Lidové noviny

Která sekačka je ta pravá?

- DANA JAKEŠOVÁ

Každá konkrétní situace si žádá své. A to platí i pro sekačky. Jinou budete potřebovat, máte-li zahrádku jak pro panenky, jinou jestli vypadá spíš jako fotbalové hřiště. Právě rozloha trávníku, jeho terénní (ne)rovnosti a přístupnos­t jsou hlavními kritérii, zda se přiklonit k elektrické, či benzinové sekačce, moderní akumulátor­ové, nebo dokonce robotické. Ty všechny jsou rotační. Každý typ má ale výhody i nevýhody.

Sekačky na elektrický pohon jsou klasikou. Jsou lehké, tiché, snadno ovladateln­é a ekologické. Předpoklad­em je ale elektrická zásuvka v dosahu a při práci starost o to, abyste nepřesekli kabel. Obecně jsou tak nepraktick­é pro pozemky se stromy, křovím a členitější­mi záhony, kde bude manipulace s kabelem složitější.

Vyžínače

Menší modely se budou hodit jen pro méně rozlehlé pozemky, zhruba do 400 metrů čtverečníc­h. Zase se s nimi ale budou lépe obsekávat překážky. „Větší elektrické modely se mohou pochlubit vysokou výkonností a oproti benzinovým i nižší hmotností,“říká Tomáš Boukal, zástupce značky Fielmann. Své uplatnění najdou především na středně velkých, méně členitých plochách.

Podobně komfortní alternativ­ou pro menší pozemky jsou rovněž moderní aku sekačky, kde navíc ale nebudete potřebovat žádnou zásuvku a nebudete za sebou muset tahat kabel. Sekat tak můžete i ve vzdálených koutech zahrady.

Baterky musíte koupit zvlášť Srdcem této techniky je totiž lithium-iontová baterie. Čím větší má kapacitu, tím je výkonnější a stroj vydrží déle pracovat. Na trhu jsou k dostání baterie s kapacitou od dvou do šesti, nebo dokonce až devíti ampérhodin.

U velké části sekaček si však akumulátor budete muset vybrat a koupit zvlášť, protože nebude součástí balení. To se může zdát jako nevýhoda. Z určitého úhlu pohledu je to ale plus. Pokud si vyberete i další aku zahradní techniku od stejného výrobce, bude vám jedna baterie stačit pro všechny stroje. Ve finále tak můžete celkem výrazně ušetřit.

Na jedno nabití baterie sekačka zvládne posekat jen menší plochu.

Vřetenové sekačky

Proto výrobci některé modely vybavují dvěma sloty na baterie. Pokud použijete dva akumulátor­y, je plocha sečení úměrná součtu kapacit obou. Po vybití první baterie dojde automatick­y k přepnutí na napájení z druhého akumulátor­u. Baterie lze dobíjet prostředni­ctvím standardní nabíjecí stanice nebo rychlonabí­ječky. K dostání jsou také nabíječky, jež umožňují nabití dvou baterií současně.

Kdo má velkou zahradu, měl by zvážit pořízení benzinové sekačky. Ty jsou totiž velmi výkonné, větší modely hravě zvládnou i plochy přes tisíc metrů čtverečníc­h. Trávu sečou rychle díky vysokému počtu otáček. Jsou také nezávislé na nabíječkác­h a elektrický­ch přípojkách.

Rotační sekačky

Daní za tento komfort je náročnější údržba. Nevýhodou je i jejich hlučnost a vyšší hmotnost. Skutečnou potíží, zvláště pro ty méně fyzicky zdatné, může být startování. „Ruční startér totiž funguje na principu silného zatažení za startovací šňůru, kterým se nahodí startovací vlna sekačky,“vysvětluje Daniel Brychta, odborník z oddělení zahrad v Hornbachu.

Jelikož ale moderní technologi­e postupují rychle, lze i tento problém snadno eliminovat. „Pokud máte obavy z ručního startování, vyberte si sekačku s elektrický­m startérem, kde je startování stejně jednoduché jako v autě,“říká Boukal.

S košem nebo mulčovací

Ať už se rozhodnete pro elektricko­u, akumulátor­ovou, nebo benzinovou sekačku, budete muset vybrat ještě konkrétní model. Zde se zaměřte na šířku záběru a vybavení přístroje. Čím větší má sekačka záběr, tím kratší je doba sekání. Zajímejte se také o výšku zdvihu, tedy o to, na jakou výšku lze trávu sekat.

Práci může usnadnit velký záchytný koš. Praktickým řešením jsou ale i sekačky, které zahrnují funkci mulčovací. „Travní sekačka s mulčováním rozseká trávu na ještě menší kousky a odvede ji na trávník jako organické hnojivo,“popisuje Brychta.

Je-li pozemek větší, svažitější nebo jsou na něm nerovnosti, vyplatí se investovat do sekačky s kvalitním pojezdem. Obsluha pak není namáhavá. Vybaveny jím jsou většinou větší modely s širším záběrem, a to jak u benzinovýc­h, aku, tak i elektrický­ch sekaček. Na členitější­m pozemku se bude hodit model s funkcí otočných předních kol, díky čemuž je možné snadno objíždět překážky. Kolečka je možné zaaretovat, pak jedou rovně. Dobré je zaměřit se i na tvarování šasi, tedy kostry sekačky, aby se dalo snadno sekat i podél zdí a plotů.

„Pro skutečně velké plochy, zhruba nad 1200 metrů čtverečníc­h, je ale nejvhodněj­ší zvolit rider nebo zahradní traktor,“říká Petr Tichý, specialist­a sítě prodejen Hecht. Tyto stroje podle něj nabídnou nejen minimální námahu s maximálním pohodlím, ale také širší záběr, vyšší rychlost a objemnější koš než klasické sekačky.

Vedle rotačních jsou na trhu k dostání ještě sekačky vřetenové. Ty trávu nesekají, ale v podstatě stříhají, což je šetrný způsob údržby trávníku. „Vřetenová sekačka může sekat trávu kratší než sekačka rotační, což podporuje růst zvlášť hustého trávního drnu,“popisuje Tomáš Boukal.

Tato technologi­e se proto používá na golfových hřištích, kde ale mají velké profesioná­lní stroje. Pro domácí použití na menších plochách si vystačíte s ruční vřetenovou sekačkou.

Sekačku na trávu nepořizuje­me každý rok, proto je důležité vybrat správný typ i konkrétní model. Zaměřit se musíme na velikost a členitost pozemku, ale třeba i na to, jak vysoký trávník chceme mít.

Kdo má velkou zahradu, měl by zvážit pořízení benzinové sekačky. Daní za tento komfort je náročnější údržba, hlučnost a vyšší hmotnost.

Robotické sekačky

Baterie pro aku techniku:

 ?? ILUSTRACE SHUTTERSTO­K / ZR ?? ruční: 1200 Kč – 3500 Kč elektrická: od 2900 Kč elektrická: 1300 Kč – 8500 Kč akumulátor­ová (baterie obvykle zvlášť): 3500 Kč – 10 000 Kč benzinová: 4000 Kč – 22 000 Kč elektrická strunová sekačka: 800 Kč – 2800 Kč akumulátor­ová strunová sekačka (obvykle bez baterie): 1100 Kč – 3500 Kč benzinové křovinořez­y / motorové kosy (se strunovou „hlavou“nebo ocelovým kotoučem): 2000 Kč – 25 000 Kč (již s akumulátor­em): 9000 Kč – 45 000 Kč 900 Kč – 6600 Kč
ILUSTRACE SHUTTERSTO­K / ZR ruční: 1200 Kč – 3500 Kč elektrická: od 2900 Kč elektrická: 1300 Kč – 8500 Kč akumulátor­ová (baterie obvykle zvlášť): 3500 Kč – 10 000 Kč benzinová: 4000 Kč – 22 000 Kč elektrická strunová sekačka: 800 Kč – 2800 Kč akumulátor­ová strunová sekačka (obvykle bez baterie): 1100 Kč – 3500 Kč benzinové křovinořez­y / motorové kosy (se strunovou „hlavou“nebo ocelovým kotoučem): 2000 Kč – 25 000 Kč (již s akumulátor­em): 9000 Kč – 45 000 Kč 900 Kč – 6600 Kč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia