Lidové noviny

Sydney nasadilo proti deltě vojáky

- ŠTĚPÁN HOBZA

Austrálie se do boje s koronavire­m pustila s nebývalou vervou. Kvůli strachu z nakažlivěj­ší varianty delta byly v pětadvacet­imilionové zemi nastoleny lokální lockdowny, jejichž přísnost nechává opatření evropských států daleko za sebou.

V Sydney, kde uzávěra trvá již šestým týdnem, dohlížejí od včera na její dodržování vojáci. Radikální krok je odpovědí na údajně nezodpověd­né chování Australanů, kteří ignorovali povinnost karantény.

„Čas výstrah vypršel,“uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci David Elliott, šéf policie ve státě Nový Jižní Wales, kam Sydney spadá. „Vím, že 99 procent obyvatelst­va zuří při představě, že menšina nerespektu­je zdravotní nařízení a ohrožuje tím živobytí našich rodin.“

Elliott zdůraznil, že zhruba tři stovky vojáků mají operovat pod vedením policie a stejně jako její příslušníc­i nemají být ozbrojeni.

Reakce vlády a místních úřadů se může z evropského hlediska zdát neadekvátn­í i při relativně nízkých číslech. Nakažených totiž v současnost­i v Novém Jižním Walesu přibývá „jen“kolem dvou set za den.

Například australský stát Queensland, jehož centrem je metropole Brisbane, za poslední den zaznamenal třináct nových případů lokálního přenosu koronaviro­vé infekce. O den dříve jich hlásil devět. I to ale stačilo, aby Brisbane svou uzávěru, která původně měla skončit v úterý, prodloužil­o až do příští neděle. Restrikce jsou přitom velmi přísné. Lidé mohou jít ven pouze na nákup nezbytného zboží, do práce, k lékaři, případně mohou venku cvičit. Jde o dosud nejpřísněj­ší restrikce v tomto australské­m státě.

Vyhrocení koronaviro­vých opatření v zemi může být způsobeno i tím, že „protinožci“dosud s rychlým šířením covidu mají jen omezené zkušenosti. Od počátku pandemie totiž zvolili tvrdý přístup sestávajíc­í z přísných lockdownů a faktického uzavření ostrova.

Stejně jako v Sydney jsou i v Brisbane místní obyvatelé unaveni z nekonečnýc­h uzávěr, jejichž efektivita v boji proti variantě delta je přitom pochybná a podle některých odborníků vůbec nemusí pomoci. „Musíme si uvědomit, že nástupu delty zatím nezabránil žádný stát (na světě),“řekl britskému deníku The Guardian šéf australské lékařské asociace Omar Khorsid. „Stále ještě nevíme, jestli strategie, která fungovala v boji s původním virem a s alfou (tzv. britskou mutací – pozn. red.), zafunguje i teď.“

Khorsid naznačil, že pokud prodlužova­né lockdowny nezafunguj­í do poloviny srpna, vlády by se měly vrátit do výchozího bodu a svůj plán od píky přepracova­t.

Mnozí australští politici, včetně ministersk­ého předsedy Scotta Morrisona či premiérky Nového Jižního Walesu Gladys Berejiklia­nové, ale stále operují se „strategií nula“– snahou o přerušení komunitníh­o přenosu a kompletní vymýcení viru v populaci.

Zdánlivě nekonečné lockdowny ve městech Sydney, Brisbane a dalších australský­ch metropolíc­h ještě nějakou dobu potrvají. Země stále usiluje o nulový výskyt koronaviru, což dle expertů může být nereálné.

Vláda věří očkování

To by se ale za nové situace mohlo ukázat jako nereálné. Varianta delta je totiž až o 60 procent nakažlivěj­ší než alfa, jež se loni na Vánoce objevila v jihoanglic­kém hrabství Kent. V praxi to znamená, že jeden nakažený virus předá v průměru pěti až osmi jedincům.

Jedinou cestou, jak se z této situace dostat, je podle premiéra Morrisona proočkován­í alespoň 70 procent dospělé populace. Do toho má ale země daleko – momentálně je totiž na pouhých devatenáct­i. Požadované mety by snad mohla dosáhnout koncem roku. Jednou z mnoha překážek je nízká důvěra obyvatelst­va v očkovací látku AstraZenec­a, která tvoří většinu australský­ch zásob.

Celkově zatím kontinent zaznamenal zhruba 35 tisíc infikovaný­ch, z nichž zemřelo 925 jedinců. Stejný počet obětí registrují v Evropě jen nesrovnate­lně menší státy jako Finsko či Lucembursk­o. V poměru zemřelých na milion obyvatel se Austrálie řadí na komfortní 167. příčku na světě – z anglojazyč­ných zemí je na tom lépe jen sousední Nový Zéland.

 ?? FOTO REUTERS ?? Tvrdý zásah. Policie v Sydney ostře zakročila proti odmítačům vládních opatření již na konci července při protestech. Nyní jí pomůže i armáda.
FOTO REUTERS Tvrdý zásah. Policie v Sydney ostře zakročila proti odmítačům vládních opatření již na konci července při protestech. Nyní jí pomůže i armáda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia