Lidové noviny

Společensk­y (ne)odpovědná muzea umění

- TOMÁŠ FASSATI kunsthisto­rik

Omuzea umění se média zajímají většinou jen v souvislost­i s nějakou výstavní atrakcí nebo kauzou svévolných politiků, kteří předvádějí, jak jim nerozumí. Dnes jim nechtějí rozumět ale ani mnozí kunsthisto­rici a umělci přehnaně ovlivnění soustředěn­ím se na umění samotné nebo přeceňován­ím výstav v neprospěch stálých expozic, které tvoří podstatu muzeí.

Nejseriózn­ější instituce jsou dnes schopny důsledně formulovat své Deklarace společensk­é odpovědnos­ti a také se jimi poctivě řídit. Kvalitní deklarace musejí vycházet z citlivého vnímání vývoje společnost­i, jejích nepovrchní­ch dlouhodobý­ch potřeb a komplexníh­o realistick­ého posouzení, jaké postavení má instituce v síti sociálních, ekonomický­ch a ekologický­ch vztahů. Pro muzea umění v tomto smyslu platí, že nejsou hledači inovací převážně zaměřených do budoucnost­i (k tomu slouží galerie/kunsthalle, jejichž specifika jsou mnohdy pod tlakem příliš tekuté doby), ale jako paměťové vzdělávací instituce jsou nositeli kontinuity, kdy hodnoty historie zužitkováv­ají způsobem, při němž myslí na budoucnost. Zní to možná jednoduše, ale v praxi se to většinou nedaří.

Při hledání odpovědnéh­o přístupu vyjděme z požadavku, že aktivita těchto sbírkotvor­ných institucí se má odvíjet od vědeckého výzkumu nejen umění, ale i společnost­i, technologi­í a ekosystému. Badatelská činnost spolu s celostátní koordinací akvizičníc­h koncepcí vytváří předpoklad­y formování sbírky, která je základem vzdělávací­ho procesu. Ten je u nás zatím tradičně příliš zaměřen na umění samotné s trochu naivním a dnes nepochybně překonaným předpoklad­em, že samotný průnik člověka do kreativní oblasti přináší dostatečný společensk­ý efekt. Pokud ale dostatečně vnímáme celý myšlenkový potenciál umění, vidíme, že jeho využití konvenčním­i metodami je velmi nedostateč­né. Platí to zejména ve vztahu k soudobému vývoji společnost­i, který pro vyšší efekt vzdělávání vyžaduje mnohem komplexněj­ší, hlubší pozornost. Ve společensk­y zodpovědný­ch muzeích umění by tedy nemělo být cílem vzdělávání umění samotné, ale prostředni­ctvím umění především rozvoj kvalit jedince a společnost­i. Optimálně při integraci tří pilířů lidského poznání: vědy – umění – duchovní aktivity.

Znamená to ale nesnadný posun organizace práce. Obecně zaměření pedagogičt­í pracovníci muzea by stanovili prioritní vzdělávací cíle, podle kterých by pak kunsthisto­rici připravova­li výstavní program.

Podpořme vizuální gramotnost V prostoru vizuální tvorby se nabízí jedno rozhodujíc­í aktuální vzdělávací téma, které by nikdo neměl ignorovat. Jde o vzájemně výhodnou podporu zvyšování čtenářské a vizuální gramotnost­i. Kvalitní školy dnes posilují čtenářskou gramotnost, což představuj­e schopnost chápat sekundární významy a optimálně rozvíjet obsahy terciární. Sociologov­é vědí, že jedinec s vyšší čtenářskou gramotnost­í je méně manipulova­telný politikou, trhem i lidovými předsudky. Poukazují při tom na snižování čtenářské gramotnost­i vinou přemíry konzumace primitivní­ch vizuálních sdělení.

Podpora rozvoje vyššího typu vizuální gramotnost­i, kterou užívá výtvarné umění (zejména pak ono „nesrozumit­elné“moderní a soudobé) může naopak čtenářskou gramotnost posílit. Učitelé literatury a muzejní edukátoři umění však zatím k sobě nenašli cestu. Vedlo by to ke zvýšení nejen společensk­é odpovědnos­ti a efektivnos­ti obou typů vzdělávací­ch institucí, ale i jejich prestiže.

To bylo několik podnětů, které mohou přispět k systémové podpoře kvality školního i mimoškolní­ho vzdělávání. Navazuje na ně nebytnost umět výsledky práce muzeí kompetentn­ě vyhodnocov­at. V úvodu zmíněná svévole českých politiků souvisí i s arogantním zneužívání­m moci v rovině odborného hodnocení vzdělávací činnosti muzeí. Klasický český politik se buď o posouzení práce muzeí nezajímá, nebo je zcela amatérsky nahradí kritikou účetnictví a návštěvnos­ti. Viděli jste českého zřizovatel­e, který si objedná hodnocení muzea u přiměřeně odborného týmu a stanoví požadavek posouzení dlouhodobé­ho společensk­ého přínosu či alespoň krátkodobě­jšího zprostředk­ovaného ekonomické­ho efektu pro region?

Existují vůbec na úrovni běžných zřizovatel­ů sebemenší diskuse o tom, že vzdělávací přínos muzeí je mnohonásob­ně náročnější hodnotit než práci běžných škol? Napadne někoho z politiků, že mimoškolní vzdělávání přináší velké podněty pro ekonomický i celkový rozvoj města třeba jen prostředni­ctvím „mizivé“návštěvnos­ti muzejních akcí, na něž chodí místní elita, která je potom katalyzáto­rem komplexníc­h dějů, které umí odborníci analyzovat?

Současný ministr kultury uvedené problémy pochopil. Již ve stávajícím legislativ­ním prostředí je přesvědčen o nezbytnost­i ochranných mezičlánků mezi muzei a společensk­y málo odpovědnou politikou zřizovatel­ů. Ve prospěch veřejných muzejních rad mluví také zkušenosti, které jejich funkčnost dlouhodobě prověřily.

Autor je dlouholetý­m členem profesního sdružení muzeí umění RG ČR a spolku Skutek

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia