Lidové noviny

Mizí tisíce kol. Jsou snadný cíl pro lupiče

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Devětadvac­etiletý Patrik Komůrka si pořídil horské kolo za třicet tisíc a s radostí se pustil do cyklistiky. Po týdnu už ho ale ve sklepě nenašel – bicykl mu někdo ukradl. A rozhodně nejde o ojedinělý případ. Jízdní kola se v poslední době stále častěji dostávají do hledáčku zlodějů. Češi do nich totiž investují poměrně dost peněz, na zabezpečen­í už však tolik nedbají. „Ukradených kol bohužel přibývá,“řekl LN mluvčí Policejníh­o prezidia Ondřej Moravčík.

Drahý bicykl v kolárně či sklepní kóji představuj­e pro pachatele snadný lup a rychlý zisk. „Kola jsou pro zloděje nejjednodu­šším sortimente­m, ke kterému se mohou dobře dostat. Ukrást auto už chce znalosti a zkušenosti, člověk musí umět obelstít bezpečnost­ní systém vozidla, auto má navíc poznávací značky a podobně,“uvedl pro LN bývalý šéf pořádkové policie Martin Hrinko.

Zároveň doplnil, že si lupiči moc dobře uvědomují, kolik peněz lidé investují do kol a elektrokol. „Jestli chce někdo nelegálním způsobem rychle zbohatnout, ve většině případů si vybere bicykly,“prohlásil expert na bezpečnost.

Podle policejníc­h statistik bylo v Česku loni ukradeno přes 5200 jízdních kol. Do konce letošního června jde zhruba o 2000 bicyklů. A to jsou čísla bez léta, kdy se kola kradou nejvíce, protože lidé odjíždějí na dovolené, případně krmí sociální sítě fotkami, jaký drahý stroj si pořídili a vyvezli na cyklostezk­u. To je pro zloděje otevřená pozvánka. Realita však bude mnohem horší – ne každý poškozený totiž krádež nahlásí. Objasněnos­t je přitom velmi nízká, policie v průměru vypátrá každého pátého zloděje.

„Ukradená kola je opravdu velmi těžké dohledat,“potvrdil LN policejní mluvčí Jakub Vinčálek. Stojí za tím i fakt, že bicykly putují často do zahraničí. „Zloději mají různé komplice a spolupracu­jí s překupníky. V jejich rukou pak ukradené stroje mizí velmi rychle,“dodal expolicist­a Hrinko. Kola se totiž mnohdy prodávají značně pod cenou.

Bicykl s tržní hodnotou šedesát tisíc korun se u překupníka v zahraničí prodává ani ne za deset tisíc.

Policejní mluvčí Moravčík upozorňuje, že se Češi musí naučit investovat i do bezpečnost­i. „Přibližně deset procent hodnoty kola by měli dát do zámku. Zabezpečen­í bicyklů je u nás obecně problém,“uvedl Moravčík. Pouze „lankové“zámky nejsou vhodné, cyklisté by si podle něj měli raději pořídit takzvanou podkovu, což je pevný zámek do tvaru písmene U. Stojí sice několik tisíc korun, ale zloděj ho nedokáže přestřihno­ut ani štípačkami.

Kola se totiž nekradou jen ze sklepů či garáží, ale lapkové je mnohdy popadnou před restaurací, kde si cyklisté spokojeně vychutnáva­jí oběd uprostřed výletu. Pomocí kleští jednoduchý zámek rychle přeštípnou, nasednou na bicykl a peláší pryč.

Expolicist­a Hrinko proto apeluje na prevenci před krádeží i během sportovní aktivity. „Je vhodné mít kolo neustále na očích. Kdyby někdo přiběhl a lanko přestřihl, tak je to otázka třeba tří vteřin, proto musíme reagovat včas a sedět v blízkosti stroje,“uvedl expert na bezpečnost. Zároveň upozornil, že lapkové v poslední době kradou kola i z nosičů na autech. Mnohdy vyčkávají na parkovišti a pak „zaútočí“.

Raději v bytě než do kolárny Policisté obecně nedoporuču­jí používat společné kolárny v případě, že člověk vlastní drahý bicykl, na kterém mu záleží. „Tam se totiž spoléháme i na ostatní obyvatele domu, záleží na nich, zda místnost pořádně zamykají a podobně,“uvedl mluvčí policie Vinčálek. S tím souhlasí i bezpečnost­ní expert Hrinko. „Není nad to, když na kolo vidíte. Ideální je tedy mít ho přímo v bytě, kupříkladu na držácích na stěnách v předsíni,“uvedl expolicist­a.

Ani balkon není bezpečný, neboť majitelé bytu na kolo zbytečně upozorňují. „Každý ho z ulice hned vidí, arogance zlodějů 1. 2. 8. 3. v dnešní době nezná mezí. Pamatuji případ, kdy lupič vylezl až do osmého patra a bicykl spustil dolů na laně,“varoval Hrinko.

Nadšencům do cyklistiky mnohdy škodí i sociální sítě. „Obecně se velmi často setkáváme s tím, že lidé v online prostředí sdílí příliš mnoho informací, s tím pak souvisí i negativní důsledky jejich chování,“vysvětlil Vinčálek. Cyklisté se na Instagramu či Facebooku chlubí svými drahými stroji, vzápětí přidají fotku z dovolené a lupič ví, že má byt volný. V Česku dokonce přibývá i lidí, kteří dávají zlodějům tipy, kde lup snadno seženou. 4. 5.

„V praxi jsem se setkal i s tím, že tipař byl přímo z domu, otevřel pachateli vrata do garáží a pomáhal mu. Dokonce třeba označil dveře do kójí, kde jsou drahá kola,“popsal bývalý šéf pořádkové policie.

Škody přes sto milionů Společně s tím, jak přibývá krádeží kol, a pandemie trend přikrmila, roste i celková škoda. To není jenom tím, že je více odcizených bicyklů, ale taky jejich pořizovací cenou. Češi se naučili kupovat ve větším drahá kola a elektrokol­a. Za rok 2018 měla ukradená kola hodnotu 96 milionů, loni už to bylo skoro 135 milionů. 9. 6.

Policisté radí, ať si cyklisté na svá cenná kola pořídí alespoň čipy. Když zloděj stroj ukradne, policie ho pomocí čidla lépe vyhledá. Jde o velmi malou mikrotečku, 7. která je zabudovaná v laku. Prodejci ji umísťují na různá místa na kole, možností je přibližně osm. Je to z toho důvodu, aby pachatelé nevěděli, kde čip hledat. Zloději se jej totiž často snaží dostat ven a z laku ho vybrušují.

Vhodné je mít také speciální pojištění kola. „Ale je potřeba si řádně pročíst smlouvu, aby byla pro majitele bicyklu výhodná,“upozornil na případné „pojišťovac­í kličky“expolicist­a Hrinko.

Dle policejní mapy kriminalit­y je na tom co do počtu krádeží jízdních kol nejhůře Praha či Moravskosl­ezský kraj

Zloději navíc chodí v ganzích a vzájemně si pomáhají. „Povětšinou se jedná o spolupacha­tele, málokdy jde o samostatno­u jednotku,“řekl bývalý ředitel pořádkové policie.

Jeden člen skupiny kupříkladu čeká venku před garáží, druhý hlídá výtah a schody. Dle policejní mapy kriminalit­y je na tom co do počtu krádeží jízdních kol nejhůře Praha. Za loňský a předloňský rok má takzvaný index kriminalit­y v tomto trestním odvětví přes 25 bodů. „Nejvíce se krade ve velkých městech, kde je silné osídlení a větší anonymita,“okomentova­l Hrinko. Špatně je na tom i Moravskosl­ezský kraj. Pro porovnání: Vysočina má body dva, tam kola mizí nejméně.

 ?? FOTO: ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN ?? Pořídit si správný zámek. Pouze „lankové“nejsou vhodné, cyklisté by si podle policie měli raději pořídit takzvanou podkovu, což je pevný zámek ve tvaru písmene „U“.
Vhodné je uzamknout své jízdní kolo dvěma či více zámky, jeden přes rám a druhý přes přední či zadní kolo.
Nahradit rychloupín­áky výpletů a sedlovky šrouby, aby zhrzený zloděj nemohl ukrást jen část bicyklu – kolo, rám či sedlo. pevně ukotvený stojan
Uzamykat kolo či elektrokol­o na takových místech, kde nebude mít zloděj dostatek času ho ukrást. Jsou to místa, kde se pohybuje hodně lidí. Mnoho lidí se také snaží spoléhat na kamery městské policie apod.
Kolo uzamykat jen k pevným předmětům, které jsou ukotveny do země, zdi apod.
Registrova­t kolo do centrálníh­o registru kol (CEREK) čiu městské policie. V rámci evropských zemí fungují různé databáze podporovan­é i státními institucem­i. zámek „podkova“ lankový zámek
Před odchodem sundat z kola vše, co lze snadno ukrást, jako jsou světla, brašny, přístroje apod. šroub
rychloupín­ák
Využít inteligent­ní technologi­e. Nenápadný GPS lokátor může vypadat jako světlo na kolo, v případě odcizení pošle zprávu do vašeho telefonu.
GPS lokátor
Vybírat staré či lehce rozpoznate­lné kolo. V prvním případě nemusí tolik lákat zloděje, v druhém případě pomůžete policii s jeho nalezením. Pomoci mohou i nálepky či výrazná barva.
FOTO: ARCHIV // KOLÁŽ ŠIMON / LN Pořídit si správný zámek. Pouze „lankové“nejsou vhodné, cyklisté by si podle policie měli raději pořídit takzvanou podkovu, což je pevný zámek ve tvaru písmene „U“. Vhodné je uzamknout své jízdní kolo dvěma či více zámky, jeden přes rám a druhý přes přední či zadní kolo. Nahradit rychloupín­áky výpletů a sedlovky šrouby, aby zhrzený zloděj nemohl ukrást jen část bicyklu – kolo, rám či sedlo. pevně ukotvený stojan Uzamykat kolo či elektrokol­o na takových místech, kde nebude mít zloděj dostatek času ho ukrást. Jsou to místa, kde se pohybuje hodně lidí. Mnoho lidí se také snaží spoléhat na kamery městské policie apod. Kolo uzamykat jen k pevným předmětům, které jsou ukotveny do země, zdi apod. Registrova­t kolo do centrálníh­o registru kol (CEREK) čiu městské policie. V rámci evropských zemí fungují různé databáze podporovan­é i státními institucem­i. zámek „podkova“ lankový zámek Před odchodem sundat z kola vše, co lze snadno ukrást, jako jsou světla, brašny, přístroje apod. šroub rychloupín­ák Využít inteligent­ní technologi­e. Nenápadný GPS lokátor může vypadat jako světlo na kolo, v případě odcizení pošle zprávu do vašeho telefonu. GPS lokátor Vybírat staré či lehce rozpoznate­lné kolo. V prvním případě nemusí tolik lákat zloděje, v druhém případě pomůžete policii s jeho nalezením. Pomoci mohou i nálepky či výrazná barva.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia