Lidové noviny

Pojďte s námi do Betléma

- EVA OBŮRKOVÁ

Oskanzenec­h se často mluví jako o místech, kde se zastavil čas. Stoprocent­ně to platí pro Betlém, památkovou rezervaci lidové architektu­ry v centru města Hlinska. Kdyby se totiž čas nepodařilo zastavit, už by neexistova­la.

Hejno úhledných domečků, pro svou malebnost zvaných Betlém, objevíte v Hlinsku na břehu Chrudimky. Na rozdíl od jiných skanzenů je sem nikdo nepřestěho­val, od poloviny 18. století si je tu postupně budovali drobní řemeslníci, například tkalci nebo hrnčíři, krejčí, kožešníci, hračkáři, sedláři, ševci, ale také třeba výrobce hudebních nástrojů nebo porodní bába. V domcích bydlely jejich početné rodiny a téměř v každém se muselo najít místo i pro dílnu.

Muzeum v přírodě

Domečků dřív bývalo mnohem víc, stály natlačené jeden na druhém a kolem nich stěží zbylo místo na malé předzahrád­ky. Tu a tam některý šel k zemi, jinak si ale tato část Hlinska až do 80. let minulého století jako zázrakem uchovala původní ráz, v některých chaloupkác­h se dokonce do té doby stále bydlelo.

Díky snaze pracovníků památkové péče a dalších nadšenců se část domečků podařilo zachránit a Betlém se stal součástí Muzea v přírodě Vysočina. V roce 1993 se do chaloupek podívali první návštěvníc­i a o dva roky později byla část hlineckého Betléma prohlášena památkovou rezervací lidové architektu­ry.

Betlémem se můžete samozřejmě jen tak procházet, zastavit se v turistické­m informační­m centru, prodejně suvenýrů, v kavárně nebo v cukrárně, případně se v některé roubence ubytovat.

Maškary z UNESCO

Spousty zajímavost­í ale nabízí prohlídkov­ý okruh, kdy nahlédnete i do interiérů jednotlivý­ch chaloupek. V podkroví informační­ho centra je k vidění expozice dřevěných hraček z Hlinecka s názvem Příběh dřevěné panenky, v dalších domcích najdete řemeslnick­é dílny tkalce, hračkáře, ševce nebo výrobce ručně sekaných pilníků a také interiéry, které názorně ukazují bydlení a všední život původních obyvatel.

Některé z domků přístupné nejsou, například ten, jenž slouží jako konzerváto­rská a restauráto­rská dílna pro potřeby Muzea v přírodě Vysočina.

V jedné z roubenek je dokonce výstava o lidových masopustní zvycích a obchůzkách z Vortové, Studnice, Hamrů a dalších vesnic v okolí Hlinska, které si uchovaly původní podobu z 19. století a díky své originalit­ě byly v roce 2010 zapsány do seznamu nemateriál­ního kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Podívaná, z níž přechází zrak

Pokud jste někdy masopustní průvody v této části východních Čech viděli na vlastní oči, víte, že jde o barevnou rozvernou podívanou, ze které přechází zrak.

Expozice v Betlémě vám pomůže vyznat se v organizaci obchůzek a hlavně v maskách. Zjistíte, že každá má v průvodu svou roli, jak se pozná laufr, nazývaný také strakáč, strakatý, strakapoun, vostřižek nebo hansbuřt, proč se masky dělí na škaredé se začerněným­i tvářemi a pěkné s červeným líčením a proč by ve správném průvodu neměl chybět medvěd nebo kominík. Expozici doplňuje spousta fotografií, originály masek i film, který byl přiložen k žádosti o zápis na seznam UNESCO.

Veselý Kopec

Dnešní výlet vás z Hlinska zavede i k dalším místům, zařazeným do Muzea v přírodě Vysočina, především na Veselý Kopec – vesnici s několika málo obyvateli, jež leží v někdejším okrese Chrudim na území Železných hor.

Několik desítek roubených usedlostí sem bylo přeneseno z oblasti Žďárských vrchů a Železných hor, přesto Veselý Kopec nevypadá jako skanzen, ale jako běžná vesnička. Vedle statků, chaloupek a stodol si prohlédnet­e třeba hájenku, zvoničku, maringotku starých loutkářů, včelí úly, sušárnu lnu a ovoce i chlívek s kozí rodinkou. Mimochodem Veselý Kopec se stal i oblíbenou kulisou mnoha filmových pohádek.

Podobně jako jinde se i tady pořádá spousta výstav a akcí. Tradiční oslavy masopustu, Velikonoc a Vánoc provází programy, zaměřené na lidové stavitelst­ví a hospodařen­í, jarmarky, kde se prodávají tradiční výrobky a představuj­í lidová řemesla, a často se také seznámíte s přípravou jídel našich předků.

Autorka je spolupraco­vnicí redakce

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Hejno úhledných domečků, pro svou malebnost zvaných Betlém, objevíte v Hlinsku na břehu Chrudimky. Na rozdíl od jiných skanzenů je sem nikdo nepřestěho­val.
FOTO PROFIMEDIA Hejno úhledných domečků, pro svou malebnost zvaných Betlém, objevíte v Hlinsku na břehu Chrudimky. Na rozdíl od jiných skanzenů je sem nikdo nepřestěho­val.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia