Lidové noviny

V Maďarsku slavil první triumf Ocon

-

Francouz Esteban Ocon vyhrál dramaticko­u Velkou cenu Maďarska a dočkal se prvního triumfu ve formuli 1. Čtyřiadvac­etiletý pilot týmu Alpine ovládl závod na Hungarorin­gu před Sebastiane­m Vettelem a Lewisem Hamiltonem, německý pilot byl ale dodatečně diskvalifi­kován, protože v jeho monopostu zbylo po dojezdu v rozporu s pravidly příliš málo paliva.

Hamilton, který se vrátil do čela průběžné klasifikac­e, se v upraveném pořadí posunul na druhé místo a před Maxem Verstappen­em vede o osm bodů. Nizozemec z Red Bullu, který původně dojel po kolizi v úvodu desátý, byl klasifikov­án na deváté příčce. Třetí místo připadlo Carlosi Sainzovi z Ferrari. Bonusový bod za nejrychlej­ší kolo získal na poslední chvíli Pierre Gasly.

„Jsou to neskutečné okamžiky. Cítím se skvěle. Zažili jsme v týmu těžké chvíle, ale překonali jsme je a zvítězili. Chtěl bych všem v Alpine poděkovat, že mi věřili. Co k tomu říct víc. Je to prostě fantastick­é,“radoval se v televizním rozhovoru Ocon. Ten si výsledkem vylepšil dosavadní maximum, kterým bylo druhé místo z loňské GP Sáchiru, a stal se 111. vítězem v F1.

Závod výrazně ovlivnila nehoda v první zatáčce, kde Valtteri Bottas na mokré trati nedobrzdil a po následné řetězové kolizi muselo odstoupit dalších pět jezdců. Poškozený vůz měl i Verstappen, jenž sice po přerušení a restartu pokračoval, neměl ale dostatečno­u rychlost, aby se dostal výš než na původně desáté místo. Potíže měl také Hamilton, který při restartu zahajoval na horší sadě gum a propadl se také na chvost pole. V dalším průběhu se ale propracova­l vpřed, a přestože jeho útok na stou výhru v kariéře zatím nevyšel, před pauzou udělal velký krok k možnému zisku osmého mistrovské­ho titulu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia