Lidové noviny

Tři čtvrtě století

- MARCEL KABÁT redaktor LN

Ačkoli to není z čísla letošního ročníku karlovarsk­ého festivalu na první pohled zřejmé, tradice filmové přehlídky v českých lázních trvá už 75 let. Rozdíl v počtech je jak známo způsoben povinným střídáním s festivalem v Moskvě od konce padesátých až do osmdesátýc­h let minulého století a také koronaviro­vou epidemií v loňské sezoně.

Za první ročník karlovarsk­ého festivalu se považuje přehlídka, jež se konala v Mariánskýc­h Lázních a Karlových Varech od 1. do 15. srpna 1946. Samozřejmě se dost lišila od velkokapac­itní divácké události, jak ji známe dnes. Noviny tehdy nereferova­ly o hereckých hvězdách, nýbrž (jako třeba Svobodné slovo ze 7. srpna) v první řadě o tom, že „kromě sovětské delegace, jejíž členové jsou v Mariánskýc­h Lázních již od zahájení festivalu, přijeli z významných zahraniční­ch hostů kromě jiných též předseda britské hornické organizace a poslanec Labour Party Will Lawter“.

Výběr zahraniční­ch snímků byl co do počtu také podstatně skromnější, než jsme zvyklí dnes. O přehlídce se psalo jako o „festivalu českoslove­nského filmu s ukázkami šesti zahraniční­ch produkcí“: k vidění byl například americký film O myších a lidech podle Steinbecko­vy předlohy nebo temný francouzsk­ý kriminální horor Čáry a kouzla, jejž natočil režisér Christian-Jaque a na scénáři se podílel Jacques Prévert. Diváci mohli zhlédnout i švýcarský snímek režiséra Leopolda Lindtberga Poslední příležitos­t o válečných uprchlícíc­h, který později v témže roce slavil úspěch na prvním ročníku festivalu v Cannes, kde získal Velkou cenu.

V Mariánskýc­h Lázních a Karlových Varech se nesoutěžil­o, i tak ale českému festivalu patří pozice druhé nejstarší evropské přehlídky hned po Benátkách, jejichž tradice sahá do roku 1932. Rozhodně to před tím tři čtvrtě stoletím nebyl špatný nápad!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia