Lidové noviny

Start „evropské“občanky drhl

-

Bezpečnějš­í, vyspělejší. Od včerejška městské a obecní úřady v Česku vydávají jen takové občanské průkazy, které jsou vybaveny biometrick­ými údaji, tedy otiskem prstu a skenem obličeje jejího držitele. Během pondělního dopoledne o ně v celé zemi požádalo zhruba 5800 lidí.

Vydávání průkazů, jemuž předcházel­a čtyřdenní odstávka systému kvůli přechodu na nový typ občanek, zpočátku poznamenal­y technické potíže s počítači na některých pracoviští­ch, například v Praze 5. „Problémy, které se během ranních hodin vyskytly v řádů jednotek, byly odstraněny a systém je plně funkční,“hlásil včera okolo poledne Adam Rözler z ministerst­va vnitra.

Podle mluvčího Stanislava Brunclíka v Praze 5 zaznamenal­i dopoledne dva krátké výpadky, jejichž příčina byla mimo úřad. O doklad podle Brunclíka dopoledne požádalo 25 lidí, což se nevymyká běžné agendě. „Jde o běžné věci typu končící platnost, ztráta průkazu a podobně,“sdělil.

Mluvčí Prahy 9 Majka Kurková sdělila, že v případě většího množství lidí se mohly tvořit fronty, protože se v důsledku například nutnosti sejmutí otisků prstů prodloužil­a doba podání žádosti.

Nový typ občanských průkazů s čipem s biometrick­ými údaji vychází z evropského nařízení. Změna má ztížit možnost doklady padělat a zneužívat. Má také zjednoduši­t volný pohyb občanů EU a jejich rodinných příslušník­ů po státech Unie. Kvůli úpravám programu pro vydávání občanských průkazů a cestovních dokladů nebylo od čtvrtka do neděle z důvodu odstávky systému možné žádat o vydání občanského průkazu ani cestovního pasu.

Hraniční termín

Dosud platné občanské průkazy budou platit do skončení jejich platnosti, nejdéle do 3. srpna 2031. Občan s dříve vydaným platným dokladem bez biometrick­ých údajů s ním může cestovat po Evropské unii do konce platnosti dokladu.

Čip na dokladech obsahuje zobrazení obličeje držitele průkazu a dva otisky prstů. V případě, že by údaje nebyly u nově vydávaných občanek zavedeny, by na základě evropského nařízení nebylo možné cestovat do zahraničí. Biometrick­é údaje budou úřady evidovat nejdéle 90 dnů od vyrobení dokladu kvůli případné reklamaci. Poté budou smazány, protože vytváření jakýchkoli databází s těmito údaji není povolené.

 ?? FOTO ČTK ?? Moderní typ občanských průkazů se dá vložit do čtečky. Nově na doklad přibyly otisk prstu a sken obličeje.
FOTO ČTK Moderní typ občanských průkazů se dá vložit do čtečky. Nově na doklad přibyly otisk prstu a sken obličeje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia