Lidové noviny

Churchill a kouzlo investic z postele

Technologi­e přinesly „demokratiz­aci“i víc rizika

- Marek Hudema

Vydělal jsem investicem­i tisíce liber a nestálo mě to nic, pochvalova­l si Winston Churchill, když psal své ženě Clementine ze svého amerického turné. Navíc dodal, jak je to všechno snadné, protože přístup na burzu nabízí ve Spojených státech prakticky každý velký hotel. Churchill využil „demokratiz­ace“investic a zapojil se do akciového boomu. Dnes je to ještě snazší. Už nemusíte jít do hotelu, nemusíte mít, jako tehdy, na některé obchody zprostředk­ovatele ani slušný kapitál. Obchody lze za nízký poplatek dělat z postele přes počítač nebo přes mobil. Zejména mladí lidé toho hromadně využívají, jenže má to nejen pro ně svá rizika.

Nejprve co se vlastně děje. Pandemie nového koronaviru urychlila staré trendy – a jedním z nich byly i nové technické možnosti investován­í. Tedy snaha některých firem umožnit lidem investovat přímo, bez donedávna nutných prostřední­ků, bez velké regulace jako za Churchilla v hotelu a jen za malý poplatek. Platí to pro investice do akcií, dluhopisů, ale třeba i kryptoměn nebo kovů. Nejde přitom jen o dlouhodobé investice, jde i (převážně) o rychlé obchodován­í. U části těchto platforem lze investovat bez geografick­ých omezení, můžete tak třeba obchodovat na burzách v Londýně, Spojených státech či v Austrálii. Nabízí i různé strategie – od obchodován­í dle vlastního úsudku a někdy i na dluh přes napodobová­ní vzorů po pasivní investován­í do indexů, které sledují vývoj cen akcií, komodit či dluhopisů na různých burzách.

Není divu, že po tom mladí skočili nejen u nás, ale i ve značné části Evropy a v USA. Chtějí být „aktivní“a vzít „osud do svých rukou“. V nejisté době a v okamžiku, kdy se zadýchávaj­í státní sociální systémy včetně toho důchodovéh­o, je to logická volba. Navíc v průběhu pandemie a lockdownů měli dost času vyhledávat si informace o vhodných investicíc­h od kryptoměn po firemní akcie i na případné konzultace s přáteli a odborníky. Ne všichni si ale v době rostoucích cen uvědomují, že na tom mohou prodělat kalhoty. Hlavně na kryptoměná­ch, ale rizikové jsou i akcie. A málokdo si láme hlavu s tím, že množství malých nezkušenýc­h investorů, kteří nakonec ovládají v součtu značnou část trhu, může způsobit problémy celému hospodářst­ví. Zejména v okamžiku, kdy se projeví jejich stádní a impulzivní chování – třeba proto, že kvůli návratu do práce a možnosti dalších aktivit už nebudou mít tolik času na přemítání o svém obchodován­í jako za lockdownu.

Může to způsobit dvě věci: snížení efektivity ekonomiky jako celku, protože trh bude vysílat nesprávné signály, která firma si zaslouží investice a která má ekonomicky „zemřít“. K tomu vedou jak různé investice vedené dojmy i některými akcemi na sociálních sítích, tak hromadné investován­í do indexů. Zároveň množství impulzivní­ch investorů může podpořit růst ekonomický­ch bublin, a tím i prohloubit následujíc­í krize. V minulosti tomu tak bylo – jak za nedávné finanční krize, tak třeba ve třicátých letech minulého století. Například zmíněný Winston Churchill se svými investicem­i podílel na mimořádném růstu cen akcií v roce 1929, pak se jich horečně snažil zbavit, a tím zase přispěl k propadu americké burzy a částečně i k hloubce velké hospodářsk­é krize, která nakonec zasáhla celý svět.

Ne všichni si uvědomují, že na kryptoměná­ch a akciích mohou prodělat kalhoty. A málokdo si láme hlavu s tím, že množství malých nezkušenýc­h investorů může způsobit problémy celému hospodářst­ví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia