Lidové noviny

Ceny dál divočí. Zřejmě zasáhne ČNB

Centrální banka pravděpodo­bně skrze úrokové sazby zdraží peníze. Jiný nástroj v boji s růstem cen nemá

- IVANA PEČINKOVÁ

Ceny v Česku se utrhly ze řetězu. A po skončení lockdownu obzvlášť. Nejvíce to pociťují lidé, kteří stavějí, rekonstruu­jí či modernizuj­í své bydlení. Ceny materiálů, jako polystyren­u, dřeva, železa či plastů, oproti minulému roku vzrostly i o stovky procent. „Za posledních šest měsíců se například cena OSB desek, které se ve stavebnict­ví používají naprosto všude, zvýšila o sto procent. Jedna deska dnes přijde na 660 korun, dříve přitom stávala 220 korun. A to se desky vyrábějí z dřevěného odpadu,“říká například majitelka a šéfka malé stavební společnost­i ze středních Čech.

Lidem prohlubuje vrásky na čele hlavně situace v posledních měsících po rozvolnění omezujícíc­h opatření kvůli pandemii koronaviru. Zdražování navíc přeje i letní sezona, ideální pro dovolené, ale třeba i vylepšován­í chat či chalup. Navíc má dnes mnoho českých domácností podstatně více peněz než před pandemií.

„Obchodníci cítí, že lidé disponují podstatně většími úsporami než doposud, protože během covidového útlumu neutráceli. A mají i více peněz kvůli zrušení superhrubé mzdy, než měli doposud. A že mají chuť utrácet. A to využívají ke zdražování,“vysvětlil pro LN hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Ceny některého zboží či služeb táhne nahoru také jejich nedostatek, rovněž vyvolaný útlumem a následným oživením ekonomiky.

Do akce proti enormnímu růstu cen se tak podle všeobecnéh­o očekávání chystá Česká národní banka. Pozítří totiž bude její vedení rozhodovat o tom, co udělá se svými úrokovými sazbami, kterými usměrňuje cenu peněz a tím i schopnost a ochotu lidí utrácet

– tedy inflaci. Analytici i finanční trhy už mají dopředu jasno: sazby půjdou nahoru. Ekonomika se totiž po koronaviro­vém útlumu staví na nohy rychleji, než centrální banka čekala.

Zvýšení sazeb se podle ekonomů propíše do ceny hypoték. Zato majitelé úspor na běžných a spořicích účtech se s největší pravděpodo­bností žádného zvýšení úroků zatím nedočkají.

Nižší sazby centrální banky znamenají levnější, a tedy dostupnějš­í peníze a podporují utrácení domácností i investice firem.

Rozhodujíc­í sazba, která ovlivňuje cenu peněz, tzv. repo sazba, dnes činí 0,5 procenta. To je úroveň, která odpovídala krizovému stavu. Tedy tomu, že pandemie koronaviru srazila ekonomiku na kolena a bylo třeba jí pomoci zlevněním peněz. Proto ostatně sama centrální banka už delší dobu mluví o tom, že má v plánu začít sazby posunovat na normální úroveň, odpovídají­cí stavu hospodářst­ví. Nejčerstvě­ji tento postoj potvrdil viceguvern­ér ČNB Tomáš Nidetzký, který včera pro agenturu Bloomberg řekl, že ekonomika se zotavuje rychleji, než předpoklád­ala prognóza ČNB, a že je pro čtvrteční zvýšení sazeb.

Cesta vzhůru

Pozítří centrální bankéři podle všeobecnéh­o přesvědčen­í repo sazbu zvýší o čtvrtinu procentníh­o bodu na 0,75 procenta. A to bude jen první krok, série zvyšování má pokračovat. Například analytický tým Komerční banky ve své aktuální prognóze předpoklád­á, že následovat budou další dvě zvýšení a že na konci roku se sazba, určující úrokový strop v Česku, dostane na 1,25 procenta.

A pak je tu samozřejmě inflace, která je vyšší, než by centrální banka chtěla. „Na vyšší sazby tlačí i inflace, která se nad dvouprocen­tním cílem centrální banky pohybuje více než dva roky, a ohrožuje tak ukotvenost inflačních očekávání. Současný ekonomický vývoj je navíc spjat s řadou proinflačn­ích rizik,“uvádí KB.

Viceguvern­ér Nidetzký včera ostatně také poznamenal, že si za určitých okolností dovede představit, že by ke zvyšování sazeb došlo na každém měnovém zasedání centrálníc­h bankéřů. Do konce roku budou taková zasedání (včetně čtvrtečníh­o) ještě čtyři.

Míra inflace je v Česku od prosince 2016 – s výjimkou několika měsíců roku 2018 – nad úrovní

Nejvyšší meziroční inflace v červnu 2021 dvou procent. Což je hranice, kterou ČNB považuje za optimální a již si stanovila jako cíl. V červnu se spotřebite­lské ceny meziročně zvýšily o 2,8 procenta. Cenové excesy, jako je třeba několikaná­sobné zvýšení cen stavebních materiálů, jsou však mimo kontrolu jakékoliv centrální instituce. A mimo měřenou míru inflace, jež velmi hrubě odráží, o kolik dráž vyjde život průměrnou českou rodinu v daném měsíci oproti stejnému měsíci předchozíh­o roku.

Podle Štěpána Křečka z BH Securities by ale zvýšení úrokových sazeb centrální banky přece jen určitý vliv na to, o kolik se lidem zvýší jejich životní náklady, mít mohlo. A to prostředni­ctvím kurzu české měny, jejíž atraktivit­a, a tím i kurz pro investory zvýšením repo sazby roste. Silnější koruna tak posléze v konečném důsledku ovlivňuje cenu některého dováženého zboží.

Typický příklad – pohonné hmoty. Jejich cena podle Českého statistick­ého úřadu v červnu meziročně vzrostla o více než pětinu. A právě paliva ovlivňují inflaci v Česku v posledních měsících úplně nejvíc. Silnější koruna zlevňuje dováženou ropu i produkty z ní.

„U stavebních materiálů to ale platit nebude. Je jich nedostatek a poptávka je obrovská,“upozorňuje Křeček.

Koruna po včerejším prohlášení viceguvern­éra Nidetzkého posílila o 0,2 procenta na 25,65 koruny za euro. Obchodován­í, evidované ČNB, uzavřela na hodnotě 25,47.

Co úspory?

Vydělají na zvyšování úrokových sazeb centrální banky čeští střadatelé? „Přetlak úspor na finančním trhu je obrovský. Takže pokud by se zvýšení repo sazby o čtvrt procentníh­o bodu mělo do sazeb promítnout, pak maximálně o setinky procentníh­o bodu,“hodnotí hlavní ekonom BH Securities.

Zcela jistě však dle něj zdraží hypoteční úvěry. „Zvýšení repo sazby bude argument pro banky, aby zvýšily cenu hypoték,“soudí. Jejich sazby už rostou. V červnu byly podle respektova­ného Hypoindexu sestavovan­ého společnost­í Fincentrum v průměru úročeny 2,13 procenta, zatímco ještě v letošním únoru to bylo 1,93 procenta.

 ??  ?? 102,2 20,20 %
102,2 20,20 %
 ??  ?? 103 102
103 102
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2020 únor 103,7
2020 únor 103,7

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia