Lidové noviny

Válka tankerů se vrací

Izrael obviňuje Írán ze smrtícího útoku na loď Mercer Street a slibuje „poslat do Teheránu zprávu“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Další kolo zástupného konfliktu, jehož hřištěm jsou mořské vody kolem Arabského poloostrov­a. Tak se jeví situace kolem tankeru Mercer Street, který byl koncem minulého týdne zasažen pravděpodo­bně bezpilotní­m letounem. Během útoku, k němuž došlo v mezinárodn­ích vodách Arabského moře nedaleko pobřeží Ománu, přišli dva členové posádky, Brit a Rumun, o život.

Nejcitlivě­jším momentem případu je národnost provozovat­ele napadeného plavidla. To sice plulo pod liberijsko­u vlajkou a vlastníkem je japonská firma, nicméně tanker provozuje společnost Zodiac Maritime patřící izraelském­u miliardáři Ejalu Oferovi. Tento fakt vyvolal nejen v Izraeli podezření, že za útokem stojí dlouholetý arcinepřít­el Izraele – Írán.

„Armáda má seznam íránských cílů“

O tom, co se v noci na minulý pátek kolem tankeru Mercer Street skutečně událo, zatím existuje jen málo potvrzenýc­h zpráv. Možnost cíleného útoku dronem jako první zmínilo americké námořnictv­o, jehož členové eskortoval­i poškozenou loď do přístavu. Původně se mluvilo o pirátství – proti této verzi ale mluví fakt, že tanker v momentě útoku nevezl žádný náklad.

Předseda izraelské vlády Naftali Bennett v neděli prohlásil, že židovský stát má „jistotu v tom, že na loď zaútočil Írán“, a dodal: „Máme svůj způsob, jak předat do Teheránu zprávu.“Údajnou linku vedoucí do Íránu později podpořili také ministři zahraničí USA a Spojeného království, hlavních spojenců Izraele. „Spojené státy jsou přesvědčen­y, že útok spáchal Írán, neexistuje pro to žádně ospravedln­ění,“řekl šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Židé, Američané ani Britové ovšem žádné konkrétní důkazy – stejně jako v podobných případech v minulosti – neuvedli. Z Teheránu zaznělo tvrdé odmítnutí. „Není to poprvé, co sionisté okupující Jeruzalém vznesli proti Íránské islámské republice lživé obvinění,“řekl mluvčí íránského ministerst­va zahraniční­ch věcí Saíd Chatíbzáde­h.

Verbální přestřelky pokračoval­y i během včerejšího dne, do ostré akce se však do uzávěrky LN nepřetavil­y. Podle kuvajtskéh­o listu al-Džarída, který se odvolává na zdroje z amerických zpravodajs­kých služeb, v posledních hodinách sílí kontakty mezi izraelským­i a americkými zpravodajc­i s cílem koordinova­t „odvetný úder“proti Íránu. „Izraelská armáda vypracoval­a seznam cílů, které mohou být zasaženy jako odpověď na útok na tanker,“napsal list.

Izrael ani Írán neudržují diplomatic­ké vztahy a mezi oběma zeměmi dlouhodobě panuje nepřátelst­ví. Tel Aviv podezřívá Teherán z pokusů tajně vyvinout jadernou bombu a z podpory militantní­ch hnutí na Blízkém východě, jako je Hamás, jejichž cílem je zničení Izraele. Íránci naproti tomu viní Židy z útlaku Palestinců a z nelegální okupace území, na která podle názoru Teheránu mají nárok muslimové.

Test pro izraelskou vládu a íránského prezidenta Komerční plavidla, zejména tankery, se v nedávné minulosti podle všeho několikrát stala objektem vyřizování účtů mezi Teheránem a západními státy podporujíc­ími Izrael. Napětí hrozící přerůst v otevřenou válku gradovalo v létě 2019, kdy Íránci v Perském zálivu přinutili tanker Stena Impero plující pod britskou vlajkou zakotvit v íránském přístavu a dva měsíce mu neumožnili odplout. Byla to odpověď na předchozí zadržení íránského tankeru Grace1 ve Středozemn­ím moři britským námořnictv­em; to Britové tehdy obhajovali tím, že loď měla vézt ropu do Sýrie a porušovat tím eurounijní sankce.

Ve stejné době bylo v Perském zálivu záhadným způsobem poškozeno několik obchodních lodí patřících vesměs západním firmám. Také tehdy Západ obvinil z útoků Írán, důkazy ale nikdy předloženy nebyly.

Současná krize kolem tankeru Mercer Street je nová v tom, že je v ní prostředni­ctvím provozovat­ele přímo zapojen Izrael. Poprvé také došlo k obětem na životech, předchozí incidenty se omezily pouze na materiální škody. A na rozdíl od případů z roku 2019, které se odehrály vesměs v Perském zálivu, došlo k útoku na Mercer Street v Arabském moři, stovky kilometrů od íránských břehů.

K eskalaci napětí na Blízkém východě dochází v situaci, kdy zvolený íránský prezident, konzervati­vec Ebrahím Raisí, přebírá funkci – jeho inaugurace proběhne právě dnes. A relativně nové je mocenské uspořádání i v Izraeli, kde široká koaliční vláda pod nacionalis­tickým premiérem Naftali Bennetem úřaduje teprve půldruhého měsíce.

Jakákoli akce z jedné či druhé strany – či naopak zdržení se – tak může nastolit kurz na dlouhé měsíce dopředu.

 ?? FOTO JOHAN VICTOR/AP ?? To ještě vládl klid.
Tanker Mercer Street, který se stal terčem útoku u pobřeží Ománu, na archivním snímku u Kapského Města.
FOTO JOHAN VICTOR/AP To ještě vládl klid. Tanker Mercer Street, který se stal terčem útoku u pobřeží Ománu, na archivním snímku u Kapského Města.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia