Lidové noviny

Test Cimanousko­u

Běloruská olympionič­ka měla důvod k obavě

- Zbyněk Petráček

Olympijské hry už zažily leccos. Bojkoty, teroristic­ký útok, vylučování pro politická gesta, aféry dopingové i reklamní. Ale pokus o únos sportovce do jeho vlastní země je novinka. To, co zažila běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská, působí neskutečně. Prý ji vyřadili z národního olympijské­ho týmu, neboť si na webu stěžovala na trenéry. Prý jí činovník řekl, že se má do 40 minut sbalit. Prý ji odvezli na letiště. Prý se tam obrátila na japonskou policii a ta jí poskytla bezpečí. Takto dospěla až k žádosti o azyl v Polsku.

Připusťme, že tyto informace se opírají především o to, co ona sama řekla médiím. Připusťme, že byla pod psychickým tlakem, což se stává (americká gymnastka Bilesová proto ze soutěže odstoupila). Připusťme, že je něco na tom, co o ní řekl běloruský atlet Nedasekau: „Je arogantní, výbušná a potížistka.“Ale tyto věci se navzájem nevylučují. I kdyby z toho, co řekla Cimanouská, byla pravda jen polovina, neznamená to, že nemohla mít důvod k obavám.

Dejme tomu, že je Cimanouská skutečně hysterka či trpí paranoiou. Dejme tomu, že vedení běloruské výpravy mělo důvody ji vyřadit. Ale pořád platí oblíbený výrok Woodyho Allena: „To, že jsi paranoik, neznamená, že po tobě nejdou.“Cimanouská nebyla v pozici Simone Bilesové, s níž soucítily celé USA. Byla v pozici toho, kdo ví, jak Bělorusko přimělo přistát spoj společnost­i Ryanair jen proto, aby zatklo Ramana Pratasevič­e na palubě. Mohla si představit samu sebe, jak po vzoru Pratasevič­e provádí sebekritik­u do kamery státní televize. Je to paranoia, či spíše zkušenost s paranoidní­m režimem?

Na tomto pozadí je dobře, že Česká republika nabídla Cimanouské azyl. A nic na tom nemění fakt, že ona tu nabídku nevyužije. Zamíří-li do Polska, odpovídá to tradici i logice běloruské opozice. Ale je správné, že z Prahy nabídka zazněla. Už proto, že i za sílící názorové polarizace je vztah k Bělorusku jednou z mála věcí, na níž se shodnou vládní i opoziční party – a dokonce prezident Zeman.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia