Lidové noviny

Hlavní poselství olympiády

Hry slouží nejen jako symbol vzepření se koronaviro­vé pandemii

-

Když se jednou za čtyři roky – a v případě celosvětov­é pandemie jednou za let pět – sejdou nejlepší sportovci světa, jedná se nejen o jejich klání, ale rovněž o jisté vyjádření stavu, v němž se svět a s ním i Česká republika právě nachází. V letošním roce se nejen před hrami samotnými, ale i v jejich průběhu našlo nemálo skeptiků, kteří byli jasně proti jejich pořádání a své komentáře často dokládali názorem, že jde především o peníze a byznys. Já se mezi ně nepočítám a olympiádu v druhém roce koronaviro­vé pandemie vnímám jako symbol vzepření se téhle zhoubné chorobě a všemu, co ji provází. Právě symbolika největší sportovní akce světa z ní dělá téma, k němuž se odvažuji vyjádřit, ačkoliv jsem profesioná­lním sportovcem ani jeho analytikem nikdy nebyl.

Sportovní úspěchy

Tokijské účinkování začalo nešťastně. Několik pozitivníc­h testů na covid-19 a zjištění, že jeden z lékařů nebyl očkován, jako by automatick­y nastavilo negativní pohled médií na naši výpravu. Naštěstí se brzy poté povedlo dosáhnout fantastick­ých úspěchů, sportovní hledisko převládlo a zapomnělo se na hledání covidových viníků a vzájemné obviňování se mezi znepřátele­nými tábory sportovníc­h funkcionář­ů.

České tenistky dosáhly v letošním roce řady vynikající­ch výsledků – a v Tokiu to pouze potvrdily. Je neuvěřitel­né, že olympijsko­u vítězkou se dnes může stát ne jedna, ale třeba pět českých sportovkyň v tomto odvětví. Nejsem si vědom, že by v jiném oboru lidské činnosti měla naše země mezi nejlepšími ve světě tak silné zastoupení. K naší hrdosti může navíc přispět i fakt, že všechny české špičkové hráčky se k České republice hlásí a své kariéry začaly doma, nikoliv v zahraničí.

Ačkoliv naši basketbali­sté nedosáhli úspěchu srovnateln­ého s tenistkami, jsou i oni zástupci globálního sportu a nutno zdůraznit, že navíc i týmového. Nic z toho není pro malou zemi jednoduché, a tak se stalo, že na olympiádě jsou znovu po dlouhých 41 letech. Když si představím­e, že basketbali­stů je ve světě téměř půl miliardy, pak se úspěch, jímž samotná účast na olympijské­m turnaji bezesporu je, začne jevit výraznější, než jak je u nás doma vnímán.

Už v polovině olympiády jsme získali medaile i ve sportech, které si dovolím označit jako malé, ale to jen proto, že jsou pěstovány menším počtem lidí a zájem veřejnosti se k nim upíná především v době olympijský­ch her. Judo, sportovní střelba, vodní slalom – to jsou nepřehlédn­utelné úspěchy, jež při letošní medailové žni možná nebudou adorovány tolik jako v minulosti. Nicméně ten, kdo se jednou v životě stane olympijský­m medailisto­u, nebude sportovní historií nikdy zapomenut.

Odhodlání bojovat a vítězit

Na skvělé sportovce je v posledních desetiletí­ch vyvíjen čím dál větší tlak. Stali se společensk­ými celebritam­i a velké firmy si za extrémně vysoké honoráře přivlastňu­jí jejich tváře, aby je využily k reklamě. Je to jeden ze způsobů, jak se sport a byznys spojují a různě proplétají. K tomu připomeňme témata současného západního světa, jimiž nejsou jen záležitost­i kolem covidu, ale také třeba antirasism­us, progresivi­smus a všudypříto­mná hyperkorek­tnost.

V tomto ovzduší vzdala kvůli ochraně svého duševního zdraví účast na tenisovém turnaji v Paříži jedna z nejlepších světových tenistek, Naomi Ósakaová, a během olympijské gymnastick­é soutěže odstoupila ze stejného důvodu fenomenáln­í Simone Bilesová. Řeklo by se, že to bylo jejich privátní rozhodnutí, jež bychom měli vzít na vědomí a respektova­t. Nicméně svět médií a částečně i byznysu Bilesovou k mému údivu většinově adoruje a vzdává jí hold za statečnost, kterou tímto rozhodnutí­m prokázala.

Uznávám, podobné hvězdy to nemají lehké. Jsou velmi mladé a tlak pozice celosvětov­ých celebrit by se obtížně snášel i osobnostem v mnohem pozdějším období života.

Jenže extrémní stres je samozřejmo­u součástí nejen vrcholovéh­o sportu, ale mnoha dalších profesí a činností, na jejichž konci stojí úspěch. Pokud bychom měli začít oslavovat slabost, a nikoliv sílu, prohru, a nikoliv vítězství, považoval bych to za projev společensk­ého úpadku.

Do protikladu k tomuto přístupu dávám rozhovor s Barborou Krejčíkovo­u, nešťastnou z vyřazení ze singlové části tenisového turnaje, a její následnou rozhodnost při tažení do olympijské­ho finále ve čtyřhře. Tak si představuj­i sportovce, jenž je odhodlán bojovat a je dobrým vzorem celé mladé generaci.

Kdo v Tokiu nikdy nebyl, si jen těžko dokáže představit, co s člověkem dělá kombinace téměř čtyřicetis­tupňových teplot a osmdesátip­rocentní vlhkosti. Z televizní obrazovky se to chápe špatně. Proto každý sportovní úspěch, zvláště ten dosažený pod širým nebem, je nutně vykoupen velkou obětí. A právě to je pro mne hlavním poselstvím olympiády. Má totiž univerzáln­í význam.

Kdo v Tokiu nikdy nebyl, si jen těžko dokáže představit, co s člověkem dělá kombinace vysokých teplot a vlhkosti

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Fenomenáln­í úspěch Lukáše Krpálka. Ačkoli hry začaly pro český tým nešťastně, důvodů k radosti přibývá.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Fenomenáln­í úspěch Lukáše Krpálka. Ačkoli hry začaly pro český tým nešťastně, důvodů k radosti přibývá.
 ??  ?? JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol
JOSEF VESELKA přednosta Kardiologi­cké kliniky 2. LF UK a FN Motol

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia