Lidové noviny

Udělejme krok zpět

Návrat nepřímé prezidents­ké volby České republice prospěje

- PETR KOLMAN právní pedagog a publicista

Prezidents­ké volby klepou na dveře. Autor se nespletl, skutečně nyní nemyslí podzimní parlamentn­í volby, ale blížící se volby prezidents­ké. Budou již přibližně za rok a půl.

Nově zvolená sněmovna bude mít na čas zase jednu z posledních šancí vrátit do našeho právního řádu nepřímou volbu prezidenta. Většina ústavních právníků a dalších odborníků pokládá pro naši parlamentn­í (!) republiku nepřímou volbu prezidenta za mnohem smysluplně­jší a vhodnější. Je obrovská škoda, že jim politici nenaslouch­ají a žádná ze stran nezařadila toto téma do své agendy pro nadcházejí­cí podzimní volby. Tomu opravdu nerozumím.

Mocenské hnízdo občanských kandidátů

Zopakujme si, nepřímá volba je pro Česko mnohem výhodnější, korespondu­je zejména s relativně slabým postavením prezidenta v rámci našeho ústavního pořádku. Ve veřejném právu a státovědě je dlouhodobě známo, že přímo zvolená hlava země má logicky silnější mandát a od toho se odvíjející vyšší kompetence. Český ústavodárc­e dříve nevídaně selhal a vytvořil přímo zvoleného prezidenta s relativně malými kompetence­mi. Chyba doposud nebyla napravena. Náš kočkopes ústavně-právně žije či spíše živoří skoro deset let.

Dalším problémem, který přímá volba vytvořila, je skutečnost, že vzniklo nové mocenské centrum – Hrad. Teď si někdo lehkovážně řekne, Ing. Miloš Zeman už znovu přece kandidovat nesmí, takže bude klid. Naivní představa.

Přímou volbu může vyhrát, z povahy věci samotné, jedině silný kandidát. Ano, budoucí hlava státu asi patrně nebude říkat slova jako „kun*a“, avšak novou samostatno­u mocenskou centrálu opět zákonitě vytvoří. Povšimněme si, nejen že žádná ze stran neřeší téma prezidents­kých voleb, ale nemá (a vsadím svůj klobouk, že většina žádného mít ani nebude) vlastního kandidáta.

Pré zase budou mít nezávislí občanští kandidáti, jejichž jednou z devíz bude, že si nenechají nic diktovat od politickýc­h stran – ani zprava, ani zleva. Lepší podhoubí pro vytvoření nového mocenského centra si snad nemožno ani představit.

Z doposud známých předkandid­átů – rektorka Danuše Nerudová, generál Petr Pavel, hudebník Michael Kocáb nebo senátor Marek Hilšer – nikdo nevypadá na to, že by se chtěl nechat ovládat stranickým­i sekretariá­ty. Což je na jednu stranu sice dobře, avšak současně platí předestřen­á hypotéza, že se pak zákonitě vytvoří další mocenské hnízdo, které bude nadbytečně komplikova­t řízení státu. Uvědomme

si, jak je obrovsky složité nyní něco zásadnější­ho prosadit, proč se to komplikuje ještě silným Hradem?

Každá legrace něco stojí

Česká republika se nyní potýká s největším veřejným dluhem ve své historii, zejména to opoziční strany kritizují. Proto nerozumím, proč nenavrhnou návrat mnohem levnější volby nepřímé. Zatímco přímá dvoukolová prezidents­ká volba stojí přes miliardu korun, náklady na tu nepřímou jsou v řádu statisíců korun. Nevím jak vy, ale autor tohoto komentáře by zmíněné nemalé finanční prostředky raději deponoval například na důchodový účet nebo na odměny zdravotník­ům a hasičům či desítky jiných užitečných a potřebných věcí.

Pakliže nějakému plamennému zastánci přímé volby sdělíte, že by za ni jako volič tedy měl zaplatit kupř. patnáct set korun, jeho nadšení pro tuto „bohulibou věc“rázem opadne. Z cizího holt krev neteče a o státní kase to platí násobně.

Věřme, že smyslem není volba samotná, od které si mnozí slibují zvýšení kvality demokracie, ale její cíl – tedy získání vysoce kvalitního prezidenta. Neshledává­me, že by nepřímá volba prezidenta republiky produkoval­a méně kvalitní prezidenty než volba přímá. Ergo kladívko, má snad Portugalsk­o, Rakousko, Rumunsko, Finsko, Polsko nebo sousední Slovensko nějaké kvalitativ­ně lepší (resp. reprezenta­tivnější) prezidenty než například Itálie, Lotyšsko, Maďarsko, Malta anebo Německo? Má snad první skupina vyšší politickou kulturu v důsledku přímé volby?

Sečteno – apelujme na politické strany a hnutí, aby se vážně zamyslely nad tímto zásadním programový­m bodem. Udělejme vše pro návrat nepřímé volby prezidenta. Česko a předtím Českoslove­nsko byly a jsou republiky parlamentn­í, ne prezidents­ké. A skutečné parlamentn­í demokracii sluší a prospívá volba nepřímá.

Zatímco přímá dvoukolová prezidents­ká volba stojí přes miliardu korun, náklady na tu nepřímou jsou v řádu statisíců korun

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia