Lidové noviny

Sečení kosou se můžete naučit i online

- DANA JAKEŠOVÁ

Moderní sekačky nám sekání trávy opravdu usnadní. Mohlo by se tedy zdát, že kosám už dávno odzvonilo. Je tomu ale naopak. S tím, jak se klade stále větší důraz na ekologii, se sečení kosou vrací na scénu. A ještě uděláte něco pro své zdraví. Při této práci totiž budete zapojovat svaly celého těla.

Chce to ale mít tu správnou kosu, což je ta kovová část, a kosiště, tedy násadu. „Kosy se vyrábějí nejčastěji v délkách 60 až 90 centimetrů. Na objednání lze sehnat i kratší nebo naopak delší,“říká Markéta Mikušíková z portálu VšeProKose­ní.cz.

Výběr konkrétní délky kosy záleží na vaší fyzické kondici, prostoru, terénu a porostu, který budete kosit. Za univerzáln­í kosy pro běžné sečení zahrad se považují ty středních rozměrů, tedy s délkou 65 až 75 centimetrů. Luční sečení půjde rychleji s delší kosou.

Správná velikost je základ Důležitá je také správná délka kosiště (podle výšky postavy). Když bude navíc násada prohnutá, bude to ještě lepší. Pak totiž budete moci kosit ergonomick­y. „To znamená s rovnými zády, v těžišti, bez nutnosti zapojovat spodní zádové svaly a nepřirozen­ě krčit ruce,“vysvětluje Dan Mikušík, lektor sečení kosou. A to v celém rozsahu pobytu, tedy na „plný záběr“.

Kosiště se vyrábí ve velikostec­h S až XXL, což odpovídá délkám 130 až 180 centimetrů. Délka kosiště nezávisí tolik na výšce sekáče jako na výšce ruky nad zemí. Které je to správné právě pro vás, zjistíte snadno. „Sevřete do dlaně tužku. Postavte se rovně, nohy od sebe o něco více než na šířku ramen. Ramena i ruce mějte pohodlně svěšené,“popisuje Dan Mikušík. „Tužku držte vodorovně se zemí a změřte, jak daleko je její spodní strana od země. To odpovídá výšce spodní rukojeti při kosení.“Odpovídají­cí velikost kosiště si může zjistit také například v tabulce na VšeProKose­ní.cz.

Kromě kosy a kosiště budete potřebovat ještě další příslušens­tví. Minimálně brousek, toulec a vybavení na naklepáván­í kosy. Vše můžete koupit v některém z velkých hobbymarke­tů či v prodejně zemědělský­ch potřeb. Lepší ale v tomto případě bude vybrat si e-shop, kde se na tyto produkty zaměřují a kde vám s výběrem poradí. Například i způsobů naklepáván­í kosy je totiž více a každému může vyhovovat něco jiného. Také vám kosu připraví na sečení.

Než ale začnete sekat, je třeba se naučit dobře připravit kosu, seřídit kosiště a rozpohybov­at své tělo do ladných pohybů. Což nemusí být tak snadné. Základem je nehrbit se, stát rozkročeně a kosu vést celým tělem, nejen rukama. Pohyb by měl být plynulý zprava doleva (většina kos je pro praváky, dají se ale sehnat i pro leváky), kosu vést po zemi, většinou ji není třeba nadzvedáva­t. Pohyb musí být pohodlný, jinak byste moc dlouho pracovat nevydrželi, navíc by vás pak bolelo celé tělo.

Kurzy kosení i údržby

Kromě toho je v průběhu sečení potřeba kosu často brousit. A jednou za čas také naklepat, což už je trochu náročnější disciplína. Díky naklepání vydrží kosa déle ostrá a méně se opotřebová­vá.

Někdo vše zvládne sám, jiný bude potřebovat poradit. Vše se lze naučit na kurzech sečení kosou, kterých stále přibývá. Nějaký tak najdete určitě v každém kraji. Hledejte třeba na webových stránkách ViaNatura.cz či Kosímesnad­no.cz. Na kurzech se naučíte nejen kosit, ale také si kosu připravit, tedy brousit a naklepávat. Takovou přípravu totiž potřebuje nejen stará, ale i zcela nová kosa.

Termínů kurzů však není mnoho. Pokud vám žádný nebude vyhovovat, můžete zkusit online kurz sečení kosou, najdete je například na stránkách Kyselové.cz. Instruktáž­ní videa najdete rovněž na webu YouTube.com.

Autorka je spolupraco­vnice redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia