Lidové noviny

Pusťte na trávník robota

-

Posekat si trávník je v pohodě, ale nechat si trávník posekat je ještě lepší. Robotické travní sekačky, moderní zahradní pomocníci na aku pohon, to dokážou. Jak fungují a na co se zaměřit při výběru?

Zahradní robot se hodí pro pravidelné sečení. Lépe si poradí se zahradou, která má pravidelné tvary a není na ní moc výraznější­ch překážek. Svažitější terén ale nevadí. A nevadí mu ani špatné počasí.

Robotické sekačky fungují na podobném principu jako ty akumulátor­ové. Mají elektromot­or, který pohání akumulátor (baterie). Na rozdíl od klasických aku sekaček má ale ta robotická zcela autonomní provoz. Sama jezdí, sama pozná, kdy potřebuje dobít, a sama také zajede do dokovací stanice, kde načerpá novou energii a poté pokračuje v práci.

Není ale vybavená žádným košem na posečenou trávu. Všechny modely mají zabudovano­u mulčovací funkci – krátké kousky najemno stříhané trávy rozmetají po trávníku, kde pak působí jako přirozené hnojivo.

Obsluha je jednoduchá. Plochu trávníku, která se má zkrátit, ohraničíte vymezovací­m kabelem a vložíte do ní přístroj. Většina robotickýc­h sekaček má jednoduchý LCD displej s pár jednoduchý­mi příkazy (start, stop, šipky pro pohyb v menu). U některých modelů lze uložit programy na celý týden nebo je ovládat i skrze mobilní nebo webovou aplikaci, případně i hlasově. Robot jezdí buď náhodně (podle určitého algoritmu), ty, jež jsou vybavené GPS modulem, si pak trasu plánují cíleně.

Přístroje jsou vybaveny také bezpečnost­ními funkcemi. Čidlo reagující na pohyb sekačku vypne, když ji zvednete, a drátový senzor ji zadrží, když se dostane za vymezovací kabel. Čidlo sledující nárazy ji zase udrží v bezpečné vzdálenost­i od pevných předmětů. Některé mohou mít také alarm, který vás varuje, když se někdo pokusí robota ukrást.

Podle velikosti pozemku je pak třeba vybrat také vhodnou velikost přístroje. Šířka záběru u nejmenších modelů pro malé pozemky totiž začíná na pouhých 15 centimetre­ch, ty největší mají záběr i 55 centimetrů.

Z tohoto pohledu je důležitý i výkon sekačky, resp. výdrž baterie. Ta se pohybuje zhruba od čtyřiceti minut až po čtyři hodiny. Možná výška sečení je od 1,5 až do 10 centimetrů, opět podle konkrétníh­o modelu. Robotické sekačky jsou také ekologické – bez benzinu, oleje a zplodin. Navíc pracují takřka bez hluku. Ty nejmenší pořídíte za ceny kolem 9000 korun, pokročilej­ší modely se mohou vyšplhat přes 40 tisíc. jak

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia