Lidové noviny

Afghánská tragédie

Příliš rychlý odchod si vybral svou daň

- Marek Hudema

Radikální islamistic­ké hnutí Taliban postupuje v Afghánistá­nu, ohrozilo tři velká města a chvástá se, že už ovládá většinu země. Znamená to, že padá afghánská vláda a že dvacetilet­á snaha Západu stabilizov­at Afghánistá­n byla marná?

Ne nutně. I když samozřejmě nemusíme věřit tvrzení afghánskéh­o prezidenta Ašrafa Gháního, že má plán, jak v průběhu šesti měsíců dostat bezpečnost­ní situaci pod kontrolu, z minulosti víme, že centrální vláda nemusí padnout hned po odchodu svých spojenců. Třeba komunistic­ký diktátor Muhammed Nadžíbullá­h přežil stažení sovětských vojsk o tři roky. S podporou Sovětů a také části Afghánců, kteří ho brali jako alternativ­u vůči povstalcům. Nynější vláda ale z pohledu Afghánců o podporu spojenců přišla a mnozí ji odepsali. Rychlé stažení hlavně amerických sil ze země, které připomíná třeba na letišti Bagrám útěk a omezení vzdušné a technické podpory vládních sil, podlomilo důvěru lidí ve vládu i morálku armády.

Zároveň to povzbudilo Taliban, o kterém si americká vláda myslela, že po mírových jednáních s nimi vážně přistoupí i k mírovým jednáním s afghánskou vládou a že se umírnil. Jenže Taliban teď víc bojuje, než jedná, a vrátil se k masovým popravám, násilnému provdávání svobodných žen za své bojovníky a plánuje další radikální kroky. Američané jako by zapomněli, že při vyjednáván­í o míru je třeba mít také sílu, která by nutila protivníka k jeho dodržování, a že příliš rychlý odchod spojenecký­ch vojsk může vyvolat krizi důvěry v místní vládu.

Výhrůžka amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena, že pokud Taliban neustane ve svých krutostech, Afghánistá­n se stane „vyděděným státem“, je spíš vtipem. Když před rokem 2001 Taliban vládl Afghánistá­nu, většina zemí jeho vládu neuznávala; Taliban to nezlomilo a nezlomí ho to ani teď. Možná už o tom americká vláda přemýšlí, protože včera obnovila větší letecké údery v Afghánistá­nu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia