Lidové noviny

Podváděl Český olympijský výbor po příletu do Tokia?

-

Pražští hygienici při trasování našli u jednoho z nakažených z letu do Tokia tři blízké osoby v Česku, které měly pozitivní test na covid, uvedla včera ředitelka Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová. O kterého cestujícíh­o šlo, neuvedla. Sportovci a členové týmu letěli z Prahy do Tokia vládním speciálem v pátek 16. července, u šesti cestujícíc­h byla postupně prokázána nákaza. Český olympijský výbor (ČOV) v pátek informoval, že systémová porušení protiepide­mických pravidel, která mohla vést k nákaze, prokázána nebyla. Lidé v letadle ale neměli roušky či respirátor­y po celou dobu třináctiho­dinového letu do Japonska.

Všichni pozitivně testovaní účastníci her hygienikům předali seznamy osob, se kterými se před odletem stýkali. U všech pak hygiena ověřila, jestli se u nich po odletu nemoc neobjevila. „Onemocnění bylo dohledáno u tří blízkých osob jednoho účastníka her, u kterého vyšel po příletu do Tokia pozitivní výsledek testu,“uvedli hygienici. S těmito třemi lidmi se nakažený setkal 15. července, u jedné z osob se první příznaky ukázaly o den později. „Nelze vyloučit, že tato osoba mohla být zdrojem nákazy pro ostatní, bez provedené genotypiza­ce to však nelze ani potvrdit,“napsala hygiena.

Hygienici také zhodnotili protiepide­mická opatření, která byla pro let do Tokia stanovená. Všichni

členové posádky absolvoval­i PCR test, 42 cestujícíc­h bylo testováno 96 a 24 hodin před doletem s negativním výsledkem. Nákaza se podle hygieniků neprojevil­a u nikoho z novinářů, kteří před odletem přišli se sportovci do kontaktu. Ve skupině sportovců bylo téměř 80 procent lidí proti covidu-19 očkovaných. Vyšetřován­í však ještě neskončilo.

Speciálem cestovalo 42 lidí včetně 14 sportovců. Kvůli covidu-19 přišli o start na hrách plážové volejbalis­tky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovo­u, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček. Jako u prvního byla nákaza odhalena u lékaře týmu Vlastimila Voráčka.

Hlásili chybné údaje?

Šéf Národní sportovní agentury Filip Neusser včera v Interview ČT24 uvedl, že podle jeho informací zástupci Českého olympijské­ho výboru po příletu do Tokia podvedli úřady a nahlásili organizáto­rům chybné údaje o tom, kdo během letu seděl v blízkosti pozitivně testovanéh­o lékaře Voráčka.

„V momentě, kdy zjistili, že jeden z pasažérů byl pozitivně testován, tak podle mých informací zaměnili pořadí pasažérů a nahlásili organizáto­rům a japonské hygieně úplně někoho jiného, než seděl kolem pozitivníh­o pana doktora Voráčka,“řekl Neusser.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia