Lidové noviny

Nízká nezaměstna­nost, vysoké dluhy

- JAROSLAV BOROVIČKA ekonom

VČeské republice převládá, navzdory stále ještě probíhajíc­í epidemii koronaviru, velmi nízká míra nezaměstna­nosti. Shodují se na tom administra­tivní data z úřadů práce, reprezenta­tivní průzkumy Českého statistick­ého úřadu i například průzkum životních podmínek v průběhu pandemie z dílny organizace PAQ Research. Posledně jmenovaný průzkum přitom rovněž ukazuje, že se na úroveň z doby před epidemií vrátil také podíl lidí, kteří nepracují, ale stát jim mzdu alespoň částečně kompenzuje.

Je velmi neobvyklé, aby se trh práce po tak velkém ekonomické­m propadu, jaký jsme zažili v loňském a letošním roce, tak rychle stabilizov­al. V průběhu recesí totiž nezaměstna­nost obvykle významně vzroste a poté v průběhu ekonomické­ho oživení jen relativně pomalu klesá.

Záchranné vládní výdaje

Nabízí se řada vysvětlení, proč ekonomická data nyní ukazují něco jiného. Některá z nich poukazují na specifika české ekonomiky. V průběhu pandemie například odešlo velké množství zahraniční­ch pracovníků, kteří se dosud plně nevrátili. V české ekonomice působí velké procento lidí jako drobní podnikatel­é a ty statistiky nezaměstna­nosti nepostihuj­í. Celkově nízká mzdová hladina relativně k západní Evropě a nízké minimální mzdy snad také umožnily snadnější přechod zaměstnanc­ů do lépe prosperují­cích firem.

Všechna tato vysvětlení působí logicky a částečně ke stabilizac­i českého trhu práce zřejmě přispěla. Stejně mizivé nárůsty míry nezaměstna­nosti jako v Česku ale zaznamenal­y prakticky všechny země Evropské unie, snad s výjimkou maličkého Irska, a také USA.

Klíč k vysvětlení nízké míry nezaměstna­nosti je tedy třeba hledat v tom, co je všem těmto zemím společné. A logickým vysvětlení­m jsou obrovské vládní výdaje, které v průběhu pandemie zacelily výpadky příjmů domácností a firem v době, kdy ekonomická aktivita zásadně poklesla. Tyto výdaje byly v řadě zemí doprovázen­y také velmi volnou měnovou politikou, jež zlevnila už tak levné splácení dluhů a absorboval­a část obrovského objemu nově vydaných vládních dluhopisů.

Výjimečnos­t současné situace svádí ke dvěma mylným závěrům. Zaprvé že pandemii jsme dokázali zvládnout bez zásadnější­ch ekonomický­ch škod – a zadruhé že hospodářsk­á politika aplikovaná v průběhu pandemie je novým prostředke­m, který dokáže léčit i budoucí recese: stačí nová rozsáhlá fiskální expanze, a negativní dopady recesí dokážeme prakticky zcela potlačit. Takové závěry by byly nejen mylné, ale z hlediska hospodářsk­é politiky i značně nebezpečné.

Recese vyvolaná koronaviro­vou pandemií totiž byla zcela odlišná od typického hospodářsk­ého cyklu, protože neměla ekonomické příčiny. Vyspělé země se nepotýkaly s neodbytným­i ekonomický­mi problémy, které by nutily firmy propouštět a zaměstnanc­e hledat si práci jinde. Vlády cíleně zastavily hospodářsk­ou aktivitu ve fungující ekonomice, a přitom se rozhodly nahradit domácnoste­m podstatnou část ztracených příjmů z veřejných rozpočtů.

Konkrétní způsoby, jakými vlády řešily výpadky příjmů domácností, se lišily, ale obecně byly dost velkorysé. A protože v průběhu pandemie neměly domácnosti tolik příležitos­tí tyto příjmy utratit, musely nutně směřovat jinam. Část z nich skončila na bankovních účtech, jen v Česku domácnosti v průběhu loňského roku uspořily navíc stovky miliard korun. Druhá část byla investován­a – v USA do akcií, v Česku do nemovitost­í, a ceny těchto investic tak výrazně rostly.

Jakmile pandemie polevila, mohly se ekonomiky rychle vrátit do starých kolejí. To zcela jistě nebylo automatick­é, o dopadech kompenzačn­ích opatření panovala při jejich zavádění velká nejistota, ale současné výsledky jsou jistě příznivé.

To je dobrá zpráva, ekonomické náklady přesto byly obrovské. Zatímco v běžných dobách by se o každou miliardu vládních výdajů sváděly urputné boje, v loňském roce se schvaloval­y stamiliard­ové změny v rozpočtu často bez rozsáhlejš­í debaty. Rozsáhlé nekoncepčn­í snížení daní z příjmů, které znamená obrovské výpadky v budoucích vládních rozpočtech, je toho křiklavým příkladem.

Na hraně dluhové propasti Česko je na tom z hlediska veřejného zadlužení stále ještě relativně dobře, i když je loňský nárůst o více než 400 miliard korun, tedy téměř o osm procent ročního HDP, naprosto bezprecede­ntní. Méně potěšující je, že provedené daňové změny destabiliz­ovaly rozpočtový výhled i do budoucna.

A české ekonomice bohužel výhledově nepomůže ani mnohem horší fiskální situace v západní Evropě. Ta se s velkým veřejným zadlužením potýká již celé desetiletí a ani nyní nepřišla s dlouhodobý­m řešením. Místo toho k dluhům na úrovni jednotlivý­ch zemí přidala rozpočtově nekryté výdaje na úrovni Evropské unie v podobě programu obnovy Next Generation EU.

Zatím se západní Evropě daří balancovat na hraně dluhové propasti se zásadní měnovou pomocí Evropské centrální banky, ale k systémovém­u řešení dluhového problému bude nezbytné přistoupit. Žádné řešení přitom není jednoduché – daňová zátěž je již nyní vysoká, demografic­ká situace a klimatické balíčky povedou k dalším velkým nákladům a schopnost Evropské centrální banky absorbovat stále větší objemy vládních a soukromých dluhopisů bez inflačních dopadů rozhodně není neomezená. Dlouhodobé otálení ale negativní hospodářsk­é dopady dál zvyšuje, a ty se potom skrze ekonomické vazby částečně přelijí i do Česka.

Velkou výzvou tedy i pro českou hospodářsk­ou politiku zůstává, jak se po rozsáhlé fiskální expanzi vrátit k dlouhodobě stabilní rozpočtové politice. Bez ní nás snadno čeká měnová a finanční nejistota, která neprospěje ani dnes tak dobře vypadající­mu trhu práce.

Česko je na tom z hlediska veřejného zadlužení stále relativně dobře, i když je loňský nárůst o více než 400 miliard korun, tedy téměř osm prodent ročního HDP, bezprecede­ntní

Autor přednáší ekonomii na New York University

 ?? FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK ?? Oproti loňskému roku a koronaviru navzdory převládá v České republice velmi nízká míra nezaměstna­nosti
FOTO MAFRA – MILOSLAV JANČÍK Oproti loňskému roku a koronaviru navzdory převládá v České republice velmi nízká míra nezaměstna­nosti
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia