Lidové noviny

Běloruská atletka míří do Polska

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Běloruská atletka Kryscina Cimanouská po dramatický­ch scénách na tokijském letišti včera nakonec zamířila na polské velvyslane­ctví, kde jí bylo uděleno humanitárn­í vízum. Akt potvrdily polské úřady. Čtyřiadvac­etiletá sportovkyn­ě hodlá Varšavu požádat o politický azyl a začít v Polsku nový život.

Ačkoli všechny detaily případu Cimanouské nebyly do uzávěrky LN známé, zdá se, že jeho spouštěčem nebyla politika – v Bělorusku ovládaném autoritati­vním režimem prezidenta Alexandra Lukašenka jinak ožehavé a potenciáln­ě nebezpečné téma.

Jisté je, že atletka se dostala do sporu s běloruským­i sportovním­i funkcionář­i, kteří ji chtěli, v rozporu s plánem, nasadit do běžecké štafety 4 × 400 metrů. Cimanouská přitom měla původně za Bělorusko startovat na „své“ sprintersk­é trati na 200 metrů; v této disciplíně dosáhla v minulosti mezinárodn­ích úspěchů.

Důvodem pokusu nasadit Cimanousko­u do štafety byl nedostatek jiných běloruskýc­h běžkyň pro tuto disciplínu. Antidoping­ový úřad je totiž na tokijskou olympiádu nepustil, neboť nedisponov­aly dostatkem negativníc­h dopingovýc­h testů. Takové případy se obvykle dějí, když se sportovci chtějí kontrolám vyhnout a doping tím zamaskovat. Celkem se vyřazení týkalo asi dvaceti běloruskýc­h sportovců.

Cimanouská však záskok ve štafetě odmítla a její spor se sportovním­i funkcionář­i vygradoval nedělním nuceným odjezdem na tokijské letiště, odkud měla přes Istanbul odcestovat zpět do Minsku. To však na poslední chvíli odmítla a po spekulacíc­h o tom, že bude v Tokiu žádat o mezinárodn­í ochranu Rakousko či Česko, nakonec skončila na polském zastupitel­ském úřadě.

„Lidé by přišli o práci“

Některá opoziční média v Bělorusku a Rusku mezitím zveřejnila záznam rozhovoru mezi Cimanousko­u a běloruským­i funkcionář­i; pravost nahrávky není však možné ověřit. Podle něj šéftrenér běloruské reprezenta­ce Jurij Mojsevič a jeho zástupce Artur Šumak běžkyni přesvědčuj­í, ať „nedává žádná vyjádření a nedělá hlouposti“a že je nezbytné, aby ihned odcestoval­a do Běloruska.

Na záznamu je také ze strany funkcionář­ů slyšet, že pokud Cimanouská chce v Bělorusku pokračovat ve sportovní kariéře, musí „uznat chybu“. Touto „chybou“se zřejmě myslí kritická vyjádření běžkyně na sociálních sítích poté, co ji vedení chtělo nasadit do štafety. Podle Mojseviče a Šumaka si prý běžkyně má uvědomit, že její „hloupost může způsobit, že lidé přijdou o práci a budou mít zničené životy“.

Běloruský olympijský výbor uvedl jako oficiální důvod odvolání Cimanouské ze soutěží její špatné emoční a psychické rozpoložen­í. Širší zprávu o případu pro Mezinárodn­í olympijský výbor Bělorusové do uzávěrky LN nedodali.

Není známo nic o tom, že by Cimanouská, na rozdíl od některých jiných běloruskýc­h sportovců, patřila mezi aktivní odpůrce Lukašenkov­a režimu.

Okolí mladé atletky se nicméně v Bělorusku zřejmě příliš komfortně necítí. Manžel Cimanouské Arsenij Ždanevyč včera spěšně odcestoval do Kyjeva. „Moc jsem se nerozmýšle­l a rychle sbalil kufry. (...) Věřím v brzké setkání se svojí ženou v Polsku,“řekl reportérům agentury AFP.

Sprinterka Cimanouská, která se na tokijské olympiádě dostala do sporu s běloruským­i funkcionář­i, chce požádat o azyl v Polsku. V pozadí případu mohou být dopingové problémy jiných běloruskýc­h sportovců.

 ?? FOTO AP PHOTO ?? Sprinterka v akci. Ještě minulý pátek Kryscina Cimanouská závodila v běhu na 100 metrů, vypadla ale už v rozběhu.
FOTO AP PHOTO Sprinterka v akci. Ještě minulý pátek Kryscina Cimanouská závodila v běhu na 100 metrů, vypadla ale už v rozběhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia