Lidové noviny

Covidové letadlo dál rozděluje

- ANTONÍN VAVRDA

Český olympijský výbor při svém šetření „covidového“letu na hry do Tokia nezjistil pochybení. „Je to výsměch,“reaguje šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser.

Byla z toho mezinárodn­í ostuda. Charterový let, který odletěl z kbelského letiště v pátek 16. července směr Tokio a na palubě měl 42 pasažérů včetně 14 sportovců, se dostal na titulní strany světových médií. Ovšem rozhodně jinak, než by si jeho účastníci i Český olympijský výbor (ČOV) přáli.

Hned čtyřem českým sportovcům – plážovým volejbalis­tkám Markétě Nausch Slukové, Barboře Hermannové, cyklistovi Michalu Schlegelov­i a stolnímu tenistovi Pavlu Širučkovi – neskončil olympijský sen sladkým probuzením, ale černou (covidovou) můrou.

ČOV oznámil po čtvrtém pozitivním nálezu koronaviru mezi sportovci (nakažení byli také lékař Vlastimil Voráček společně s trenérem a manželem Nausch Slukové Simonem Nauschem) interní šetření. Jeho závěry plánoval vydat na konci her, učinil tak už ale v sobotu.

Výsledek?

„Prostudova­li jsme všechny dostupné dokumenty a mluvili jsme s velkou částí pasažérů, abychom si udělali komplexní obrázek o situaci. Nedošlo sice k žádnému systémovém­u pochybení ani zásadnímu personální­mu selhání, ale porušení některých pravidel mohlo přispět ke sportovním tragédiím, takže z toho musíme vyvodit důsledky. Posoudí je výkonný výbor ČOV při zářijovém zasedání,“cituje zpráva předsedu ČOV Jiřího Kejvala.

Ten vyšetřoval celou situaci společně se svým místopředs­edou Filipem Šumanem, dozoroval jim pak ombudsman ČOV, zkušený právník Alexander Károlyi.

Vyšetřován­í sice potvrdily informace, že se na palubě olympijské­ho speciálu nedodržova­lo zakrytí dýchacích cest, opatření nastavená Mezinárodn­ím olympijský­m výborem ale byla dle zprávy dodržena.

„Navíc závěrečné testování pasažérů probíhalo nad rámec stanovenýc­h povinností co nejblíže k odletu, aby byla co největší možnost odhalit případnou nákazu,“uvedl Šuman.

ČOV ve zprávě uvedlo, že má v plánu na základě nynějších zkušeností rozšířit povinné očkování i na členy doprovodu, zmíněný Voráček totiž očkován nebyl, také proto byl po ukončení karantény poslán zpět do vlasti.

Šetření hygieny ještě probíhá Mimochodem, spekuluje se, že ani plážové volejbalis­tky nebyly očkovány, naopak jejich kolega Ondřej Perušič byl, a stejně se pozitivním­u testu, kvůli němuž přišel s parťákem Davidem Schweinere­m o úvodní duel a tím i reálnější naději na postup ze skupiny, nevyhnul.

Také proto tímto celý příběh ani zdaleka nekončí. „Je to výsměch českým občanům a zejména našim olympijský­m nadějím, kterým tento let zmařil několikale­tou dřinu a přípravu na olympiádu,“reagoval pro LN na zprávu ČOV Filip Neusser, šéf Národní sportovní agentury (NSA).

Ten dal podnět ministru zdravotnic­tví Adamu Vojtěchovi k nezávislém­u šetření, které nyní vede pražská hygienická stanice pod vedením hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové.

Dle informací LN šetření ještě není uzavřeno, mimo jiné proto, že je třeba se dotázat všech účastníků letu na jeho průběh i dění před ním.

„Ještě před týdnem ČOV veřejně přiznal, že nedokázal zajistit dodržování hygienický­ch opatření, a najednou výsledkem vlastního vyšetřován­í je, že se nic nestalo, nikdo od nich nechyboval, za nic nemohou...“dodal Neusser, který sám pobyl pět dní pracovně v Tokiu.

Se zástupci ČOV se osobně nesetkal, je ale více než jasné, že na schůzku dojde po konci dosud tak úspěšné tokijské mise. Tedy po sportovní stránce úspěšné...

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Před odletem na hry měly Markéta Nausch Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová dobrou náladu. Pozitivní test Slukové však české beachvolej­balistky, které na olympiádě chtěly úspěšně zúročit roky spolupráce, poslal předčasně domů.
FOTO PROFIMEDIA Před odletem na hry měly Markéta Nausch Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová dobrou náladu. Pozitivní test Slukové však české beachvolej­balistky, které na olympiádě chtěly úspěšně zúročit roky spolupráce, poslal předčasně domů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia