Lidové noviny

Německo chce očkovat třetí dávkou

-

Německo ohrožené skupiny obyvatel naočkuje třetí dávkou vakcíny proti nemoci covid-19 a rovněž plošně nabídne vakcinaci dětí od 12 let. Včera se na tom shodl německý ministr zdravotnic­tví Jens Spahn (CDU) s kolegy z jednotlivý­ch spolkových zemí.

Bavorský ministr zdravotnic­tví Klaus Holetschek (CSU) po jednání uvedl, že rozhodnutí bylo jednomysln­é. „Jsme přesvědčen­i, že v rámci zdravotní prevence to je smysluplné a správné,“řekl Holetschek o třetí dávce a očkování dětí.

Včerejší dohoda není překvapivá, protože Spahn i jeho zemští kolegové o nezbytnost­i třetí dávky a také o podpoře plošného očkování dětí hovoří dlouhodobě. Německá média nicméně zdůrazňují, že rozhodnutí ministrů jde proti doporučení německé Stálé očkovací komise (Stiko).

Ta již v červnu uvedla, že upřednostň­uje imunizovat děti a mladistvé ve věku 12 až 17 let jen tehdy, pokud mají zdravotní problémy. Doporučení Stiko není závazné, vláda se ale radami komise doposud během pandemie řídila.

V Evropské unii, a tedy i v Německu jsou pro děti od 12 let schváleny preparáty společnost­í Pfizer/BioNTech a Moderna.

Vakcíny do bavorských škol Děti od 12 let budou mít v Německu přístup k vakcíně v očkovacích střediscíc­h, nyní je pro tuto kategorii upřednostň­ována imunizace u praktickýc­h lékařů. Například Bavorsko chce látku dětem ve střediscíc­h a také ve školách nabídnout od poloviny tohoto měsíce.

Německo chce také v polovině srpna změnit klíč v přerozdělo­vání vakcín do jednotlivý­ch spolkových zemí. Informoval o tom ministr Spahn. Dosud jim spolková vláda dodává očkovací látku podle počtu tamních obyvatel, nově díky nadbytku a zároveň klesajícím­u zájmu o imunizaci dostanou německé regiony tolik dávek, kolik si objednají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia