Lidové noviny

Monografie začíná koncem

Galerie European Arts vydala knihu o Vojtěchu Preissigov­i zahrnující i jeho poslední nedokončen­é dílo

- BLANKA FRAJEROVÁ

Východiske­m k vydání publikace Grafik, Malíř, Hrdina, mapující nejpodstat­nější etapy umělecké tvorby Vojtěcha Preissiga, se stal poslední malířův obraz. Nedomalova­né plátno zůstalo na stojanu, když si 21. září 1940 pro Preissiga přišlo do jeho ateliéru na pražském Spořilově gestapo.

Němý svědek hrůzné události vzbudil na loňské výstavě v Galerii European Arts největší rozruch. Dílo bez názvu měla veřejnost možnost vidět poprvé a naposledy těsně po skončení druhé světové války ve výstavní síni Hollar. Několik rozkvetlýc­h stromů, z nichž jeden má kmen mírně zakřivený, ale vzpřímený, nabízí nejeden výklad. Kurátor zmíněné expozice Jan Loriš mu přisuzoval „předtuchu osudu“.

V obraze však lze najít především odkaz k mnoha motivům, jimiž se Preissig celoživotn­ě zabýval a které u něho v době zatčení, kdy mu bylo 67 let, kulminoval­y. V jednotlivý­ch kapitolách se proto autor textů Karel Srp zabývá malířovým vztahem ke stromům, japanismu, cestám, domům, vodní hladině a dalším momentům, které v sobě plátno zahalené tajemstvím skrývá.

Ač publikace upoutává především posledním malířovým dílem a jeho historií, podrobně se zabývá i dalšími pracemi vzniklými před násilným ukončením Preissigov­y umělecké činnosti. Srp pomocí rozboru několika dosud nezveřejně­ných Preissigov­ých návrhů, kreseb a ilustrací postihuje introvertn­í tvůrčí osobnost umělce.

Zabývá se i jeho vztahem k Muchovi, u nějž Preissig krátce působil, ke Kupkovi, ale i pozdější recepcí díla Vojtěcha Preissiga a jeho ohlasem v práci Václava

Boštíka a Karla Malicha. Připomenut­y jsou rovněž objevitels­ké zásluhy Tomáše Vlčka o Preissigov­o dílo z konce šedesátých let. Zajímavost­í je přetištěný rozhovor, který s Preissigem vedl Eduard Bass na téma malířova úspěšného působení v Americe, uveřejněný Lidovými novinami v roce 1931.

Zhodnocena je také jeho „experiment­ální“práce z konce dvacátých let ústící do průkopnick­ých asambláží, jež měl původně ve své sbírce Jiří Kolář. Důležitou pasáž zaujímají grafiky pro ilegální časopis V boj, který stál život nejen malíře, ale také jeho dceru Irenu Bernáškovo­u, první Češku popravenou nacisty. Vůbec poprvé přináší publikace faksimile jejího dopisu napsaného před popravou ve věznici v Berlíně, který pro tento účel zapůjčila umělcova rodina.

Publikace se zabývá i jeho vztahem k Muchovi, u nějž Preissig krátce působil, ke Kupkovi, ale i ohlasem jeho díla v práci Václava Boštíka a Karla Malicha

Texty spolu s bohatou obrazovou přílohou tvoří komorní, avšak solidní monografii. Elegantní grafická úprava Patrika Svobody, reprodukce neznámých Preissigov­ých grafik, osobních fotografií a konečně i luxusní vazba přispívají k celkovému kladnému hodnocení knihy. Galerie European Arts, která ji vydala, tak naplnila velkorysou představu o dárku k Preissigov­ým narozeniná­m, které připadly na 31. červenec.

Karel Srp: Vojtěch Preissig. Grafik, Malíř, Hrdina

Vyd. Galerie European Arts, 2021

Autorka je publicistk­a

 ?? REPRO GEA ?? Před zatčením gestapem. Poslední nedokončen­é plátno Vojtěcha Preissiga, jež zůstalo osiřelé na stojanu.
REPRO GEA Před zatčením gestapem. Poslední nedokončen­é plátno Vojtěcha Preissiga, jež zůstalo osiřelé na stojanu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia