Lidové noviny

Čím škodí přešlapová­ní kolem BIS

- MICHAL BERNÁTH

Víc než debaty o obsazení postu šéfa Bezpečnost­ní informační služby nás v očích spojenců poškozuje to, že do personálií zasahuje prezident nakloněný státům, před nimiž tajná služba varuje, míní exministr vnitra Bublan.

Už jen zhruba dva týdny zbývají Michalu Koudelkovi (na snímku) do chvíle, kdy mu vyprší první pětiletý mandát v čele české kontrarozv­ědky. Přesto otázka, kdo jej v pozici ředitele Bezpečnost­ní informační služby (BIS) nahradí, či zda bude pokračovat dalších pět let, stále nemá odpověď.

Lehký posun přinesla včerejší schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) a prezidenta Miloše Zemana. Předseda vlády po ní oznámil, že osloví bezpečnost­ní výbor sněmovny a pokusí se najít konsenzus mezi politickým­i stranami. Babiš očekává, že se poslanci vyjádří, zda má Koudelka v čele BIS pokračovat, nebo zda má kabinet nechat vypršet jeho mandát a Koudelkova nástupce vybrat až příští vláda vzešlá z říjnových voleb. „Jsou tu koalice, jež žádají Koudelkovo pokračován­í, a také strany, které chtějí jeho konec,“odůvodnil Babiš. Zemanovi, který se vůči šéfovi BIS setrvale netají odporem, doporučil, aby se s Koudelkou sešel a vyslechl jeho stanoviska. Ředitel BIS s tím dle slov premiéra souhlasí.

Dle dřívějších vyjádření představit­elů koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN i vládního ANO by Koudelka měl v čele tajné služby pokračovat. Proti je naopak SPD a KSČM.

Zato Zeman, dostane-li k tomu příležitos­t, nenechává na šéfovi BIS nit suchou, už šestkrát jej odmítl povýšit do hodnosti brigádního generála, jak navrhla vláda.

Dle slov bývalého ministra vnitra za ČSSD a exšéfa civilní rozvědky Františka Bublana je právě hlava státu nejdležitě­jší motiv, který jako problemati­cký pociťují naši spojenci. „Zahraniční zpravodajs­ké služby situaci samozřejmě vnímají komplexně. I proto vědí, že prezident je dlouhodobě zvyklý ustupovat zájmům Číny či Ruska. To nás poškozuje víc než debaty o konci šéfa tajné služby, tím spíše, když do ní prezident přímo zasahuje,“řekl LN Bublan.

Na rozdíl od Zemana vláda za současnou hlavou BIS doposud stála. „Pan Koudelka dělá svoji práci dobře a v tom se s prezidente­m lišíme,“řekl vloni premiér. On byl tím, kdo doteď v celém příběhu držel otěže. Nachází se však v ošemetné situaci. Nechce si to se Zemanem rozházet, zvlášť ne krátce před volbami. Prezident je pro Babiše mimořádně cenný spojenec a je otázkou, zda má Koudelka u premiéra takovou cenu, jež by vyvážila riziko přetržení pouta s Hradem, když značná část Zemanových příznivců náleží i do Babišova tradičního elektorátu. I proto se včerejší odsun „horkého bramboru“na jednání sněmovního výboru jeví jako tah, kterým Babiš může vybřednout z kaše, kterou si svým otálením navařil. Díky případné dohodnuté většině na půdě sněmovny by mohl mít nad Zemanem argumentač­ně navrch.

V zákulisí se dle zdrojů LN hovořilo také o možnosti, že by vláda Koudelku před vypršením jeho mandátu v čele BIS odvolala. Zeman by tím dosáhl osobního ponížení ředitele tajné služby, o níž řekl, že ji tvoří čučkaři. Utnout působení tak „těžké váhy“pár dnů před uplynutím prvního funkčního období by představov­alo kontroverz­ní krok. „Vládě v tom legislativ­ně nebrání nic,“řekl LN exšéf BIS a Vojenského zpravodajs­tví Jiří Růžek. Dodal však, že bez udání důvodu by se jednalo o zvláštní verdikt, který by tak byl otevřený domácím i zahraniční­m spekulacím.

Jak se rozhodne premiér, zatím není jasné. Určitě však není možné, že by Koudelku pouze dočasně – do voleb – pověřil řízením BIS. Zákon takový institut nezná.

Že se právním výkladem zákona o sobě samé potýká i BIS, pro LN potvrdil její mluvčí Ladislav Štícha. Problém je v tom, že litera zákona hovoří jasně o řediteli, nikoliv jeho zástupci. Takže i kdyby řízení instituce převzal Koudelkův náměstek, šlo by jeho rozhodnutí napadnout jako neoprávněn­á. BIS by se tak dostala do „velitelské“paralýzy. Pokud by Zemanovým cílem bylo ochromit činnost kontrarozv­ědky, takový scénář by mu hrál do karet.

Anglický, či německý model? Jak už dříve informoval­y LN, v souvislost­i s nejistotou kolem (ne)pokračován­í Koudelky se spekuluje o jeho případných nástupcích. Zmíněno bylo jméno Jana Pavlíčka, Koudelkova současného zástupce. Pavlíček platí v odborné sféře za muže na svém místě. Jeho vyjádření získal Deník N: „Nic mi nabídnuto nebylo, a kdyby bylo, pak to odmítnu,“řekl listu. Bublan by přitom pokládal za logické poohlížet se po lidech „zevnitř“BIS, protože takoví mají zkušenosti s klíčovou komunikací se spojenci. „Vybudovat si důvěru chvíli trvá,“podotkl na adresu případného adepta zvenčí.

Výměnu ve vedení BIS lze dle Růžka pojímat podle dvou modelů: anglického a německého. V případě ostrovního řešení se politická reprezenta­ce s předstihem i roku dohodne, kdo odcházejíc­ího šéfzpravod­ajce nahradí. Je tak dost času na předání agendy bez „politickýc­h ruchů“. Po německém způsobu se naopak funkce šéfa tajné služby chápe jako výsostně politická, většinou ji obsazují opoziční strany. „Politické tlaky ředitelé tajných služeb nepochybně vnímají. Ideálně by ale měli být od politiky zcela odstínění, protože jinak se stávají jen dalším fackovacím panákem vedle členů kabinetu,“vypověděl LN z vlastní zkušenosti exšéf BIS

Růžek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia