Lidové noviny

Rinth: Umělá kůže je podvod

Staronový majitel Kary si je jistý, že firmu zachrání. „Už jsem se na to nemohl dívat,“říká v rozhovoru LN

- LENKA JANČAROVÁ

Kožešnický podnik Kara Trutnov pomalu zase směřuje na vrchol. Do čela firmy se květnu vrátil původní majitel Zdeněk Rinth, vložil do ní desítky milionů a zanedlouho vstoupí do online prostoru. V září spustí Kara vlastní internetov­ý obchod a současně bude prodávat zboží přes oděvní e-shop Zoot. „Jsem konzervati­vní a dlouho jsem se tomu bránil, ale doba pokročila,“přiznal v rozhovoru pro LN Zdeněk Rinth.

Karu od Rintha v roce 2018 koupil podnikatel Michal Mička. Firmu přičlenil do skupiny C2H k sesterské značce Pietro Filipi. Kara v té době prosperova­la a nebyla zadlužená. Loni ale koncern neustál vysokou dluhovou zátěž, způsobenou hlavně velkým množstvím vydaných dluhopisů. Do formální insolvence vstoupily Kara a Pietro Filipi letos v únoru. Mička za viníka označil covid a s ním spojené restrikce. Na jaře letošního roku dluh činil 270 milionů korun. Příští rok už ale Rinth plánuje, že se Kara dostane do zisku, a je přesvědčen, že se mu podaří podnik zachránit.

LN Společnost Kara jste v roce 2018 prodal. Teď jste zpět ve vedení firmy. Co se stalo?

Vypadalo to, že zkrachuje, takže jsem se na to nemohl dívat a rozhodl jsem se, že se ji pokusím zachránit. Jednoduchý motiv. Covid to celé jen uspíšil. Došlo by k tomu jenom později.

LN Karu koupil podnikatel Michal Mička. Co udělal, že se firma dostala tam, kde je teď?

Nevím, co udělal, ale důležité je to, co neudělal. On firmu nevedl dobře a vybral si špatné spolupraco­vníky. Pořád se kolem něj střídali nějací lidé, což nemůže žádné firmě prospět. Navíc vůbec nemluvil s lidmi, nechodil do dílny.

LN Jak moc se Kara zadlužila?

Když jsem Karu předával panu Mičkovi, neměla žádné závazky, žádné dluhy a nic po splatnosti. Na účtě měla necelých 30 milionů. Když jsem v firmu letos v květnu přebíral, měla dluhy 270 milionů. To si každý umí spočítat.

LN Co se teď děje v Kaře?

Řešíme mnoho věcí najednou. Fotili jsme novou kolekci, s čímž jsme měli velké zpoždění, ale díky kolegyním to zvládáme. Na kolekci se běžně začíná pracovat v lednu – a my jsme začali v květnu. Mám kolem sebe schopné lidi. Důležitá je stabilizac­e firmy, finanční, personální a podobně. Museli jsme vyřešit mzdy zaměstnanc­ů, neměli v květnu peníze za únor. To je do nebe volající, to bylo první, co jsem zaplatil. To byl těžký podnikatel­ský hřích. Zaměstnanc­i už se naštěstí vrátili, když se dozvěděli, že jsem zpět ve vedení.

LN Chystáte se prodávat zboží online?

Ano, připravuje­me nový e-shop, a ještě k tomu budeme spolupraco­vat se Zootem. Předpoklád­ám, že to spustíme v září. Bude to nadstavba k 32 prodejnám. Bude možné zboží do prodejny objednat, vyzvednout, vrátit a domluvit se tam. Bude to organická část prodejen. Rozhodně nepůjde o hlavní nohu byznysu, protože jsem v tomhle ohledu trochu konzervati­vní. Ale doba pokročila a je potřeba se přizpůsobi­t.

LN Dlužili jste i nájemné v obchodních centrech. Nakolik je pro Karu důležité být v obchodním centru?

To je pro nás naprosto klíčové a musím říci, že máme velmi dobré vztahy. Vyšli nám vstříc a jednání je korektní.

LN Chystáte nové prodejny?

Ano, dvě. V Brně a na Slovensku v Prešově. Zatím ale nebudu konkrétněj­ší.

LN Reorganiza­ce probíhá za podpory investiční skupiny Natland. Jak jsou rozdělené role?

Věci jako je insolvence a krach podniku jsem nemusel naštěstí nikdy řešit. Situaci jsem nerozuměl, natož abych byl schopen ji řídit. Celý proces je náročný, takže jsem potřeboval pomoc Natlandu.

LN Je tam i investice ze strany Natlandu?

Zatím ne. Celou záchranu financuji já z vlastních prostředků. Už jsem do toho musel vložit vyšší desítky milionů.

LN Proč jste Karu prodal?

Chtěl jsem si už odpočinout. Rozhodně to nebylo z ekonomický­ch důvodů. Kara nikdy nebyla za mého vedení ve ztrátě. Ale tehdy jsem věřil spojení Kary a Pietro Filipi, protože jsem to chtěl sám udělat v roce 2012. Pietro Filipi mi tedy nechtěli prodat.

LN Kdy se plánujete dostat do zisku?

Pomalu se musíme vyhrabat z toho, kam se Kara dostala. Plánuju,

LN Co dalšího chystáte?

S návrhářkou Beátou Rajskou budeme asi spolupraco­vat. Jsme přátelé a známe se dlouho. Plánujeme vlastní čistírnu, kterou jsme vždycky měli, a minulé vedení to zrušilo. Zcela zásadní věc je pro mě poprodejní servis. U nás si koupíte bundu a my vám ji bez ohledu na záruční lhůtu spravíme. Čistírna bude fungovat jenom pro naše zákazníky, navíc bude mít zákazník garanci, že mu to nahradíme, pokud se něco nepodaří.

LN Pravá kůže a kožešina vyvolávají u ochránců zvířat a ekologů negativní emoce. Nehodláte se tomu trendu přizpůsobi­t a zaměřit se na ekologické materiály?

Ekologická kůže je velký podvod, protože je to normální umělá hmota. To není nic jiného. Klasická kůže je ekologicky rozhodně výhodnější. Umělou kůži v žádném případě nebudeme prodávat. To nemá s naší branží nic společného. Totéž platí v případě kožešin. Neříkám, že je to něco špatného, ekonomicky je to zajímavějš­í. Chápu, že si chce někdo koupit něco, co vzdáleně připomíná kůži, a nechce za to dát pět tisíc. Třeba mladá děvčata. Našim zákazníků to ale nabízet nebudeme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia