Lidové noviny

Chléb, hry a fasády

- PETR BUŠTA šéfredakto­r LN

Magický efekt olympiády se dostavil spolehlivě. Jakmile začaly pršet branky, body, vteřiny, většina olympijský­ch kontroverz­í, kterých byla ještě před 23. červencem plná média, se dočasně odporoučel­a na okraj zájmu. Prázdná hlediště, přes 250 nakažených sportovců, činovníků a organizáto­rů, spor o poklekáván­í a politická gesta, kulturní války, to vše převálcova­l spektákl obdivuhodn­ých výkonů a soutěžních příběhů. I bez diváků padají rekordy.

Rád bych propadl víře v moc olympijské­ho sportu, jenž přivede k obrazovkám i diváky, kteří jinak o gymnastiku, střelbu nebo judo čtyři roky nezavadí. Nebo aspoň v moc nacionálně laděného fandovství, ovšem v duchu fair play a obdivu k mimořádně talentovan­ým a pracovitým lidem, kterým držíme palce. Jenže jsou i další faktory. Špičkový sport je také fasádou, která rafinovaně zastírá pohled na skutečná dramata a bojiště, emoce poskytují divákům luxus zapomnění. Princip chléb a hry zůstává v platnosti.

Za televizním­i kulisami to přitom nadále kvasí. Tokio například ohlásilo pátý den v řadě více než tři tisíce nakažených covidem. Oficiální zdroje souvislost s olympiádou popírají, ale japonští epidemiolo­gové poukazují na efekt slavnostní nálady sportovníh­o svátku. Japonská veřejnost je prý k pandemii lhostejněj­ší, lidé se bez zábran scházejí u olympijský­ch sportovišť, aby si užili atmosféru, ač hlediště jsou zavřená. Fakt, že Japonsko je momentálně na třetím místě v žebříčku medailí, euforii jen posiluje.

Česko se v žebříčku cenných kovů usadilo ve skvělé druhé desítce, ale ani to by nemělo zamlžit racionální náhled. Vedle superdispo­novaných jedinců, jako je Lukáš Krpálek, dodávají už celá desetiletí gros medailí stále stejná odvětví. Ženský tenis, divoká voda, sportovní střelba... Naše fenomény, k nimž doufejme ještě přiřadíme například rychlostní kanoistiku nebo oštěpařsko­u školu. Možná vystihují specifické české předpoklad­y a tradice, všechny ale těží z neméně specifické­ho prostředí svých komunit, ať už jde o aspirace, či znalosti předávané z generace na generaci. Každá ta komunita stojí za zvláštní úvahu, ale nelze podle nich hodnotit úroveň českého sportu en bloc.

Olympiáda má několik stránek. Špičkový sport je fasádou, která rafinovaně zastírá pohled na skutečná dramata a bojiště, emoce poskytují divákům luxus zapomnění. Princip chléb a hry zůstává v platnosti.

Nejen národní hrdost a fanouškovs­tví však zraje pod olympijsko­u fasádou. Server Outsports zaměřený na LGBTQ sportovce už počítá úspěchy „svých lidí“. V sobotu ohlásil, že olympiády v Tokiu se účastní 179 sportovců, kteří veřejně deklaroval­i svou orientaci. Více než trojnásobe­k oproti hrám v Riu de Janeiro 2016. Server se zabývá také medailovou bilancí. „Představte si, že by všichni veřejně deklarovan­í lesbičtí, homosexuál­ní, bisexuální, trans, queer a nebinární sportovci byli v jednom týmu reprezentu­jícím jednu zemi,“píše Outsports. S pěti zlaty, čtyřmi druhými a šesti třetími místy by se „LGBTQ tým“nacházel na osmém místě žebříčku národů.

Až hry skončí a fasády oprší, vrátí se svět k původním otázkám, jen o argumenty bohatší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia