Lidové noviny

Basketbali­sté potvrdili, že patří k elitě

Češi hrdinně vzdorovali hvězdám USA, po porážce 84:119 však na olympiádě skončili ČESKO-USA 84:119

- JAN MOUCHA

V poločasové pauze zápasu USA–Česko dal uznávaný americký novinář Tom Ziller na Twitteru najevo svou frustraci: „Opravdu nechápu, že se tým s Kevinem Durantem a Damianem Lillardem nedokáže prosadit proti týmu s jedním hráčem z NBA.“Jeho naštvání sice opadla rychle, ale čeští basketbalo­ví fanoušci si první půli proti USA budou pamatovat ještě dlouho. své působení pod pěti kruhy hrdý. Na hry se kvalifikov­al mimo jiné přes papírově silnější Kanadu a Řecko. Do Tokia přijel celek trenéra Ronena Ginzburga hrát svůj basketbal, do všech tří zápasů vstoupil nejlepším možným způsobem a v obou porážkách nakonec rozhodla celková kvalita kádru, nikoliv herní projev. Naopak, Češi se po většinu turnaje prezentova­li pracovitos­tí na obou koncích hřiště, chytrou hrou a schopností dobře využívat výhody, které jim plynuly z vysoké sestavy postavené kolem pivotů Ondřeje Balvína, Jana Veselého a Patrika Audy.

To jsou silné základy, na nichž se dá stavět úspěch i v letech budoucích – zejména při účasti uzdravenéh­o kapitána Vojtěcha Hrubana či doplnění kádru mladým Vítkem Krejčím, jehož si v loňském draftu NBA vybrala Oklahoma City Thunder.

Letošní „náhradní“kapitán Tomáš Satoranský pak na palubovce plnil svou vůdčí roli na sto procent. Ne vždy se mu sice střelecky dařilo, ale své působení zakončil s průměrem 8,6 asistence na zápas. A zejména proti Spojeným státům bylo zřetelné, jak moc je pro český výběr důležitý. Hru dirigoval s trpělivost­í a po celý turnaj stavěl spoluhráče do pozic, ve kterých měli šanci uspět. Když na konci utkání proti USA odcházel ze hřiště, svědomí mohl mít čisté. Pro tým udělal vše, co šlo. A až opadne prvotní zklamání, měla by reprezenta­ce hodnotila své působení na turnaji shrnutím „udělali jsme, co jsme mohli“.

Bylo by chybou dojít při pohledu na bilanci národního týmu k závěru, že se Češi na olympiádě ocitli jen do počtu. Jistě, dvě vysoké porážky, nepřesvědč­ivá výhra nad Íránem a finální bodový rozdíl -49 tomu možná nasvědčují. Mnohem zajímavějš­í a přesnější závěr si lze utvořit při pohledu na průběh jednotlivý­ch zápasů. Češi dlouho nekompromi­sně válcovali Írán a výsledný dojem zkazila až nepovedená poslední část. Francie, jeden z favoritů turnaje, porazila Čtvrtiny: 25:18, 18:29, 17:35, 24:37. Nejvíc bodů: Schilb 17, Balvín 15, Veselý 13, Satoranský 12 - Tatum 27, Durant 23, LaVine 13. Fauly: 14:17. Trestné hody: 13/8 - 12/9. Trojky: 8:20. Doskoky: 29:36.

Írán–Francie 62:79

Pořadí skupiny A: 1. Francie 6 b., 2. USA 5, 3. ČESKO 4, 4. Írán 3.

bojuje o míč s Američanem Draymondem Greenem

Čechy elitní obranou v čele s trojnásobn­ým (a aktuálně úřadujícím) nejlepším obráncem NBA. A Američany Češi v první půlce vzájemného střetnutí vyděsili a donutili předvést nejlepší poločas v dosavadním průběhu turnaje.

Nic z toho bychom neměli pokládat za samozřejmé – měřili jsme se zde s absolutní elitou. Ve svých nejsilnějš­ích momentech Češi jasně ukázali, že do širší světové špičky momentálně prostě patří. Jejich úspěšná jízda předloňský­m mistrovstv­ím světa a letošní kvalifikac­í na OH to dokazují přesvědčiv­ě. A pokud je to snad málo, stačí si počkat, co předvedou za rok na evropském šampionátu, který se z části hraje také v Praze. Bude-li se to alespoň trochu podobat prvnímu poločasu proti USA, máme se na co těšit.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Jan Veselý
FOTO ČTK/AP Jan Veselý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia