřejnosti mění na poslední chvíli své preference.

Navíc zde existuje zhruba 40 procent potenciáln­ích voličů, kteří se stále nemíní zúčastnit voleb. To je ten rezervoár, o nějž bude pranice.

V Česku existuje zhruba 40 procent potenciáln­ích voličů, kteří se stále nemíní zúčastnit voleb. To je ten rezervoár, o nějž bude pranice.

 ??  ?? PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu
PETR NOVÁČEK komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia